برای اولین بار و در دولت سیزدهم، آزمون استخدام ویژه افراد دارای معلولیت برگزار می‌شود

نظارت سازمان بهزیستی بر مراحل مختلف آزمون استخدامی معلولان

داشتن شغل و درآمد همواره یکی از مهم‌ترین نیازهای هر فردی در هر سطحی از زندگی بوده است اما این احساس نیاز در افراد دارای معلولیت بیشتر از دیگر افراد جامعه است؛ زیرا آنها به‌دلیل وضعیت جسمی و حرکتی خود متحمل هزینه‌های بیشتری می‌شوند. در واقع بیشتر کارشناسان امور اجتماعی شاه‌بیت مشکلات معلولان را «اشتغال» می‌دانند و بر این باورند که نداشتن شغل از عوامل اصلی گسترش فقر و نابرابری، افزایش آسیب‌های اجتماعی، طلاق، کاهش نشاط اجتماعی و امید به زندگی و به‌طورکلی ایجاد حس ناامنی در افراد مختلف است و هر کدام از موارد گفته شده در افراد دارای معلولیت با شدت بیشتری خودشان را نشان می‌دهند. با اینکه بر اساس قانون حمایت از حقوق معلولان، دولت مکلف است حداقل سه درصد از مجوزهای استخدامی را به این افراد اختصاص دهد اما متأسفانه طی سالیان گذشته در بیشتر آزمون‌های استخدامی این سهمیه ویژه افراد دارای معلولیت لحاظ نشد یا به‌صورت جدی مورد توجه قرار نگرفت تا اینکه چندی قبل رئیس سازمان بهزیستی کشور از برگزاری آزمون استخدامی ویژه افراد دارای معلولیت خبر داد که قرار است برای اولین بار برگزار شود؛ آزمونی که بنا به گفته معاون توسعه منابع و مدیریت سازمان بهزیستی کشور حدود 12 هزار نفر در آن ثبت‌نام کرده‌اند.
46 دستگاه متقاضی همکاری با افراد دارای معلولیت
علیرضا انجلاسی، معاون توسعه منابع و مدیریت سازمان بهزیستی کشور در گفت‌وگو با «ایران» با بیان اینکه حدود 12 هزار نفر در آزمون استخدامی ویژه افراد دارای معلولیت ثبت‌نام کرده‌اند، گفت: در مرحله ثبت‌نام، نوع و شدت معلولیت به‌صورت عام مطرح شده است و تمامی معلولان می‌توانستند بدون محدودیت در آزمون ثبت‌نام کنند. وی با اشاره به اینکه آزمون برای استخدام در 46 دستگاه برگزار می‌شود، افزود: وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان بهزیستی کشور، سازمان فنی و حرفه‌ای، سازمان امور مالیاتی، وزارت نیرو، بانک مسکن و بانک ملی از جمله این 46 دستگاه اجرایی هستند که برای استخدام در آنها آزمون برگزار خواهد شد.
توجه ویژه دولت سیزدهم به اشتغال
معاون توسعه منابع و مدیریت سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به این سؤال که چرا تا قبل از این، آزمون ویژه استخدام افراد دارای معلولیت برگزار نشده بود، گفت: پیگیری امور افراد دارای معلولیت در سطح کلان در دولت سیزدهم و به‌صورت ویژه توسط سازمان بهزیستی در چند سال اخیر صورت گرفته است. در موضوعات متعددی مربوط به حقوق افراد‌ دارای معلولیت و اجرای قانون حمایت از این افراد اقدامات ویژه‌ای رخ داده است. یکی از این پیگیری‌ها موضوع آزمون اختصاصی معلولان بود؛ همین رویکرد دولت سیزدهم و اهتمام ویژه سازمان بهزیستی در مطالبه‌گری از دستگاه‌های ذیربط منجر به شکل‌گیری این اتفاق برای نخستین بار شد.
وی با اشاره به توجه ویژه دولت سیزدهم به بحث اشتغال همه اقشار جامعه از جمله افراد دارای معلولیت تأکید کرد: شکی نیست که با توجه به عنایت ویژه دولت سیزدهم به اشتغال و نقش اساسی و حمایت ویژه رئیس‌جمهور و همکاری سازمان اداری و امور استخدامی و سازمان برنامه و بودجه کشور، این امر مهم محقق خواهد شد.
نظارت سازمان بهزیستی در تمام مراحل استخدام
انجلاسی در پاسخ به این پرسش که بیشتر افراد دارای معلولیت جویای کار در سال‌های گذشته در مراحل استخدام برخی از دستگاه‌های اجرایی به‌دلیل معلولیت موفق به استخدام نشده بودند، آیا با برگزاری آزمونی ویژه این مشکلات رفع شده است، گفت: بعد از برگزاری آزمون و در مرحله مصاحبه توانایی افراد دارای معلولیت برای کار توسط دستگاه‌های اجرایی ارزیابی می‌شود. سازمان بهزیستی کشور به‌عنوان مدافع حقوق معلولان در مرحله مصاحبه، نظارت لازم برای جلوگیری از تضییع حقوق این عزیزان را خواهد داشت تا بدون اینکه حقی از این افراد ضایع شود، بتوانند مراحل مختلف گزینش و استخدام را سپری کنند.
آزمون استخدامی 21 اردیبهشت امسال برگزار می‌شود
معاون توسعه منابع و مدیریت سازمان بهزیستی کشور گفت: آزمون استخدامی ویژه افراد دارای معلولیت برای نخستین‌بار در کشور ۲۱ اردیبهشت‌ماه در سراسر مراکز استانی و شهرهای بزرگ توسط جهاد دانشگاهی برگزار می‌شود. مطابق برنامه‌ریزی‌های انجام شده، نتایج این آزمون نیز ۳۰ خردادماه سال جاری اعلام خواهد شد.
بر اساس ماده ۱۵ «قانون حمایت از حقوق معلولان» دولت مکلف است حداقل ۳ درصد از مجوزهای استخدامی (رسمی، پیمانی و کارگری) دستگاه‌های عمومی و دولتی را به افراد دارای معلولیت اختصاص دهد. قانونگذار در بندهای (ت) و (ث) همین قانون، به ترتیب اختصاص ۳۰ درصد از پست‌های سازمانی اپراتورهای تلفن دستگاه‌ها، شرکت‌های دولتی و نهادهای عمومی را به افراد نابینا، کم بینا و افراد دارای معلولیت‌های جسمی و حرکتی و اختصاص ۳۰ درصد از پست‌های سازمان‌های متصدی دفتری و ماشین‌نویسی دستگاه‌ها را به افراد دارای معلولیت‌های جسمی و حرکتی در همین شرکت‌ها، دستگاه‌ها و نهادها مورد تأکید قرار می‌دهد.
 
صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و بیست و نه
 - شماره هشت هزار و چهارصد و بیست و نه - ۱۴ فروردین ۱۴۰۳