حسین امیرعبداللهیان در نشست خبری:

امریکا از گسترش دامنه جنگ غزه وحشت دارد


حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه پس از برگزاری نشست 3+3 که روز دوشنبه گذشته به میزبانی تهران انجام شد، حضور وزرای خارجه 5 کشور منطقه را فرصتی برای ارسال 2 پیام درباره تحولات مهم منطقه خاورمیانه و حوزه قفقاز دانست. وزرای خارجه ایران، روسیه، ترکیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان در نشست تهران هدف توسعه مناسبات مسالمت‌آمیز میان همسایگان و حل مسائل منطقه‌ای میان «باکو» و «ایروان» را در فرایند صلح موسوم به «نوبت صلح، همکاری و پیشرفت در قفقاز جنوبی» جست‌و‌جو کردند و در عین حال تحولات جنگ غزه و اقدامات جنایتکارانه اسرائیل را محکوم کردند.
وزیر امور خارجه در نشست خبری پایان این نشست، با بیان اینکه برگزاری این اجلاس همزمان با بحران در غزه و عملیات‌های نظامی و تجاوزات مستمر رژیم جعلی اسرائیل علیه ساکنان غیرنظامی در غزه، دو پیام مهم داشت؛ افزود: «پیام اول اینکه ما از فرصت حضور وزرای خارجه این کشورها در خصوص یافتن راهکارهایی برای توقف فوری جنایات جنگی رژیم صهیونیستی، ارسال کمک‌های انساندوستانه و متوقف کردن اقدامات برای کوچ اجباری ساکنان غزه به جنوب منطقه فلسطین استفاده کردیم و دیگر اینکه این اجلاس همچنین این پیام را داشت که جمهوری اسلامی ایران در مسائل منطقه از کنشگری فعال برخوردار است و در اوج بحران در منطقه غرب آسیا نسبت به تحولات در قفقاز جنوبی توجه دارد .»

تماس تلفنی با مصر
امیرعبداللهیان از گفت‌و‌گوی تلفنی با همتای مصری خود و دریافت جزئیات نشست اخیر قاهره پیرامون جنگ غزه خبر داد و گفت: «در تماس تلفنی با همتای مصری درباره ارسال فوری کمک‌های انساندوستانه از طریق هلال احمر برای مردم غزه گفت‌وگو کردیم. توافق کردیم کمک‌های ایران بتواند با هماهنگی هلال احمر
دو کشور و دریافت مجوز پرواز به دست مردم غزه برسد.»وی درباره وضعیت روابط ایران و مصر و ارتقای سطح روابط هم گفت: «یکی از موضوعات مورد گفت‌وگو با وزیر خارجه مصر درباره توافقی بود که در نیویورک برای توسعه و ارتقای روابط دیپلماتیک دو کشور داشتیم. اگر این بحران در منطقه رخ نمی‌داد شاهد پیشرفت خوبی در مناسبات رسمی و دیپلماتیک دو کشور بودیم. اما اکنون فهم مشترک و تفاهم لازم برای ارتقای سطح روابط در چهارچوب توافقی که انجام خواهد شد، وجود دارد.»

امریکایی‌ها دو بار به ایران پیام داده‌اند
وزیر خارجه در پاسخ به پرسشی درباره نحوه تعامل ایران و امریکا پیرامون تحولات جنگ در منطقه گفت: «امریکایی‌ها مرتباً به همه طرف‌ها پیام می‌دهند. البته به ایران حداقل دو بار پیام داده‌اند این پیام شامل دو محور اساسی است؛ محور اول اینکه ما مایل به گسترش جنگ نیستیم و محور دوم اینکه از ایران می‌خواهیم خویشتنداری کند حتی در برخی از پیام‌ها تأکید بر این دارند که ایران به خویشتنداری دیگر کشورها و طرف‌ها و کنشگران توصیه کند. امیرعبداللهیان در ادامه افزود: «امریکا در حالی ادعا می‌کند که دنبال توسعه جنگ نیست که در دو هفته اخیر ثابت کرده با ارسال ده‌ها و هزاران محموله سلاح و حمایت تمام عیار از رژیم صهیونیستی در حال تشدید دامنه نبرد در غزه و کرانه باختری و تهاجم به کودکان و غیرنظامیان در فلسطین بوده است.»

