اجرای دستور رئیسجمهور برای بازگشایی بازارچههای مرزی
بنبست گشایی از معابر مرزی کردستان برای رونق اقتصاد مرزنشینان
سنندج - بازگشایی معابر مرزی کردستان به دستور رئیسجمهور یکی از مطالبات بحق مردم استان بوده و رونق اقتصادی، ساماندهی مبادلات مرزی و بهبود وضعیت معیشتی را برای مرزنشینان به همراه دارد؛ خواستهای بحق و قانونی که در دولت سیزدهم تحقق پیدا کرده و اجرای آن ضمن پیگیری مسئولان، همچنان چشم انتظار ابلاغ دستورالعمل آن است.
از شش سال پیش تاکنون، پنج معبر مرزی استان کردستان که از طریق آنها مرزنشینان اقدام به واردات کالا میکردند به دلایلی تعطیل شد. در این سال آییننامه ساماندهی بازارچههای موقت غیررسمی ابلاغ شد و براساس آن یک بازارچه تکمیلی و دو بازارچه ایجادی در کردستان تعریف شد که سیرانبند بانه به عنوان بازارچه تکمیلی و مله خورد سروآباد و خانم شیخان مریوان که مدتی است به بردهرهشه منتقل شده است، به عنوان بازارچه ایجادی در استان فعال شدند. در این بین فعالیت معابر مرزی هنگه ژال و گله سوره در شهرستان بانه و پیران در شهرستان مریوان متوقف شد ولی پس از روی کارآمدن دولت سیزدهم و بررسی خواستههای مرزنشینان و رصد وضعیت معیشتی آنها، بازگشایی مجدد این معابر در دستور کار استاندار کردستان قرار گرفت. بعد از رایزنیها و پیگیریها و دستور و تأیید مسئولان کشوری، ۲۲ شهریور سالجاری مراسم بازگشایی معبر هنگهژال بانه برگزار شد که با استقبال بینظیر مردم منطقه مواجه شد.
جلوگیری از ورود کالاهای مونتاژی
طبق گفته بختیار خلیقی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان، قبل از سال ۱۳۹۶ در استان پنج معبر کولبری در شهرستانهای بانه، مریوان و سروآباد فعال بود ولی از این سال به بعد تعطیل شدند.
بختیار خلیقی با اشاره به اینکه در آن سالها ۱۵ هزار و ۳۰۰ کارت بازرگانی برای سرپرست خانوارهای مرزنشین در استان صادر شده بود، افزود: شش سال پیش آییننامه ساماندهی بازارچههای موقت غیررسمی ابلاغ شد که بر اساس آن یک بازارچه تکمیلی در بازارچه ایجادی استان تعریف شد.
وی با اشاره به اینکه مرزنشینان شعاع ۲۰ کیلومتری نقطه صفر مرزی شامل دستورالعمل مذکور شدند، ادامه داد: جمعیت مرزنشینان استان در این شعاع مرزی ۸۷ هزار نفر است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان میافزاید: براساس آخرین تغییرات اعمال شده تخفیف سود بازرگانی برای هر خانوار مرزنشین هفت میلیون ریال است. وی با اشاره به اینکه در دستورالعمل ساماندهی مبادلات مرزی در معابر مرزی استان حوزه نظارت و بازرسی هم مورد توجه قرار گیرد، بیان کرد: جلوگیری از ورود کالاهای مونتاژی و اجازه ورود به تجهیزات و منابع اولیه مورد نیاز تولید از دیگر مواردی است که میطلبد در این معابر مرزی مد نظر قرار گیرد.
کولبری از بین میرود
به گزارش ایرنا، آنگونه که فرماندار شهرستان مریوان میگوید: در بازارچههای مرزی، مرزنشینان فعالیت نمیکنند و این افراد برای تأمین معیشت خانواده هایشان اقدام به کولبری میکنند که این کار هم حواشی و حوادث زیادی را به دنبال داشته است. طبق گفته اسماعیل احمدی، وقتی معابر مرزی بازگشایی شود مرزنشینان درگیر فعالیت و کار در آن خواهند شد و اینگونه کولبری و حوادث و حواشی آن هم کمرنگ و حتی از بین میرود. همچنین با بازگشایی معابر مرزی و رونق بازارچههای مرزی دیگر بازاریان شهرهای مرزی کردستان مجبور نیستند کالای مورد نیاز را از استانهای جنوبی و بنادر تأمین کنند.
احمدی اظهار میکند: آنچه موجب تعطیلی معابر مرزی در طول سالیان گذشته شد عدم هماهنگی بین متولیان بود و بیشک اگر آییننامه آن بهخوبی تدوین شود و مدیر معابر مرزی اختیار و مسئولیت لازم را داشته باشد، قابلیت مدیریت آن وجود دارد. البته میزان ورودی کالا از معابر مرزی به حدی نیست که مشکلی برای اقتصاد کشور و تولیدکنندگان ایجاد کند ولی در اشتغال و معیشت مردم منطقه اثرگذار است.