افزایش 5 برابری ظرفیت تجدیدپذیرها در کمتر از یک سال
عددی که در طول فعالیت دولت سیزدهم در آب، برق و فاضلاب سرمایهگذاری خواهد شد، بالغ بر 1200 همت (هزار میلیارد تومان) خواهد بود که تاکنون 400 همت به بهرهبرداری رسیده است
آغاز عملیات احداث چهار هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی درکشور، با حضور رئیس جمهور و وزیر نیرو در ساختمان این وزارتخانه.
پیرو ابلاغ مصوبه شورای اقتصاد در تاریخ ۱۲ مهرماه ۱۴۰۲ و مصوب شدن ساخت چهار هزار و ۵۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر از محل صرفهجویی سوخت در دولت سیزدهم و پس از طی شدن مراحل قانونی برای مشخص شدن سرمایهگذاران با برگزاری مناقصه عمومی، فرایند اجرای این پروژه با همکاری دستگاههای اجرایی ذیربط و با حضور سید ابراهیم رئیسی و علیاکبر محرابیان در محل این وزارتخانه آغاز شد.
سرمایهگذاران چهار شرکت برنده در مناقصه در قالب پنج سبد شامل، ۲ سبد ۱۵۰۰ مگاواتی و ۳ سبد ۵۰۰ مگاواتی، برای احداث چهار هزار مگاوات تعیین شدهاند.
یک سبد۵۰۰ مگاواتی باقیمانده نیز در حال برگزاری مناقصه برای انتخاب آخرین سرمایهگذار است. با اجرای این مصوبه، سرمایهگذاران متعهد میشوند نیروگاهها را با ظرفیت مجموع چهار هزار مگاوات انرژی برق خورشیدی تا حداکثر پیک برق سال ۱۴۰۳ به شبکه سراسری متصل کنند. توسعه ظرفیت انرژی تجدیدپذیر در کشور به همت دولت سیزدهم بهطور جدی آغاز شده و سه اقدام برای این امر رخ داده که یکی امضای بزرگترین قرارداد ساخت نیروگاه تجدیدپذیر است که ظرفیت تجدیدپذیرها کمتر از یک سال ۵ برابر میشود. توسعه انرژیهای تجدیدپذیر یکی از برنامههای دولت سیزدهم از ابتدای آغاز بهکار این دولت بوده، به گونهای که «علیاکبر محرابیان» وزیر نیرو، توسعه ۱۰ هزار مگاواتی انرژیهای تجدیدپذیر را بهعنوان یکی از مهمترین برنامههای خود اعلام کرد.
بر همین اساس و از همان روزهای آغازین فعالیت محرابیان بهعنوان وزیر نیرو بر توسعه و افزایش ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر تأکید کرد.
سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران (ساتبا) نیز برای تحقق این هدف از همان روزهای نخست تلاشهای گستردهای برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور آغاز کرد.
پیشتر محمود کمانی، رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران (ساتبا) گفته که بحثهای تعیین قیمت، سیاستگذاری و اخذ مجوز لازم برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در یکی دو سال گذشته پیگیری شده که نتایج مطلوبی هم داشته است. بر این اساس تاکنون مجوز سه بسته با ظرفیت بالا از شورای اقتصاد دریافت و مدلسازیهای مختلف برای سرمایهگذاری دنبال شده است.
وی ادامه داد: مهم است که کشور بزودی نتایج اقدامها را ببیند و اگر همت شود میتوان ۱۰ هزار مگاوات برنامه اعلامی وزیر نیرو را تا پایان دولت محقق کرد.
اکنون نتایج اقدامات زیرساختی به امضای قراردادهای عملیاتی منجر شده است، بهطوری که ۳ اتفاق در بخش تجدیدپذیر با حضور رئیس جمهور رخ داد. نخست رونمایی از برنامه ساخت ۱۱ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر است که کشور بزودی از مزایای آن بهرهمند خواهد شد. دومین اقدام انعقاد بزرگترین قرارداد تاریخ تجدیدپذیر در غرب آسیا به ظرفیت چهار هزار مگاوات برای ساخت ۹۵ نیروگاه سبز تا پایان سال آینده توسط بخش خصوصی است. سومین اقدام، افتتاح نیروگاه خورشیدی ساغند یزد بود؛ این واحد نیروگاهی که در شهرستان اردکان قرار دارد، در زمینی به مساحت ۱۵ هکتار با سرمایه ۷.۵ میلیون یوریی ساخته شده است که در کمتر از ۱۱ ماه از انعقاد قرارداد برق خود را به شبکه تزریق کرده است.
به واسطه ساخت این واحد نیروگاهی ۴ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در سال صرفهجویی شده و همچنین از انتشار سالانه ۱۰ میلیون تن گاز گلخانهای جلوگیری میشود. براساس این گزارش در مجموع ۳۸۱ ساختگاه برای ساخت نیروگاههای خورشیدی با ظرفیت بیش از ۱۰ هزار و ۲۰۰ مگاوات با محوریت ۱۶ برق منطقهای در سراسر کشور وجود دارد.