طراحی کریدور جدید در قفقاز
وزیرامور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود به محورهای نشست ۳+۳ پرداخت و با بیان اینکه در نشست تهران موضوع عدم تغییر ژئوپلیتیک در منطقه مورد تأکید قرار گرفت، افزود: «در دیداری که در باکو با آقای علی‌اف داشتم ایشان گفتند ما بنایی برای تغییر مرزها و ژئوپلیتیک قفقاز جنوبی نداریم. ضمن اینکه در خصوص مسیر مواصلاتی زنگزور، اکنون کریدوری از مسیر ایران به سمت نخجوان بین دو کشور تعریف و طراحی شده است. شرکت‌های مربوطه و وزارتخانه‌های تخصصی دو کشور برای اجرای پروژه در حال اقدام هستند.» این دیپلمات عالیرتبه ایرانی بیان کرد: «معتقدیم مسائل منطقه می‌تواند در منطقه و با کنشگری اهل منطقه حل و فصل شود. حضور طرف‌های خارجی در منطقه جز خسارت چیزی برای ما به همراه نداشته است. کشورهای منطقه خود از شایستگی لازم برای حل و فصل منازعات منطقه‌ای برخوردارند و نشست تهران پیام قوی در این رابطه به جهان ارسال کرد.»

واکنش امریکا به نشست ۳+۳
همچنین«متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه امریکا به نشست دوشنبه گذشته کشورهای منطقه در فرمت ۳+۳ در تهران واکنش نشان داد. این دیپلمات امریکایی در واکنش به مشارکت وزرای خارجه جمهوری آذربایجان، ارمنستان، روسیه و ترکیه به میزبانی ایران با اشاره به اینکه ایالات متحده از هرگونه تعامل با حسن نیت که به صلح در قفقازجنوبی کمک می‌کند استقبال می‌کند، مدعی شد: «ما در ارتباط با مسأله ارمنستان و آذربایجان، از هرگونه تعاملات با حسن نیت که به صلح و ثبات مردم قفقازجنوبی کمک می‌کند، صرف‌نظر از اینکه این مذاکرات کجا انجام می‌شود یا چه کسی میزبان آن است، استقبال می‌کنیم». وی افزود: قفقازجنوبی موقعیت جغرافیایی حساسی دارد. او در ادامه سخنانش ادعاها درباره روابط ایران و روسیه را تکرار کرد و گفت: در مورد ایران و روسیه، این کشورها را شرکای قابل اعتمادی نیافتیم.
 

 

بــــرش

دیدار امیرعبداللهیان با وزیر خارجه نیجر
«باکاری یائو سانگاره» وزیر خارجه نیجر که به تهران سفر کرده، روز گذشته در محل وزارت امور خارجه با حسین امیرعبداللهیان همتای ایرانی خود دیدار و گفت‌وگو کرد.
سفر این مقام آفریقایی به تهران پس از تحولات و کودتای اخیر در نیجر صورت می‌گیرد. نیجر به تازگی مبدأ تحولات بسیار مهمی در قاره آفریقا بوده است. مردادماه‌ سال ‌جاری «شورای ملی حفاظت از میهن»، «محمد بازوم» رئیس‌جمهور وابسته به غرب این کشور را از ریاست‌جمهوری خلع کرد. به دنبال این تحولات، سفیر فرانسه از نیجر اخراج شد و نیروهای نظامی فرانسه نیز از این کشور خارج شدند.

 

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و یازده
 - شماره هشت هزار و سیصد و یازده - ۰۳ آبان ۱۴۰۲