سخت‌تر از سنگ

علیرضا دلیری
کارآفرین

چهارده سالم بود که پدرم شهید شد. درعملیات والفجر 8. آن موقع سوم راهنمایی بودم. خودم هم قبل از آن یک‌بار به جبهه رفته بودم، اما چون عملیات والفجر 8، عملیات سختی بود، اجازه ندادند که من به آن عملیات بروم. خدا رحمت کند شهید حاج قاسم سلیمانی را که مقاومت ایشان در آن موقع، باعث شد که نتوانم به آن عملیات بروم. بعد از شهادت بابا، مسئولیت خانواده بر دوش من که پسر بزرگ خانواده بودم، افتاد. من 9 خواهر و برادر داشتم. شرایط بسیار سختی بود. البته من تا هفده سالگی باز هم به جبهه می‌رفتم و یک سال و نیم بعد از شهادت بابا، جانباز شدم. اگر من آن پیشینه سخت‌کوشی را نداشتم، نمی‌توانستم از پس این مسئولیت دشوار بربیایم و خانواده را سروسامان بدهم.
به واسطه تربیت پدر، من از کودکی با طبیعت بسیار عجین بودم و درس‌های بزرگی از آن تا به امروز گرفته‌ام که شاید هیچ استادی، اینقدر نافذ و تأثیرگذار نتواند آموزش دهد.
یادم هست به چشمه‌هایی که از دل سنگ‌های سخت و سرد و سیاه، بیرون می‌آمد مدت‌ها خیره می‌شـــدم.
از خودم می‌پرسیدم، چطور می‌شود که این آب نرم و ضعیف، توانسته است از دل کوهی بزرگ و سنگ‌های ظاهراً نفوذناپذیرش، خود را به بیرون برساند و سبب این همه سرسبزی و شادابی شود. اتفاقاً شعری از ملک الشعرای بهار را بعدها خواندم که درباره مواجهه یک چشمه با سنگ خارا بود.
سنگ بی‌رحم، به چشمه اجازه عبور نمی‌داد چرا که طبیعت‌اش چنین حکم می‌کرد. اما چشمه ناامید نشد و آن‌قدر زمین را کاوید و کاوید تا راهی به بیرون یافت. این درس بزرگ، همیشه و همه‌جا به کار همه آدم‌ها می‌آید. مشکلات و دشواری‌های روزگار، نه از ره کین، بلکه از غریزه، طبیعت و کارکرد ذاتی آن نشأت می‌گیرد. در واقع فلسفه وجودی مشکلات، در این است که بتواند چشمه روان و مرداب را از هم تفکیک کند؛ به یکی ارج سرسبزی و طراوت دهد و به دیگری حضیض گوشه‌نشینی و عزلت. سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد که به یونسکو مشهور است، به تازگی، تعریفی از فرد باسواد ارائه کرده است که در نوع خود، جالب توجه است. می‌گوید کسی که بتواند در جامعه خودش تغییر ایجاد کند، فردی باسواد است. اکنون شرایط بروز سواد داشتن و بی‌سوادی آدم‌ها کاملاً آماده است. با وجود فناوری‌های نوین همچون هوش مصنوعی و فناوری ارتباطات و اطلاعات، انجام تغییر در پیرامون‌مان قابل انجام است. بویژه نسل جوان که سرشار از انرژی و انگیزه است، می‌تواند از این امکانات بهترین استفاده‌ها را ببرد. بنابراین نسل جدید ما اگر می‌خواهد در جامعه حرفی برای گفتن داشته باشد باید ایده‌های فکری‌اش را براساس فناوری‌های نوین شکل دهد، داده‌های فکری‌اش را ارتقا بخشد و پا به میدان بگذارد. باید به این نکته توجه داشته باشیم که دارایی‌های فکری، ارزش‌شان بیشتر از یک ساختمان یا سرمایه‌های مادی دیگر است. من در زندگی‌ام، تلاش کرده‌ام از آموزه‌های دوران دفاع مقدس، بهره ببرم. دفاع مقدس باعث شد من خیلی زودتر بزرگ شوم، مقاوم شوم، خستگی‌ناپذیر شوم.
پس فکر می‌کنم برای اینکه فرد باسواد و موفق در جامعه و حتی ورای مرزها باشیم، راهش این است که مقاوم باشیم و دائماً در فکر ایجاد یک تغییر باشیم؛ در این صورت پیروز خواهیم شد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و پنجاه و یک
 - شماره هشت هزار و چهارصد و پنجاه و یک - ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