3 ماه تا مجهز شدن داوران لیگ به علم استفاده از کمکداور ویدئویی فرصت داریم
اتاق VAR در قرق داوران بین المللی
مهدیه دریابیگی
خبرنگار
مهدی تاج به عنوان فرد اول فدراسیون بارها مدعی شده که فصل آتی سیستم ویدیویی به لیگ برتر ایران ورود میکند. او اخیراً در راستای وعده قبلی مصرانه روی ادعای خود پافشاری کرد و بحث ورود وی ای آر در لیگ بیست و چهارم را وسط کشید که بسیار قابل توجه بود.
با توجه به اینکه هر هفته کمیته داوران با سیلی از اعتراض تیمها نسبت به داوریها مواجه میشود و قطعاً در هفتههای پایانی این اعتراضها به اوج خود میرسد، برای فدراسیون و شخص تاج ورود سیستم ویدیویی از نان شب هم واجبتر است و رئیس فدراسیون در تلاش است تا فصل آینده با ورود این تکنولوژی فوتبال را به سمت و سوی حرفه ایتر شدن سوق دهد و از دایره اعتراضها کم کند.
برای عملی شدن وعدههای رئیس نیاز به بسترهایی است که باید آرام، آرام فراهم شود؛ نخست اینکه باید ورزشگاههای کشور را برای نصب VAR مهیا کنند و نکته بعدی مجهز شدن تمامی داوران لیگ برتر به علم استفاده از این تکنولوژی است تا دست کمیته داوران برای استفاده از داوران بسته نشود.
پرواضح است که در شرایط امروز لیگ و ضعف جامعه داوری کمیته داوران برای استفاده از VAR حتی در بازی دربی هم با مشکل جدی مواجه است چه برسد به اینکه بازیهای دیگر لیگ نیز با این تکنولوژی برگزار شود، به همین دلیل افشاریان باید برای مهیا کردن مقدمات استفاده از سیستم ویدیویی ابتدا داورانش را به علم استفاده از آن مجهز کند.
بدیهی است که در حال حاضر فقط هفت داور بینالمللی (موعود بنیادیفر، پیام حیدری، بیژن حیدری، حسن اکرمی، وحید کاظمی، امیر عرببراقی و مرتضی منصوریان) با حضور در کلاسهای خارج از کشور توانستند لایسنس خود را دریافت کنند آن هم لایسنس حضور در داخل زمین، اما استفاده از VAR مستلزم این است که سه داور هم در اتاق VAR قرار گرفته تا بتوانند به داوران داخل زمین کمک کنند که داوران اتاق VAR قطعاً کاری به مراتب سختتر از داوران داخل زمین دارند.
نکته اینجا است که برای حضور در این اتاق فقط تاکنون موعود بنیادیفر لایسنس دارد و شش داور دیگر بینالمللی نتوانستند این مدرک را کسب کنند، پس تا اینجای کار کمیته داوران فقط شش داور دارد که میتوانند در صورت استفاده از سیستم ویدیویی در زمین حضور داشته باشند و یک داور هم توانایی حضور در اتاق VAR دارد، لذا برای برگزاری بازیها با سیستم ویدیویی در فصل آینده باید غیر از داوران بینالمللی، داوران ملی لیگ هم علم استفاده از آن را داشته باشند.
اینطور که گفته میشود در راستای وعدههای مکرر تاج برای استفاده از VAR در فصل آتی، کمیته داوران قصد داشته در هفته گذشته مدرسانی از کشورهای لبنان و اردن را به ایران بیاورد و ۱۵ داور را برای حضور در کلاسهای آموزش VAR زیر نظر مدرسان قرار دهد.
اما این طرح خیلی زود متوقف شد، چون به دلایلی پرواز مدرسان لبنانی و اردنی به ایران لغو شد و عملاً این کلاسها منحل شد.
با وجود این، اما کمیته داوران میخواهد در سه ماه آتی که تا فصل بعد کمیته داوران فرصت دارد دوباره از مدرسان خارجی برای برگزاری کلاسهای آموزش VAR دعوت کند و در چندین نوبت (احتمال زیاد در سه نوبت) پانزده داور لیگ برتر بتوانند با حضور در کلاسهای ذکر شده با استفاده از سیستم ویدیویی آشنا شوند.
در ادامه فقط بحث اتاق VAR میماند که قطعاً در این بازه زمانی داوران بینالمللی هم لایسنس اتاق VAR را میگیرند تا در صورت ورود سیستم ویدیویی به بازیهای لیگ برتر بتوانند به کمیته داوران کمک کنند.
با توجه به اطلاعاتی که رسیده ورزشگاههای نوساز ایران مثل نصف جهان و شهدای فولاد برای نصب سیستم ویدیویی مشکلی ندارند و ورزشگاههای دیگر هم با رفع چند ایراد کوچک برای ورود سیستم ویدیویی مشکل جدی ندارند.
در اینجا فقط بحث مجهز شدن داوران به علم استفاده از این تکنولوژی میماند که کمیته داوران در سه ماه پیشرو سعی دارد با برگزاری چند کلاس در چند دوره داوران خود را با این علم آشنا کرده تا آنها بتوانند لایسنس خود را بگیرند.
آنچه مسلم است تاج به دور از چشم مخاطبان فوتبال تمام هم و غم خود را برای ورود این تکنولوژی گذاشته است، این سیستم قرار است بیشتر از شرکتهای چینی و به احتمال زیاد به صورت اجارهای وارد لیگ شود.
بسیاری از شرکتهای بزرگ دنیا برای نصب این سیستم در حال حاضر با هم رقابت میکنند و اکثراً اپراتورهایی دارند که به همراه سیستم به کشور مورد نظر فرستاده و در اختیار فدراسیون آن کشور قرار میدهند، به طور حتم با توجه به مشکلاتی که تاکنون برای خرید VAR بوده است فدراسیون ایران این سیستم را از شرکتهای مورد نظر اجاره کرده و در فصل بیست و چهارم استفاده میکند تا بهطور مقطعی کمبود دستگاهها برطرف شود.