در ریزش معدن زغال سنگ دامغان رخ داد

آوار مــرگ بر سر 6 کارگر« طزره»

گروه حوادث/ اجساد 6 کارگر معدن زغال‌سنگ طزره دامغان که بر اثر انفجار گاز و ریزش تونل، زیر آوار حبس شده بودند پس از 9 ساعت از زیر آوار بیرون کشیده شد. این نخستین حادثه مرگبار در این معدن نبود اسفند ۱۴۰۱ منابع کارگری در استان سمنان از زخمی شدن ۴کارگر بر اثر انفجار در معدن زغال‌سنگ طزره خبر دادند. اردیبهشت سال ۱۴۰۰ نیز در تونل شماره ٤٢ معدن بزرگ طزره، به دلیل ریزش ناگهانی سقف کارگاه، ۲ کارگر پیمانکاری محبوس شدند و در نهایت پس از گذشت حدود ۱۳۰ ساعت از زمان وقوع حادثه، پیکر آنها از زیر آوار خارج شد. همچنین ۳۰ آبان ۱۳۹۷ نیز در پی ریزش معدن زغال‌سنگ طزره دامغان یک کارگر ۵۴ ساله جان باخت و 3 نفر مصدوم شدند.
اما عصر یکشنبه بار دیگر شاهد تراژدی غم‌انگیز دیگری در این معدن بودیم. حدود ساعت 7 و نیم عصر در حالی که آخرین شیفت کاری کارگران در حال پایان بود، انفجار وحشتناکی در تونل زرمجاه معدن زغال‌سنگ البرز شرقی (طزره) به دلیل جمع شدن ناگهانی حجم انبوه گاز رخ داد و 6 کارگر زیر آوار مدفون شدند. این کارگران ساعت‌ها بین مرگ و زندگی در جدال بودند اما سرانجام تیم امداد ساعت 5 صبح دوشنبه زمانی به آنها دست پیدا کرد که همگی جان باخته بودند.
یکی از کارگران معدن گفت: گاز به‌ وسیله کیسه‌ای (لوله‌ای از جنس گونی‌های پلاستیکی) از داخل معدن در زمان کار کردن کارگران با پیکور به بیرون منتقل می‌شود. این گاز در شب حادثه در هوای داخل تونل باقیمانده و با انباشت گاز و جرقه ناشی از فعالیت پیکور، انفجار در معدن رخ‌ داده است.
وی افزود: 2 راننده لوکوموتیو که پایین در حال بار زدن زغال بوده و یک کارگر پای «بونکر» زیر کارگاه استخراج و سه نفر کارگر استخراج این معدن زیر آوار ماندند. بهروز افروز، قربانعلی کمال، حسین غزائیان، حمید ایزدی، ابوالفضل غنایی و محمد نعیمی‌صفت از کارگران باسابقه و قراردادی شرکت البرز شرقی بودند که در تونل محل حادثه انفجار معدن جان باختند.
 یکی دیگر از کارگران معدن طزره می‌گوید:  این حادثه خیلی ناگهانی رخ داده؛ مشخص نیست چرا وقتی تونل دو تا تهویه داشته، گاز آن‌چنان جمع شده که به مرگ 6 کارگر انجامیده. چند سال قبل، همین عامل منجر به مرگ یک کارگر شد، مشابه این حادثه بارها رخ داده است.
قربانیان حادثه همه متأهل و پدر چند فرزند بوده‌اند و همگی از کارگران پرسابقه معدن به شمار می‌آمدند که قرار بود یکی دو سال دیگر بازنشست شوند. ۵ کارگر متوفی ساکن دامغان و یکی ساکن شاهرود بوده است.
گفته می‌شود عمق تونلی که انفجار در آن رخ داده ۷۰۰ متر است و حادثه در عمق ۴۰۰ متری آن رخ داده است. معدن تعطیل شده و سید صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز صبح دوشنبه برای بررسی وضعیت معدن حادثه‌دیده به طزره دامغان سفر کرد. یافتن «علت حادثه» در دست بررسی است تا مقصران مشخص شوند، اما هر چه باشد در این میان فقط کارگران هستند که جان می‌بازند و حوادث همچنان تکرار می‌شود.
 قنبری سرپرست شرکت معدن البرز شرقی طزره درباره این حادثه گفت: هیچ نقطه بحرانی در هیچ جای معدن ما وجود نداشت؛ در ارتباط با حادثه، تحلیل‌های اولیه ما وجود یک حفره گازی را نشان می‌دهد اما علت واقعی حادثه در دست بررسی است و کارشناسان آن را به‌زودی اعلام می‌کنند. حفره‌های گازی قابل شناسایی و تحلیل نیستند؛ بازرس کار ما تا 10 دقیقه قبل از حادثه، کنار کارگران بود و میزان سنجش گاز را صفر اعلام کرد. 10 دقیقه بعد، در دقایق پایانی شیفت کار، هنگام خروج کارگران این حادثه رخ داد، بنابراین احتمالاً تصاعد گاز و ایجاد حفره‌ گازی عامل حادثه بوده است.
 
