کشف آثار تاریخی در یک پروژه شهری

چرا طرح گذر «کمر زرین» اصفهان متوقف شد؟

حمیرا حیدریان
خبرنگار

در پی پدیدار شدن لایه‌ها و آثار تاریخی در روند اجرای پروژه همسطح‌سازی گذر «کمر زرین» در شهر اصفهان، عملیات اجرایی این طرح متوقف شد. از سوی دیگر مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان اعلام کرد هیچ یک از خانه‌های مسکونی در جریان اجرای طرح آسیب ندیده‌اند.
گذر«‌کمر زرین» در محدوده تاریخی و در فاصله حدود ۳۰۰ متری شمال‌شرق مسجد جامع عتیق اصفهان و روبه‌روی آرامگاه پیر پینه‌دوز قرار دارد که ادامه عملیات را با اما و اگرهایی روبه‌رو کرده است؛ موضوعی که از همان ابتدای کار اعتراض بسیاری از کارشناسان را در پی داشت؛ چراکه اجرای این طرح، تجربه تلخ تخریب سازه‌های تاریخی در مسیر ساخت متروی اصفهان را برای آنان تداعی می‌کرد.
محمدعلی ایزد خواستی مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان در گفت‌و‌گو با «ایران» گفت: مجوز اجرای همسطح‌سازی گذر توسط شهرداری منطقه 3 و با هماهنگی میراث فرهنگی داده شده است. قرار بود تا با کف‌سازی مناسب صرفاً کف این گذر با میدان امام علی(ع) هماهنگ شود و تأسیسات به‌صورت محدود از این گذر عبور کند. گفتنی است ارتفاع گذر 3 متر بالاتر ازسطح زمین بوده است و مانند یک گوژ پشت بود که با بررسی‌های انجام شده مشخص شد که این گذر تپه‌ای با خاک دستی و تخلیه نخاله‌ها در دهه‌های اخیر شکل گرفته است، با وجود گودبرداری‌هایی که صورت گرفته همچنان مشاهده می‌شود که هنوز در عمق زمین نخاله وجود دارد و مشخص نیست چه زمانی این اتفاق صورت گرفته است؛ به عبارتی این مکان گذر نبوده بلکه دیوارخانه‌های مسکونی بوده که با این نخاله‌ها پر شده است. وی افزود: البته در سمت غربی پروژه با گودبرداری‌های انجام شده آثاری تاریخی همچون سفال و... کشف شده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان با بیان اینکه با پدیدار شدن آثار تاریخی کل پروژه متوقف شده است، افزود: در حال حاضر با میراث فرهنگی هماهنگی لازم انجام شده است تا به کمک کارشناسان و باستان‌شناسان مشخص شود که این نخاله‌ها مربوط به چه زمانی است و پس از آن بررسی‌ها و تحقیقات لازم برای اشیای مکشوفه انجام گیرد و در مرحله سوم مشخص شود که با ادامه این گودبرداری تا کجای این مسیر، امکان کشف مسیر تاریخی وجود دارد.
این مسئول با بیان اینکه به هیچ یک از خانه‌های مسکونی در این منطقه آسیب وارد نشده است، اظهار داشت: خانه‌های اطرف این گذر چند سال قبل نوسازی شده است و تردد ساکنان این منطقه از مسیر دیگر در حال حاضر امکان پذیر است و مشکلی وجود ندارد اما در گودبرداری‌هایی که انجام شده است یک سمت دیوار یک کاروان تاریخی تخریب شده است.
وی با بیان خبر ساخت پیاده‌راه در محدوده چهارباغ افزود: پیاده‌راه در خیابان چهارباغ در سال 1395 ساخته شده است و اعلام چنین خبری جای تعجب دارد، چون این طرح به طور کامل اجرایی شده است.
محمدباقر کلاهدوزان مدیر منطقه ۳ شهرداری اصفهان پیشتر در خصوص اجرایی شدن طرح گذر« کمر زرین» گفته بود: یکی از پروژه‌های مهم این محل، همسطح‌سازی گذر کمر زرین با میدان جلوخان است که موجب معضل رفت و آمد و نیز ترافیک در این محل شده است.
وی افزود: گذر کمر زرین و مقبره پیر پینه‌دوز باید با کف میدان جلوخان همسطح شود که تاکنون به دلایل اجتماعی و اقتصادی این مهم صورت نگرفته اما شهرداری با فراهم شدن شرایط، خاکبرداری گذر را به طول ۱۱۰ متر آغاز کرده است.
 وی خاطرنشان کرد: با انتقال کامل طلافروشان به مجموعه پاساژ کمر زرین عملیات تخریب چهار پاساژ انجام می‌شود و سال آینده گذر جلوخان تکمیل خواهد شد تا بر اساس پیش‌بینی انجام شده تا سال ۱۴۰۴ به بهره‌برداری کامل برسد؛ طرحی که حالا با دستور شهرداری برای کاوش‌های تاریخی متوقف شده است.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • جهان
  • اجتماعی
  • ایران اقتصادی
  • اقتصادی
  • ایران زمین
  • اطلاع رسانی
  • حوادث
  • ورزشی
  • موسیقی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و سه
 - شماره هشت هزار و چهارصد و سه - ۲۶ بهمن ۱۴۰۲