BBC فارسی برای توجیه سندسازی دست به کار شد
پروژه دولت انگلیس برای حواس پرتی از غزه؟
اعتراضات دانشجویان دانشگاههای امریکا علیه نسلکشی مردم فلسطین توسط اسرائیل و سرکوب و بازداشت معترضان توسط نیروهای پلیس، توجه افکارعمومی جهانی را به خود جلب کرده است. منحرف کردن توجهات بینالمللی از هزاران کودککشی درغزه به سمت یک پرونده تاریخ مصرف گذشته در ایران، پلن نخنما شدهای است که پیشتر از سوی دولتهای غربی به بهانههای مختلف طراحی و تولید شده بود.
این بار اما قرعه به جای رسانههای فارسیزبان خارجی یا CNN امریکا، به بخش جهانی BBC افتاده تا بار جعل اسناد و گزارشها را به دوش بکشد؛ آن هم در قبال یک سوژه سوخته و تکراری.
ادعاهای جدید درباره شاکرمی
این رسانه روز گذشته با انتشار گزارشی مدعی شد که به اسناد تازهای از نیکا شاکرمی دست یافته که ثابت میکند او توسط نیروهای امنیتی مورد «تعرض جنسی» قرار گرفته و سپس به قتل رسیده است. گزارشی که بهرغم تلاش این رسانه انگلیسیزبان برای معتبر و مستند نشان دادن آن، با طرح ابهامات گسترده از سوی فعالان رسانهای روبهرو شده و دارای گافهای فاحشی است؛ گافهایی که بخش فارسی بیبیسی نیز این موضوع را تأیید کرد. درست چند ساعت پس از انتشار گزارش بیبیسی جهانی و نامعتبر دانستن ادعاهای مطرح شده در آن از سوی چهرههای رسانهای، بیبیسی فارسی در شبکه اجتماعی ایکس به سندسازی درباره نیکا شاکرمی اذعان کرد. بیبیسی جهانی در گزارش خود اسنادی را با سربرگ سپاه پاسداران و حاوی اعترافات افرادی به عنوان متهم پرونده ادعایی «تعرض و قتل» منتشر کرده بود تا اینکه چند ساعت بعد، بخش فارسی این رسانه ادعا کرد که این اسناد «بازسازی» شده است!
شاکرمی، قربانی چه کسانی شد؟
نگاهی به پرونده نیکا شاکرمی، نشان میدهد که جریان پشت پرده آشوب در ایران، برای پا گرفتن اغتشاشات 1401 و تحریک احساسات عمومی جامعه نیاز به کشتهسازی داشت. همین موضوع باعث شد تا چهار روز پس از فوت مهسا امینی که بهانهای برای کلید خوردن اغتشاشات بود، در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ ادعای جدیدی از سوی رسانههای خارجنشین در مورد کشته شدن دختری نوجوان به نام «نیکا شاکرمی» آن هم توسط نیروهای امنیتی منتشر شود. نیکا شاکرمی دختر ۱۶ سالهای بود که همزمان با روزهای ابتدایی اغتشاشات به علت سقوط از ساختمانی در تهران فوت کرد. ساعت ۷:۳۰ صبح روز چهارشنبه ۳۰ شهریور ماه، ساکنین ساختمانی در حوالی چهارراه امیراکرم متوجه جسد زن جوانی در حیاط منزل خود میشوند که بلافاصله موضوع را به کلانتری منطقه اطلاع میدهند. در پی آن اکیپهای تخصصی به محل اعزام و متوجه میشوند این خانم از ساختمان مجاور به حیاط این منزل پرتاب شده است. تصاویر دوربینهای مداربسته نشان میداد که او در حال گفتوگو با موبایل به خانه نیمهکارهای در مجاورت کوچه پشتی منزل خالهاش میرود تا اینکه صبح روز بعد جنازهاش در حیاط خانه مشرف به بالکن خانه نیمهکاره پیدا میشود. خانواده شاکرمی که پیشتر او را طرد کرده بودند، هفتم مهرماه، ۹ روز بعد از مفقودی وی، مفقود شدن فرزند خود را به کلانتری اعلام کردند و در تاریخ ۹ مهرماه جسد به خانواده نیکا شاکرمی تحویل داده شد. اسناد این حادثه در سال 1401 پس از طرح ادعاهای سیاسی از سوی مادر نیکا در رسانههای ضدانقلاب، توسط صداوسیما و قوه قضائیه در دسترس عموم قرار گرفت.
