اجرای طرح گردشگری آشوراده پس از 20 سال آغاز شد
تأکید روی حفظ محیط زیست یک جزیره ایرانی
زیست بوم/ رئیسجمهور که روز 30 آذرماه به استان گلستان سفر کرده بود، ساعاتی پس از ورود خود، کلنگ اجرای طرح گردشگری آشوراده را به زمین زد و دستور اجرای این طرح را صادر کرد. تصمیم به اجرای این طرح قدمتی 20 ساله دارد. اجرای طرح ملی گردشگری آشوراده در دوره اول سفر استانی آیت الله رئیسی رئیسجمهور مصوب شد. در نهایت سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دو سال طرح را بررسی کردند و با ممنوع کردن ساخت و ساز در جزیره و اجرای زیرساختهای سنگین در بندرترکمن با اجرای آن موافقت کردند. براساس آنچه به توافق دو دستگاه دولتی رسید، تفرج متمرکز بویژه اقامت شبانه از محدوده ۲۲ هکتاری اراضی ملی حذف و مقرر شد در این محدوده فعالیتهای مجاز تفرج گسترده انجام و اقامت در قالب اکولاژ در مستثنیات روستای آشوراده با اولویت جوامع محلی صورت گیرد.
اجازه نمیدهیم جزیره آشوراده به دلیل عدم توجه تبدیل به تهدید شود
رئیس جمهور، در این سفر، آشوراده را بهعنوان تنها جزیره ایرانی دریای خزر، نعمت و ظرفیتی خواند که باید به نحو شایستهای از آن بهرهبرداری شود و تأکید کرد: اجازه نمیدهیم فرصت بیبدیل جزیره آشوراده به دلیل عدم توجه و نرسیدن تبدیل به تهدید شود.
آیتالله سیدابراهیم رئیسی، درباره آغاز عملیات احیای روستای گردشگری آشوراده با تهیه طرح هادی و بهسازی معابر آن گفت: کار را شروع کردیم و رها نخواهیم کرد و در کنار این اقدامات آن را حفظ میکنیم.
رئیسجمهور با بیان اینکه آبادانی روستای آشوراده به توسعه استان کمک خواهد کرد افزود: اطلاعرسانی مهمترین عامل در آگاهیبخشی به جامعه است. مردم باید بدانند که در صورت عدم توجه، چه اتفاقی بر سر این خلیج و محیط زیست میآمد و میتوان با حفظ قانون، کار جهادی و انقلابی انجام داد تا زمینه نشاط مردم و مشارکت اجتماعی فراهم آید.
روی حفظ محیط زیست آشوراده حساس هستیم
وزیر میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در گلستان گفت: روی حفظ محیط زیست جزیره گردشگری آشوراده حساس هستیم و نمیخواهیم سورو سات راه بیندازیم که طبیعت تخریب شود.
عزتالله ضرغامی درباره طرح گردشگری آشوراده با تأکید بر حساس بودن روی حفظ محیط زیست این جزیره گفت: آنقدر باید در این منطقه فضای سبز و تعداد درختان افزایش یابد که اگر کسی بخواهد با هلیکوپتر در این منطقه فرود بیاید بگوید این منطقه سبز کجاست و در میان آن فضای سبز یک سایت گردشگری راهاندازی خواهیم کرد.
اجرای طرح طبیعت گردی آشوراده با رعایت الزامات محیط زیستی
علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم در بازدید از روند اجرای طرح ملی گردشگری و طبیعتگردی آشوراده گفت: طرح طبیعتگردی آشوراده طبق دستور رئیس جمهور با رعایت تمام الزامات محیط زیستی در حال اجرا است.
معاون رئیس جمهور گفت: طبیعتگردی در این طرح با رویکرد حفظ محیط زیست اجرا شده و هیچ سازه سنگینی در آشوراده مستقر نخواهد شد.
سلاجقه ادامه داد: طرح هادی روستای آشوراده با رویکرد گردشگری و تسهیل دسترسی به جزیره آشوراده از جمله برکات سفر رئیس جمهور است.
عملیاتی شدن طرح طبیعتگردی آشوراده با مدل مشارکت عمومی و خصوصی
مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست گفت: طرح طبیعتگردی آشوراده با هدف مدیریت پناهگاه حیات وحش میانکاله در پهنه تفرج و با مدل مشارکت عمومی - خصوصی برای اولین بار در استان گلستان عملیاتی میشود.
سجاد انجم شعاع با اشاره به اینکه این مدل مدیریت میتواند نمونه موفقی از مدیریت مناطق تحت حفاظت با مشارکت مردم و بخش خصوصی باشد، گفت: این ابتکارعمل و دستور رئیس جمهور بود که در آن به اجرای طرح طبیعتگردی آشوراده با رعایت قوانین و مقررات و الزامات زیست محیطی تأکید شده بود.
