مخبر در سفر به بلاروس با رئیس جمهور و نخست‌وزیر این کشور دیدار کرد

تجارت یک میلیارد دلاری در انتظار تهران- مینسک

مینسک؛ مقر نخست‌وزیری ۹ ماه پس ا ز سفر رئیس‌جمهور بلاروس به تهران، معاون اول رئیس جمهور در سفر به این کشور با مقامات عالی‌رتبه دیدار و گفت و گو کرد

سفر روز گذشته معاون اول رئیس جمهور به بلاروس را که در رأس هیأتی عالی‌رتبه صورت گرفت می‌توان گامی دیگر در گسترش روابط دو کشور مستقلی دانست که تحت تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی امریکا قرار دارند. محمد مخبر به دعوت رسمی نخست‌وزیر بلاروس راهی مینسک، پایتخت این کشور شد و در این برنامه یک روزه، با رئیس جمهور، نخست‌وزیر و رؤسای مجالس این کشور دیدار و گفت‌و‌گو کرد. هدف این سفر، گسترش مبادلات دو کشور، بویژه در زمینه اقتصادی است. تحول مهم در این زمینه، اسفندماه سال گذشته با سفر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس به تهران صورت گرفت. این سفر درحالی انجام شد که حضور قبلی لوکاشنکو در ایران به 17 سال قبل از آن باز می‌گشت. از این رو، اینکه در فاصله 9 ماه پس از سفر رئیس جمهور بلاروس به تهران، مخبر عازم مینسک شده است، نشان دهنده عزم جدی دولت برای گسترش مناسبات است. تبدیل تفاهمات به قرارداد یا موافقتنامه، از مهم‌ترین دستورکارهای مخبر در این سفر بود که در نشست هیأت‌های عالی رتبه دو کشور و نیز در سایر دیدارها مطرح و دنبال شد.
دستور ویژه لوکاشنکو
برای رفع موانع اجرای توافقات
معاون اول رئیس‌جمهور با الکساندر لوکاشنکو رئیس‌جمهور بلاروس دیدار کرد و گزارشی از آخرین وضعیت اجرای توافق‌نامه جامع همکاری‌های فیمابین ارائه داد. مخبر در این دیدار مسائل مربوط به تبادلات بانکی، صدور ویزا و خطوط هوایی مستقیم را سه موضوع مهم در پیشبرد توافقات دانست و بر اهمیت رفع آنها تأکید کرد. معاون اول رئیس‌جمهور همچنین ضمن محکوم کردن نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه، از رئیس‌جمهور بلاروس خواست تا در کنار مردم مظلوم فلسطین برای توقف این جنایت جنگی در سرزمین‌های اشغالی تلاش کند. الکساندر لوکاشنکو رئیس‌جمهور بلاروس نیز در این دیدار ضمن خوشامدگویی به مخبر و هیأت همراه ابراز امیدواری کرد این سفر بتواند در سرعت‌بخشی به اجرای توافقات مؤثر باشد.
وی به رئیس بانک مرکزی و وزرای امورخارجه و صنایع بلاروس دستور ویژه داد که در اسرع وقت برای رفع موانع اجرای این توافقات و جبران عقب‌ماندگی در برخی حوزه‌ها تلاش کنند. رئیس‌جمهور بلاروس در این دیدار وضعیت انسانی پیش‌آمده در غزه را اسفبار خواند و اعلام کرد جامعه جهانی باید برای توقف جنگ و کشتار غیرنظامیان اقدام قاطع کند.

مبادلات ایران و بلاروس با ارزهای ملی
معاون اول رئیس جمهور، در دیدار «رومان گلاوچنکو» نخست‌وزیر بلاروس، با بیان اینکه اراده جدی ایران و بلاروس بر تعمیق و تقویت همکاری اقتصادی و تجاری است، بر ضرورت تأمین نیازهای متقابل دو کشور تأکید و تصریح کرد: باید مبادلات و توافقات بین دو کشور با استفاده از ارزهای ملی انجام شود. مخبر با اشاره به امضای موافقتنامه‌ها و تفاهمنامه‌های همکاری بین ایران و بلاروس تأکید کرد: بسیاری از این موافقتنامه‌ها اجرایی و عملیاتی شده است و درباره سایر اسناد نیز باید موانع موجود را شناسایی و رفع کرد. وی بخش‌های تجهیزات پزشکی، ماشین‌آلات و نیازهای بخش کشاورزی، صنعت خودروسازی و معدنی را از مهم‌ترین زمینه‌های سرمایه‌گذاری بین دو کشور برشمرد و گفت: با افزایش تعاملات و رفع موانع می‌توان سطح مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و بلاروس را به یک میلیارد دلار در سال افزایش داد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به توانایی جمهوری اسلامی ایران برای خنثی‌سازی تحریم‌های ظالمانه، تأکید کرد: وابستگی‌های ایران به کشورهای غربی در بسیاری از زمینه‌ها کاملاً از بین رفته است و امروز جمهوری اسلامی ایران با خودکفایی کامل در بسیاری از بخش‌ها تبدیل به قطب تجاری و صنعتی در منطقه و حتی جهان شده است. مخبر با اشاره به اینکه در حوزه‌های مختلف آماده انتقال تجربیات و دانش فناوری‌های روز دانشمندان ایرانی به بلاروس هستیم، گفت: با توجه به ضعف امریکا در نظام جهانی و تغییر اساسی در معادلات بین‌المللی نسبت به گذشته باید ایران و بلاروس به سمت دلارزدایی حرکت کنند.

