صفحات
شماره هشت هزار و چهارصد و پنجاه و یک - ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و چهارصد و پنجاه و یک - ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ - صفحه ۱۵

تازه ترین آمار شورای جهانی حاکی است ایران مقصد محبوب گردشگران عراقی و ترکیه‌ای است

رشد ۲۱ درصدی توریسم ایران


انتشار جدیدترین آمارهای شورای جهانی سفر و گردشگری نشان می‌دهد ایران در سال گذشته (2023 )، مقصدی محبوب برای گردشگران عراقی و ترکیه‌ای بوده است. بنابر اعلام این نهاد بین‌المللی، رتبه نخست سفر به ایران به گردشگران عراقی و بعد از آن به گردشگران ترکیه‌ای تعلق دارد. گردشگران عراقی سال‌هاست که در ردیف نخست گردشگری ورودی به ایران هستند. آنها علاوه بر زیارت با هدف گردشگری سلامت و حضور در مناطق خوش آب و هوایی ایران از جمله استان‌های سبز شمالی وارد کشور می‌شوند.

خودرو شخصی
مهرماه سال گذشته نیز با هدف جذب بیشتر گردشگران کشورهای همسایه، ورود گردشگران عراقی با خودرو شخصی و بدون اخذ ویزا به ایران تسهیل شد.
شورای جهانی سفر و گردشگری در آخرین گزارشی که اخیراً منتشر کرد، از رشد ۲۱ درصدی صنعت گردشگری ایران در سال ۲۰۲۳ و افزایش میزان اقبال گردشگران ترکیه به کشورمان خبر داده است: از کل گردشگران خارجی که طی سال ۲۰۲۳ وارد ایران شده‌اند ۳۷ درصد عراقی بوده‌ و رتبه اول در این زمینه را از آنِ خود کرده‌اند. پس از عراق، ‌گردشگران ترکیه‌ای مقام دوم را از نظر میزان بازدید از کشورمان در سال ۲۰۲۳ کسب کرده‌اند. ۱۱ درصد از کل گردشگران خارجی در سال مذکور که به ایران آمده‌اند ترکیه‌ای بوده‌اند؛ آماری که نسبت به سال قبل افزایشی بیش از دو برابر را نشان می‌دهد. همچنین توریست‌های جمهوری آذربایجان با ۷ درصد، پاکستان با ۶ درصد، و لبنان با ۳ درصد به ترتیب در رتبه‌های بعدی قرار دارند.
این نهاد بین‌المللی از رشد ۲۳.۲ درصدی سهم صنعت گردشگری در تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۳ پرده برداشت. این صنعت ۹.۱ درصد از کل تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۳ را به خود اختصاص داده و ارزش آن به ۹.۹ تریلیون دلار افزایش یافته است. در واقع ۳۳۰ میلیون نفر در صنعت گردشگری جهان در سال گذشته (میلادی) مشغول فعالیت بوده‌اند که این رقم نسبت به سال قبل از آن رشد ۵.۵ درصدی داشته است. سهم صنعت گردشگری از کل اشتغال دنیا در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۱۰.۴ درصد بوده است.
 
 سهم ایران از گردشگران خارجی
صنعت گردشگری ایران در حالی که پس از فروکش کردن همه‌گیری کرونا طی سال ۲۰۲۱ رشد ۴۰ درصدی و در سال ۲۰۲۲ رشد ۳۹ درصدی را تجربه کرده بود، در سال ۲۰۲۳ با رشد ۲۱ درصدی مواجه شده است. این در حالی است که طی سال ۲۰۲۰ با شیوع کرونا، صنعت گردشگری ایران با افت ۴۵ درصدی سهم خود در تولید ناخالص داخلی مواجه شده بود.
بنابر جدیدترین آمار شورای جهانی سفر و گردشگری، سهم صنعت گردشگری از کل اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۳ به ۴.۷ درصد افزایش یافته است. در سال پیش از آن سهم این صنعت از کل اقتصاد ایران ۴.۶ درصد گزارش شده بود. به همین ترتیب ارزش این صنعت در ایران طی سال گذشته به ۷۴۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
 
میزان اشتغالزایی گردشگری
این آمار نشان می‌دهد، اشتغالزایی صنعت گردشگری ایران در سال ۲۰۲۳ با رشد ۱۰.۳ درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه شده است. تعداد افراد شاغل در این صنعت ۱.۶ میلیون نفر و سهم صنعت گردشگری در کل اشتغال کشور طی سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۶.۶ درصد بوده است. طبق پیش‌بینی شورای جهانی سفر و گردشگری، کشورمان در سال ۲۰۲۴ باید انتظار رشد ۱۲.۱ درصدی در صنعت گردشگری به ارزش ۸۳۰ هزار میلیارد تومان را داشته باشد.

گردشگران خارجی چقدر خرج کردند؟
علاوه بر رونق گردشگری خارجی در ایران، صنعت گردشگری داخلی نیز رشد خوبی در سال ۲۰۲۳ داشته است. بر اساس آمارهای منتشر شده، گردشگران خارجی ۷۰ هزار میلیارد تومان در ایران طی سال ۲۰۲۳ در کشورمان هزینه کرده‌اند که این رقم نسبت به سال قبل از آن ۸۳.۶ درصد رشد داشته است. گردشگران داخلی ایران نیزدر سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۴۹۳هزار میلیارد تومان هزینه کرده‌اند که این رقم نسبت به سال قبل از آن با رشد ۱۸.۷ درصدی مواجه شده است. بر اساس این گزارش از کل سفرهای گردشگری در ایران طی سال میلادی گذشته ۹۷.۷ درصد با هدف تفریح انجام شده و ۲.۳ درصد سفرها تجاری بوده است.

 

بــــرش

 دولت آذرماه سال گذشته با لغو یک‌طرفه روادید برای 33 کشور با هدف جذب گردشگران خارجی موافقت کرد. وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لغو ویزا برای کشورهای مختلف را در راستای جذب گردشگران کشورهای همسایه، همسو، مسلمان و کشورهای حوزه تمدنی و پیمان‌های ملحق‌شده مثل «شانگهای» و «بریکس» عنوان کرد. لغو ویزا یکی از سیاست های کشورهای مختلف برای جذب بیشتر گردشگری خارجی است. براساس آمارهای سال گذشته وزارت میراث فرهنگی، بیش از ۷۰ درصد گردشگران ورودی به ایران از کشورهایی هستند که با آنها لغو روادید شده است.

جستجو
آرشیو تاریخی