دستور قضایی
 برای بررسی علت حادثه
 محمدجعفر عبداللهی رئیس کل دادگستری استان سمنان پس از وقوع دوباره حادثه ناگوار انفجار در یکی از تونل‌های معدن طزره دامغان در سیزدهم شهریور ۱۴۰۲، گفت: پس از حادثه ریزش تونل و حبس و جان باختن ۶ نفر از معدنچیان، دستورات قانونی لازم به منظور بررسی ابعاد قانونی علل وقوع حادثه، بررسی استانداردسازی و رعایت نکات ایمنی و همچنین علل وقوع این حادثه صادر شد و تا بررسی کامل موارد از ادامه فعالیت این معدن خودداری می‌شود. باید با بسیج و نظارت تمامی دستگاه‌های مسئول، شاهد کاهش وقوع این قبیل حوادث باشیم.
در دستور رئیس کل دادگستری استان سمنان آمده است: منع فعالیت این معدن نباید به معیشت و پرداخت دستمزد نیروهای شاغل درآن معدن لطمه وارد کند و با سرعت و دقت ایمن‌سازی پیگیری و مدیران مربوطه دستمزد کارگران در آن ایام را پرداخت کنند.
وی افزود: از آنجا که این معدن باید تحت پوشش بیمه حادثه ناشی از کار باشد، مسئولان قضایی دامغان پیگیری‌های قانونی را برای پرداخت زودتر از موعد دیه حادثه‌دیدگان به وراث قانونی انجام می‌دهند.

حضور وزیر کشور
در محل حادثه انفجار معدن
 صبح دوشنبه احمد وحیدی، وزیر کشور به منظور بازدید میدانی و بررسی وضعیت انفجار حادثه معدن رزمجاه طزره، وارد منطقه طزره در شهرستان دامغان شد.
 نشست هم‌اندیشی بررسی وقوع حادثه انفجار معدن رزمجاه طزره با حضور دکتر مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مهندس هاشمی، استاندار سمنان و سایر مدیران و مسئولین استانی در دامغان برگزار شد.وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این‌باره گفت: کارشناسان عقیده دارند این حادثه به دلیل گاز فشرده شده متان رخ داده است و متأسفانه 6 نفر از کارگران به دلیل انفجار و مسدود شدن تونل جان خود را از دست دادند. در نگاه نخست به واسطه اقدامات مکانیکی ابتدا باید گاز از معدن خارج می‌شد که متأسفانه برخی از خبرها حاکی از آن است که گاز مونواکسید کربن ۹۰۰ بوده که حد مجاز آن ۳۵ است، لذا ابتدا باید میزان غلظت گاز کاهش می‌یافت.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و هفتاد و چهار
 - شماره هشت هزار و دویست و هفتاد و چهار - ۱۴ شهریور ۱۴۰۲