نباید زمان برای توسعه همکاری هارا
از دست داد
نخست‌وزیر بلاروس ابراز امیدواری کرد سفر معاون اول رئیس جمهور به این کشور زمینه ساز گسترش همکاری‌های حمل و نقل، نفت، پتروشیمی، صنعتی، سرمایه‌گذاری و سایر بخش‌ها شود. گلاوچنکو افزود: به هیچ عنوان نباید کمترین زمان را برای توسعه و گسترش همکاری‌های دو کشور از دست داد و اراده و عزم رهبران سیاسی دو کشور باید به سمت تسهیل مبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور حرکت کند.
 
تحریم زحمت‌آفرین، اما قابل مدیریت است
معاون اول رئیس‌جمهور در نشست مشترک هیأت‌های عالی دو کشور، با اشاره به اینکه دولت بلاروس در منظومه تنظیمی‌ ارتباطات بین‌المللی جمهوری اسلامی جایگاهی ویژه‌ دارد، گفت: امروز معادلات بین‌المللی کاملاً تغییر کرده و هژمونی امریکایی‌ها کاملاً به‌هم ریخته و دشمنان ما نمی‌توانند حرف آخر را در دنیا بزنند. مخبر با بیان اینکه تحریم زحمت‌آفرین اما قابل مدیریت است، ادامه داد: هیچ مانعی نباید همکاری‌های دو کشور را مختل کند. معاون اول رئیس‌جمهور با ابراز خرسندی از تحقق بخش زیادی از توافقات دو کشور در جریان سفر سال گذشته رئیس‌جمهور بلاروس به تهران، بر لزوم تدوین یک برنامه زمان‌بندی شده برای نقشه راه جامع همکاری‌های بلندمدت‌ دو کشور تأکید کرد. مخبر از تبادلات تجاری ایران و بلاروس با استفاده از پول ملی دو کشور به‌عنوان یکی از مهم‌ترین ابزارهای تقویت‌ اقتصاد دو طرف یاد کرد و با تأکید بر لزوم دلارزدایی‌ گفت: دلیلی ندارد مبادلات اقتصادی خود را با پول دشمن انجام دهیم. مخبر از تهاتر‌ و تسهیل صدور ویزا بویژه برای بازرگانان‌ و تجار‌ به‌عنوان دیگر الزامات ارتقای روابط اقتصادی بین تهران - مینسک یاد کرد و گفت که توجه به این دو موضوع در کنار استفاده از ارز محلی در تبادلات تجاری اتفاقات بزرگی را رقم می‌زند.

سه برابر شدن مبادلات تجاری
نخست‌وزیر بلاروس گفت: در سایه نتایج توافقات صورت‌گرفته، حجم تبادلات تجاری ایران و بلاروس در یک سال گذشته سه برابر شد و امسال نیز ۲۵ درصد افزایش داشته است‌. گلاوچنکو از ایران به‌عنوان شریک کلیدی بلاروس در زمینه نوسازی تجهیزات کشورش قدردانی کرد و گفت: بلاروس حجم زیادی از محصولات کشاورزی مورد نیاز‌ خود را که پیش از این از اروپا وارد می‌کرد‌، از ایران خریداری و تأمین می‌کند. در این نشست مقرر شد وزرای صنعت ایران و بلاروس به‌عنوان رؤسای کمیسیون اقتصادی مشترک دو کشور، ظرف یک ماه برنامه زمان‌بندی‌ شده برای اقدام مشترک در جهت پیگیری توافقات دوجانبه را در راستای زمینه‌سازی سفر رئیس‌‌جمهور کشورمان به بلاروس‌ تهیه و ارائه کنند.

ضرورت حمایت قانونی از روابط اقتصادی
معاون اول رئیس جمهور در ادامه سفر خود به بلاروس نیز در محل مجلس نمایندگان این کشور، با رؤسای مجالس بلاروس دیدار و بر ایجاد حمایت‌های قانونی از گسترش همکاری‌های اقتصادی تأکید کرد. مخبر حمایت‌های قانونی از گسترش همکاری‌های اقتصادی، تسهیل در صدور ویزا برای تجار و گردشگران دو کشور و برقراری خطوط هوایی مستقیم را از لازمه‌های توسعه روابط ایران و بلاروس برشمرد.
ولادیمیر آندریچنکو، رئیس مجلس نمایندگان بلاروس بر ضرورت گفت‌وگو و توسعه روابط بین پارلمانی دو کشور تأکید کرد. ناتالیا کاچانوا رئیس شورای جمهوری بلاروس هم افزایش روابط سیاسی و مبادلات اقتصادی دو کشور را نشانه خوبی دانست مبنی بر اینکه تهران و مینسک می‌توانند با وجود فشار تحریمی، به سطح بالایی از مناسبات اقتصادی بیش از گذشته برسند.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و پنج
 - شماره هشت هزار و سیصد و پنج - ۲۶ مهر ۱۴۰۲