او افزود: تسهیل دسترسی به جزیره آشوراده، تعیین مستثنیات، بازنگری طرح هادی روستا با هدف توسعه طبیعتگردی از جمله اقداماتی است که در این منطقه با اخذ مصوبه کمیته ملی طبیعتگردی انجام گرفته است.
انجم شعاع با اشاره به اینکه این طرح از سوی شورایعالی شهرسازی و معماری به تأیید رسیده است، تأکید کرد: این طرح همچنین مصوبه شورای اقتصاد را نیز دارد و تشریفات قانونی انتخاب سرمایهگذار و صدور موافقتهای اصولی توسط دستگاه در این طرح انجام گرفته است.
وی افزود: این طرح نقشههای اجرایی و مدل سرمایهگذاری دارد و در این راستا شرکت پروژه طبیعتگردی آشوراده توسط صندوق و سرمایهگذار تأسیس و مراحل قانونی آن انجام یافته است. مصوبه کمیسیون ماده ۲۳ قانونالحاق ۲ نیز برای این پروژه اخذ شده و در مرحله عقد قرارداد با شرکت مذکور قرار داریم که این امر در سفر رئیسجمهور به استان گلستان محقق شد.
به دنبال لایروبی کانال آشوراده
۵ هزار هکتار به مساحت خلیج گرگان افزوده شد
زیستبوم/ بهرهبرداری از خلیج گرگان که احیای آن از مصوبات دور اول سفرهای استانی دولت مردمی به استان گلستان بود، روز پنجشنبه 30 آذرماه 1402 بهصورت رسمی با حضور رئیس جمهور آغاز شد. آیتالله سید ابراهیم رئیسی در دور دوم سفرهای استانی دولت مردمی به استان گلستان، با حضور در منطقه بندر ترکمن، خلیج احیاشده گرگان را به صورت رسمی به بهرهبرداری رساند. اسفندماه 1400 دکتر رئیسی طی سفر استانی اول دولت مردمی راهی خلیج گرگان و جزیره آشوراده شد و پس از استماع نظر کارشناسان، دستور صریح و شفاف آغاز عملیات لایروبی و نجاتبخشی خلیج گرگان را صادر کرد. چند روز بعد سازمان بنادر و دریانوردی با آغاز عملیات هیدروگرافی و بهروزرسانی نقشههای میدانی، مقدمات اجرای یکی از بزرگترین پروژههای زیستمحیطی کشور را محقق کرد. در ادامه با ورود قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا، عملیات رسوببرداری از کانال آشوراده آغاز شد تا حیات به خلیج گرگان بازگردد. طی ماهها تلاش و پیگیری مستمر دولت و مشارکت قرارگاه خاتمالانبیا لایروبی کانالهای ارتباطی بویژه کانال آشوراده انجام و خلیج گرگان احیا شد. جلوگیری از ایجاد گردوغبار و ایجاد کانون ریزگرد ناشی از خشک شدن خلیج گرگان، ارتقای کیفیت و کاهش شوری آب خلیج گرگان، حفظ تمام ارگانیسمهای زیستمند موجود در آن و احیای حوضچه بندر ترکمن و نصب و راهاندازی اسکله شناور جهت رونق گردشگری از دیگر مزایا و فواید احیای خلیج گرگان برای مردم منطقه و استان گلستان است.
آشوراده
کانال آشوراده به طول 9 کیلومتر جزئی از مهمترین مسیر انتقال آب دریای خزر به خلیج گرگان است که با حضور رئیس جمهور بهطور کامل به بهرهبرداری خواهد رسید. با بازگشایی کانال آشوراده و ورود آب دریا به خلیج گرگان، موانع مسیر منتهی به اسکلههای تجاری و تفریحی مرتفع شد و شناورهای سبک میتوانند بهراحتی از اسکلهها در مسیر جزیره آشوراده تردد داشته باشند.
افزایش 5 هزار هکتاری وسعت خلیج گرگان
علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از افزایش 5 هزار هکتاری وسعت خلیج گرگان بهدنبال احیای این خلیج خبر داد و گفت: رئیس جمهور محترم در سفر اول خود به استان گلستان، دستور ویژهای برای احیای خلیج گرگان دادند که موضوع در جلسات متعددی در ستاد احیای تالابهای کشور برگزار شد.
سلاجقه گفت: همچنین موضوع در جلساتی با حضور دانشگاهیان، سمنها و کارشناسان پیگیری شد. در نتیجه اینها، طرح جامعی تعریف شد که در نتیجه این طرح، ۵ هزار هکتار به مساحت خلیج گرگان افزوده شد.
معاون رئیس جمهور افزود: محیط زیست ظرفیتهای اشتغالزایی و کارآفرینی بسیار خوبی دارد که یکی از نمونههای آن را در اینجا میبینیم. همه مسائل محیطزیستی در اینجا رعایت شده است و پایش و نظارت نیز مرتباً انجام خواهد شد.