صفحات
شماره هشت هزار و چهارصد و بیست و نه - ۱۴ فروردین ۱۴۰۳
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و چهارصد و بیست و نه - ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ - صفحه ۱۸

حرم ثامن الائمه (ع) در لحظه تحویل سال مالامال از جمعیت بود و تخت جمشید و حافظیه طی تعطیلات نوروزی

فرهنگ و تاریخ در صدر بازدیدهای نوروزی


گروه زیست‌بوم- این نوروز هم برد با تاریخ بود، مثل همه نوروزهای یک دهه گذشته؛ این حافظیه و تخت جمشید بود که تعداد زیادی از گردشگران را به شیراز و مرودشت کشاند تا باز هم کارشناسان بگویند نمی‌دانند باید خوشحال باشند که گردشگران داخلی به میراث فرهنگی اهمیت می‌دهند یا نگران از آسیبی که تعداد بالای گردشگران به آثار می‌زند. تعداد یگان حفاظت پایگاه جهانی تخت جمشید آنقدر نیست که بتواند این سیل جمعیت را کنترل کند. آنها تا روزهای  پایانی تعطیلات مجبور شدند ساعت بازدید از پایتخت هخامنشیان را افزایش دهند تا شاید تاریکی شب، گردشگران را راضی به خروج از سایت کند. البته برخلاف سال گذشته امسال خبری از شکستن شیشه مقبره حافظ یا به جا ماندن زباله‌های گردشگران منتشر نشد. هرساله، فعالان حوزه میراث‌فرهنگی یکی از راهکارها را کمک گرفتن از سمن‌های مردمی و حضور فعالان میراث‌فرهنگی می‌دانند. فقط صف خودرویی گردشگرانی که برای بازدید از تخت‌جمشید آمده بودند ۵ کیلومتر اعلام شد. فیلم حضور هزاران شهروند ایرانی در لحظه تحویل سال در حرم امام‌رضا علیه‌السلام، حافظیه و حضور گردشگران در تخت‌جمشید بارها و بارها بازنشر شد. مثل هر سال، آب هم به روی زاینده‌رود باز شد تا جان دوباره‌ای به تاریخ صفوی و یکی از زیباترین شهرهای تاریخی جهان بدهد. باران هم بارید تا رنگین‌کمانی دولایه بر فراز گنبد دولایه مسجد شیخ لطف‌الله در میدان نقش جهان اصفهان، دل بسیاری از کاربران فضای مجازی را در ایران و خارج از مرزهای آن ببرد‌.
این رنگین‌کمان تصویر بارانی حافظیه را هم به یکی از تصاویر محبوب در فضای مجازی تبدیل کرد.
 آمارهای اداره کل موزه‌ها هم کاخ سعدآباد در تهران و تخت‌جمشید را در جدول فروش بالای بلیت موزه و اماکن تاریخی قرار داد. در این میان آثار تاریخی فارس، گوی سبقت را از سایر استان‌ها برد. سیدمصطفی فاطمی، مدیر کل دفتر توسعه گردشگری داخلی به ایران می‌گوید: هنوز آمار هفته دوم سفرهای نوروزی به ستاد مرکزی خدمات اعلام نشده است.
براساس پایش انجام‌شده از آمار‌ها در موج اول سفرهای نوروزی، استان‌های فارس، اصفهان، تهران و موزه‌های ستادی، خوزستان و خراسان‌رضوی، به ترتیب پنج استان برتر به لحاظ بیشترین میزان بازدیدکننده هستند.
حافظیه، مجموعه تخت‌جمشید، سعدیه، ارگ کریم‌خانی، مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، سازه‌های آبی شوشتر، پاسارگاد، باغ فین، کاخ موزه چهلستون و عمارت عالی‌قاپو در میان موزه‌ها و اماکن فرهنگی تاریخی سراسر کشور، بیشترین تعداد بازدیدکننده را به خود اختصاص دادند.
همچنین از لحاظ بیشترین میزان فروش بلیت موزه و اماکن فرهنگی تاریخی به ترتیب مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، مجموعه تخت‌جمشید، حافظیه، مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان، سعدیه، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، باغ فین، ارگ کریم‌خانی و پاسارگاد در صدر قرار دارند.
فیلم صف بازدیدکنندگان خانه خانواده «اتحادیه» در تهران هم در فضای مجازی توجه بسیاری را به خود جلب کرد. قلعه فلک‌الافلاک لرستان هم با تاریخ ساسانی‌اش در موج دوم سفرهای نوروزی، در رتبه پنجم سایت‌های تاریخی و فرهنگی پربازدید قرار گرفت.
 یک انتقاد همیشگی
همچنان استان‌های شمالی و استان‌های جنوبی ساحلی مقصد اول گردشگران ایرانی هستند.
 آمارهای اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران هم از اقامت بیش از ده میلیون گردشگر در مراکز رسمی این استان سبز خبر می‌دهد. مثل هر سال استان‌های ساحلی کشور در ردیف شلوغ‌‌ترین استان‌های نوروزی کشور قرار گرفت اما به این معنا نیست که همه مسافران در هتل‌ها و اقامت‌گاه‌های رسمی ساکن شدند. یاور عبیری، رئیس جامعه انجمن‌های حرفه‌ای اقامتگاه‌های بوم‌گردی ایران همان روزهای نخست با انتشار گله‌مندی صاحبان برخی از بوم‌گردی‌ها از کاهش بالای گردشگران در برخی مسیرها خبر داد. صاحبان این خانه‌ها اعتقاد دارند خانه‌های غیررسمی با هزینه کمتر توانسته‌اند گردشگری را به سمت مراکز فاقد مجوز ببرند. عبیری در گفت‌و‌گو با ایران، از خروج۷۰۰ بوم گردی خبر داد که مجوزشان را تمدید نکردند و از سامانه خارج شدند.
به گفته او وقتی بوم‌گردی‌ها وارد چرخه تأسیسات گردشگری شدند موظف به پرداخت مالیات، استانداردسازی، گرفتن بیمه آتش‌سوزی و بیمه مسئولیت مدنی، استحکام بنا، کارت مدیریت شدند و همین موضوع هم هزینه‌ها را افزایش داد. او نتیجه‌گیری می‌کند و می‌گوید: بنابراین برای صاحبان بوم‌گردی فعالیت رسمی نمی‌صرفد، مجوزشان را پاره می‌کنند و مسافر را خارج از مجوز می‌گیرند.
 او می‌پرسد: خانه‌ای که سه ماه فعالیت گردشگری می‌کند، چرا تمام سال باید پول آب و برق صنعتی بدهد؟
گله‌مندی‌ها به عبیری ختم نشد و جمشید حمزه‌زاده، رئیس جامعه حرفه‌ای هتلداران ایران هم از کاهش مسافران هتل‌ها نسبت به نوروز سال گذشته خبر داد. هر چند جامعه هتل‌داران گرانی رزرو هتل‌ها را قبول نمی‌کند اما یکی از دلایل جذب مسافران توسط خانه‌های غیررسمی، اقامت در پارک و... هزینه بالای مراکز رسمی اقامتی است.

جستجو
آرشیو تاریخی