برق منطقهای استانهای تهران با ۳۲ درصد، فارس با ۱۰ درصد و سیستان و بلوچستان با ۹ درصد از استانهایی هستند که بیشترین سهم را در ساخت چهار هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور دارند. وزیر نیرو گفته است عددی که در طول فعالیت دولت سیزدهم در آب، برق و فاضلاب سرمایهگذاری خواهد شد، بالغ بر یکهزار و 200 همت (هزار میلیارد تومان) خواهد بود که تا امروز معادل 400 همت به بهرهبرداری رسیده و تا پایان دولت سیزدهم بیش از 800 همت دیگر از طرحها به بهرهبرداری میرسد.
برش
نتایج مثبت سنجش افکار عمومی پیرو پیشبرد پروژههای صنعت آب و برق
«علیاکبر محرابیان» در جریان بازدید آیتالله «سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهور از حوزه ستادی وزارت نیرو، گفت: طی دو سال عملکرد وزارت نیرو با افزایش حجم اعتبارات و حمایت دولت تلاش ما بر این بود که با انجام و پیشبرد دو اقدام اساسی، ناترازی در بخش برق را مدیریت کنیم. وی، مدیریت مصرف برق و بهینهسازی را موضوعی مهم در مدیریت ناترازی عنوان کرد و گفت: با دو بال پیشرفت و توسعه و در کنار آن مدیریت و بهینهسازی تلاش شد اثرات منفی ناترازی را به حداقل برسانیم و در ادامه رضایت نسبی حاصل شود. وزیر نیرو افزود: براساس آمار وزارت صمت و انجمن کارفرمایی صنعت سیمان، میزان تولید سیمان در 6 ماهه سال 1401 برابر با 32 میلیون تن بوده و این آمار در 6 ماهه نخست امسال به 35.6 میلیون تن رسیده است، به عبارت دیگر شاهد رشد 11 درصدی در تولید سیمان کشور شدیم. وی یادآور شد: این در حالی است که موجودی انبار در پایان شهریور به عدد تاریخی 15 میلیون تن رسیده است؛ این میزان کلینکر حداقل 110 روز یک کارخانه را میتواند تأمین کند؛ ضمن اینکه مصرف انرژی در صنعت سیمان در تولید کلینکر رخ میدهد. وی یادآور شد: موجودی انبارهای تولیدکننده صنعت فولاد در پایان شهریورماه 1401 برابر با 8.3 میلیون تن بوده در حالی که در شهریور سال 1402 این عدد به 16.1 میلیون تن رسیده است؛ به عبارت دیگر حدود 10 میلیارد دلار فقط در انبارهای تولیدکنندگان انباشت موجودی داریم که این عدد نیز یک رکورد تاریخی محسوب میشود. این عضو کابینه دولت سیزدهم تأکید کرد: در بخش سیمان و فولاد که بالاترین ضریب مصرف برق را دارند این دستاوردها حاصل شده است. محرابیان، به سرمایهگذاری وزارت نیرو در دولت سیزدهم در حوزههای آب، برق و فاضلاب اشاره کرد و افزود: عددی که در طول فعالیت دولت سیزدهم در آب، برق و فاضلاب سرمایهگذاری خواهد شد (طرحهایی که به بهرهبرداری میرسد) بالغ بر یک هزار و 200 همت خواهد بود که تا امروز معادل 400 همت به بهرهبرداری رسیده است و تا پایان دولت سیزدهم بیش از 800 همت طرحهای دیگر به بهرهبرداری میرسد. وی ادامه داد: شاخص SPI دوره 36 ماهه شرایط خشکسالی و ترسالی را نشان میدهد، در پایان سال 1399 نیمه شمالی کشور تقریباً در شرایط ترسالی به سر میبرد و نیمه جنوبی در حالت نرمال است. اما چنانچه SPI منتهی به شهریورماه 1402 را مشاهده کنیم، نیمه شمالی تقریباً به خشکسالی بسیار شدیدی رسیده و دوسوم کشور نیز در شرایط خشکسالی معمولی بهسر میبرد. این امر به این معناست که وضعیت کشور در بارشها در 36 ماه اخیر بسیار فقیر بوده است.
وزیر نیرو به نتایج مثبت سنجش افکار عمومی پیرو پیشبرد طرحها و پروژههای صنعت آب و برق اشاره و تصریح کرد: حدود 53 درصد اخبار منفی در تابستان سال 1400 در برخی استانهای کشور در خصوص موضوع آب و برق بوده و سایر مسائل در حوزههای اقتصادی و اجتماعی کمتر از 50 درصد سهم داشته است؛ اما کل اخبار منفی حوزه آب و برق در شهریور سال 1402 در بیشتر استانها کمتر از 1.5 درصد بوده است و براساس سنجش دقیقی که انجام شده، طی این دوره 98 درصد کاهش تولید محتوای منفی داشتیم.