امریکازدایی از منطقه در دستور کار قطعی

حازم عیاد، نویسنده اردنی
مترجم: حمید مهدوی راد

دخالت امریکا در جنایت و نسل‌کشی فلسطینی‌ها نه‌فقط مورد بحث در جهان عرب و اسلام بلکه این موضوع موضوع بحث در اروپا و جهان است.
اکثریت اعضای کنگره امریکا حمایت خود را از رژیم صهیونیستی پنهان نکرده و کشتار کودکان و زنان را نیز توجیه می‌کنند. از این‌رو دولت‌های عربی وابسته به غرب پس از این جنگ زیر فشار سنگینی واقع شده و زمینه رویارویی همه‌جانبه مردم منطقه که امریکا را شر مطلق می‌دانند (امریکا‌زدایی در منطقه) یعنی دشمنی که باید سرنگون شود و نفوذش در منطقه از بین برود را پدید می‌آورد. این رویکرد موجب شده است تا قدرت‌های در حال ظهور در منطقه همچون روسیه، چین به تعامل مثبت با اعراب روی آورند.
از دیدگاه مردم منطقه، امریکا وارد جنگی شده است که در آن شاهد نسل‌کشی و ویرانی ملت فلسطینی هستیم و این جنگ نتایج فاجعه‌بار بیشتری، حتی از جنگی که در ویتنام و افغانستان به راه انداخته بودند، دارد. این جنگ در برخی موارد مشابه جنگی است که فرانسه در مدت زمان کوتاهی پس از جنگ‌جهانی دوم، پس از درخواست استقلال و آزادی الجزایر، علیه ملت این کشور به راه انداخت.
جنگ غزه نقطه عطف مهمی در روند امریکا‌زدایی در منطقه و جهان شده است و این موضوع مشابه آن دیدگاهی است که پس از جنگ‌جهانی دوم بر لزوم سرنگونی نفوذ و قدرت فرانسه و انگلیس در منطقه عربی پدید آمده بود. بویژه آن زمانی که فرانسه وعده‌هایی مبنی بر اعطای استقلال و آزادی در‌صورت پایان جنگ جهانی دوم به الجزایر، مراکش و تونس می‌داد اما جنایت بزرگی در حقشان کرد. وعده‌ای که با آنچه در معاهده بد اسلو باوجود نظارت امریکا و اروپا بر آن داده شد تفاوتی ندارد.
نفوذ امریکا در منطقه همان مسیر نفوذ و اشغالگری فرانسه و انگلیس را طی می‌کند. جنگ آزادسازی فلسطین به جنگی برای رهایی مردم منطقه عربی و اسلامی از نفوذ امریکا که هفتاد سال است بارش بر دوش آنهاست مبدل شده است. این امریکا بوده که آنها را به ملتی رانده‌شده در سرزمین خود تبدیل کرده و آنها را حتی از مدیریت منابع‌شان به‌طور مؤثر محروم کرده است. ایالات‌متحده خشم و عصبانیتی که علیه این کشور وجود دارد را فقط می‌تواند با اعمال ظلم، تهدید و ارعاب بیشتر علیه مردم و کشورهای منطقه کنترل کند. موضوعی که شدت تنش در منطقه و احتمال درگیری و تقابل با مسأله نفوذ امریکا با راه‌ها و ابزارهای مختلف را افزایش می‌دهد و منجربه تضعیف نفوذ واشنگتن یا حتی برچیدن پایگاه‌های آن شود.
در پایان... نبرد امریکا در فلسطین با امضای طرح صلحی جدید یا آتش‌بس پایان نخواهد یافت. نفوذ امریکا اکنون در یک سطح از درگیری سیاسی، نظامی، رسانه‌ای و فرهنگی با مردم منطقه قرار گرفته است؛ نبردی که انتظار می‌رود بسیاری از منابع و حتی قدرت ایالات‌متحده در عرصه بین‌المللی را از بین برده و پایانی بر رهبری ایالات‌متحده در جهان باشد. زیرا فلسطین آخرین نبرد امریکا در منطقه و جهان قبل از شکسته‌شدن اعتبار آن به‌عنوان یک ابرقدرت است.
منبع: القدس العربی

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و پنجاه
 - شماره هشت هزار و سیصد و پنجاه - ۱۹ آذر ۱۴۰۲