ضرورت ارائه سبک زندگی اسلامی در همه عرصه‌ها

سیدحسام‌الدین حسینی
رئیس مرکز تحقیقات پژوهش‌های قرآنی و سبک زندگی اسلامی

یکی از ضعف‌های آموزشی و پژوهشی در دانشگاه‌ها این است که پایان‌نامه‌ها رویکرد کاربردی قرآنی ندارند، گرایش به مباحث اسلامی و سبک زندگی اسلامی در برخی دانشجویان و استادان علاقه‌مند در زمینه‌هایی چون مدیریت اسلامی، اقتصاد اسلامی، جامعه‌شناسی اسلامی، روانشناسی اسلامی و موارد این چنینی وجود دارد، اما تشکل یافته و سازمان یافته نیست.
فرمان مقام معظم رهبری درخصوص تحول علوم انسانی و تبدیل علوم انسانی از علوم انسانی سکولار به علوم انسانی اسلامی، انگیزه اساسی ما در تشکیل مرکز تحقیقات سبک زندگی اسلامی بوده است؛ این فرمان انگیزه تأسیس مرکز تحقیقات پژوهش‌های قرآنی سبک زندگی اسلامی را برای ما فراهم کرد و در این راستا مقدمات کار را برنامه‌ریزی کرده و چندین گروه علمی تشکیل دادیم تا مفاهیم اسلامی که ضروری‌تر هستند را در قالب سبک زندگی اسلامی ارائه دهیم. سبک بیان مباحث اسلامی و قرآنی در جامعه بیشتر محتوایی موعظه‌آمیز دارند تا عملیاتی و کاربردی، در حالی که ماهیت کتاب قرآن ارائه یک سبک زندگی است. هدف انبیاء مقابله با شیوه‌های غلط در زندگی بشر بوده است، اساساً مذهب، سنت و شریعت همه یک معنی دارند و آن ارائه یک روش و سبک زندگی برای بشر است از سویی در بیانیه گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری به هفت اصل اساسی اشاره کردند که مورد هفتم آن سبک زندگی است و هدف این مرکز نیز ارائه راهکارهای مناسب درخصوص سبک زندگی اسلامی است.
 در این بین معتقدم که برپایی نمایشگاه قرآن و عترت را می‌توان نمود و ظهور قرآن در عرصه اجتماعی دانست، در نمایشگاه قرآنی این فضا فراهم می‌شود و می‌تواند انگیزه مهمی برای تشویق و ترغیب علاقه‌مندان به حوزه قرآنی باشد و قرآن کامل‌ترین کتاب، استوارترین و با دوام‌ترین راه و روش‌ها برای هدایت کردن انسان‌ها است. اساساً فلسفه نزول قرآن هدایت بشر و ایجاد راه و روش صحیح برای زندگی بشر است. بحث مشاوره قرآنی به عنوان یک راهکار برای حل مشکلات در زندگی است و قرآن بیان‌کننده همه راه‌حل‌های مسائل و دغدغه‌های بشری است. از همین بابت هم نیاز داریم که مبانی و اصول دینی به شکل عملیاتی در جامعه بیان شوند. در این عصر که ما دائم در معرض هجوم فرهنگ غربی، شبیخون فرهنگی و سلطه فرهنگی سبک زندگی اومانیستی و سکولاریستی غربی هستیم، وقتی می‌توانیم برابر این تهاجم‌ها ایستادگی کنیم که در ابعاد مختلف پوشش لباس، رفتار فردی، اجتماعی، دانشگاه، مدرسه، اقتصاد و … حرف برای گفتن داشته باشیم و مردم را به اسلام گرایش دهیم.
وقتی می‌توانیم فرهنگ غرب‌زدگی و سلطه فرهنگ غرب را از بین ببریم که برای مردم سبک زندگی برتری همچون سبک زندگی اسلامی را در تمام عرصه‌های مختلف مورد نیاز جامعه عرضه کنیم.
 پس از انقلاب اسلامی گام‌های اولیه‌ای در زمینه‌های فوق برداشته شده است و تاریخ هزار و چند صد ساله اسلام و تمدن اسلامی به ما نشان داده که اگر فرهنگ و تمدن اسلامی توانست بر ایران، غرب و امپراطوری‌های زمان خود سلطه پیدا کند و تمدن هزار ساله اسلامی را تشکیل دهد، به سبب وجود پشتوانه عظیم قرآن و فرهنگ 
اهل بیت (ع) بود و تاریخ بیانگر و گواه این موضوع است و جمهوری اسلامی با این پشتوانه قوی و این عقبه طولانی و غنی فرهنگ اسلامی می‌تواند نیازهای امروز ما را رفع کند.
صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و سی و چهار
 - شماره هشت هزار و چهارصد و سی و چهار - ۲۰ فروردین ۱۴۰۳