بیاعتباری بیبیسی با صحتسنجی حداقلی
حالا با گذشت بیش از دو سال از حادثه فوت نیکا، سرویس جهانی BBC مأموریت یافته تا پکیج تبلیغاتی دولت انگلیس را به مخاطبان بینالمللی عرضه کند. در اسنادی که رسانه رسمی انگلیس مدعی رسمی بودن آنهاست، از پلیس ایران با عنوان «ناجا» یاد شده است؛ حالآنکه اساساً از سال 1400(یک سال پیش از اغتشاشات)، «ناجا» به «فراجا»(فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران) تغییر نام داده است.
جدای از عبارات نامأنوس در محتوا، رسانه رسمی انگلیس فرم نامه مورد اعتنایش را هم رعایت نکرده است. «نامه محرمانه»ای که به دست بیبیسی رسیده، عاری از مهر و تاریخ است. همچنین در سیستم اداری، تمام نامهها شماره و تاریخ دارند و در غیر این صورت محرمانگی یک نامه زیر سؤال است. همچنین فونتی که در اسناد ادعایی منتشر شده توسط بیبیسی استفاده شده، فونتی نیست که مورد استفاده سپاه پاسداران باشد. نامهای که BBC جهانی بدون هیچ توضیحی مدعی رسمی بودن آنها بود پس از معلوم شدن گافهایش، از سوی BBC فارسی -و نه رسانه اصلی مدعی انتشار اسناد- توجیه شد؛ رسانه همکار، چند ساعت پس از این گزارش، مدعی شد که سند منتشر شده، «بازسازی شده است!»؛ ادعایی ابتدایی که در صورت واقعیت، میبایست از سوی بیبیسی جهانی از همان لحظه انتشار اعلام میشد. مهمتر از همه اینها گاف بیبیسی در روایت قتل نیکا شاکرمی است. بیبیسی مدعی است که نیکا شاکرمی در غروب روز 20 سپتامبر(29 شهریور 1401) پس از حضور در اغتشاشات، ناپدید(بازداشت) شده و در جریان انتقال به زندان اوین، پس از اینکه مورد تجاوز مأموران امنیتی قرار میگیرد، به قتل رسیده و جنازهاش در اطراف اتوبان یادگار امام رها میشود.این درحالی است که نسرین شاکرمی، مادر نیکا در گفتوگو با رادیو فردا گفته بود که آخرین تماس او با دخترش در حوالی ساعت 23:30 انجام شده است. مشخصاً فردی که در غروب 29 شهریور توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود، نمیتوانست ساعت 23:30 دقیقه همان روز با برقراری تماس، به مادر خود اطلاع دهد که از کمین مأموران فرار کرده است. در نهایت اما، به دلیل آنکه BBC خود اسناد منتشر شده ادعایی را زیرسوال برده، اساساً صحتسنجی نیز بلاموضوع است و جعلی بودن آن به اثبات میرسد؛ اتفاقی که پیشتر با رسوایی CNN به چشم همگان پدیدار شد. عصر دیروز در آخرین ویرایش اعمالشده در گزارش بی بی سی جهانی درباره نیکا شاکرمی این رسانه به طرز ملموسی از گزارش خود عقبنشینی و اعلام کرد که نمیتواند صحت اسناد دریافتی را تضمین کند! این درحالی است که چنین جملهای در نسخه اولیه گزارش وجود نداشت و پس از لو رفتن رسانه انگلیسی در جعل سند، به متن گزارش اضافه شده است.
از سیانان تا بیبیسی
پیش از این نیز، شبکه امریکایی سیانان در گزارشی مشابه گزارش بیبیسی جهانی اما به نقل از افرادی که اصلاً هویت خارجی نداشتند، مدعی شده بود که نیکا شاکرمی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و به زندان اوین منتقل شده است؛ روایتی که مشخصاً در تضاد با روایت فعلی بیبیسی است. این رسانه امریکایی همچنین درباره یک دختر بازداشت شده از قول منابع آگاه در ایران مدعی شده بود که موهای سر او را تراشیده و به او تعرض کردهاند که چند روز پس از این گزارش، فرد یاد شده با موهای رنگی! از بازداشت موقت آزاد شد و ادعاهای این رسانه را زیر سؤال برد. همان وقت بسیاری از فعالان اپوزیسیون نسبت به عدم پذیرش این ادعا از سوی فرد بازداشت شده، به او انتقاد کردند!