معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم عنوان کرد
پیشبینی درآمد ۱۰هزار میلیاردی برای دانشگاهها
غزل رضاییثانی
خبرنگار
پارکهای علم و فناوری، شرکتهای استارتآپی و دانشبنیانها پدید آمدند تا در کنار بهکارگیری فارغالتحصیلان دانشگاهی کشور، توسعه علم و فناوری، مراوده با جامعه جهانی در زمینه تکنولوژی و پیشرفت، بتوانند رفع بخشی از مشکلات اقتصادی را به عهده بگیرند. اولین جایی که شرکتهای استارتآپی، پارکهای علم و فناوری و دانشبنیانها میتوانند با تولید ثروت به آنها کمک کنند، دانشگاهها هستند زیرا دانشگاه خواستگاه آنهاست. بارها مطرح شده که نباید دانشگاههای دولتی به پول نفت متکی باشند و بهتر است با فروش تولیدات دانشبنیانها و بهره بردن از تحقیقات علمی ای که در کشور انجام میشود برای خود کسب درآمد کنند.
برهمیناساس «علی خطیبی» معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با «ایران» درباره نحوه درآمد زایی دانشگاهها از طریق فروش تحقیقات و میزان این درآمدها برای دانشگاههای دولتی گفت: «از آنجا که ارائه خدمات تحصیلی در دانشگاههای دولتی به دانشجویان روزانه رایگان است و از آنها شهریهای دریافت نمیشود؛ به ناچار این دانشگاهها از بودجه عمومی دولت بهره میبرند.»
معاون وزیر علوم با انتقاد از اینکه برخی از دانشگاههای شهریهپرداز کیفیت آموزشی خوبی ندارند، گفت: «حتی دانشگاههای شهریهپرداز، در قبال شهریهای که از دانشجویان میگیرند خدمات مناسب در خور شهریه ارائه نمیدهند. در حالی که ما در دانشگاههای دولتی نهتنها از دانشجویان پولی نمیگیریم بلکه خدمات بهتری نسبت به دانشگاههای شهریهپرداز ارائه میدهیم پس باید از بودجه عمومی استفاده کنیم.
خطیبی با اشاره به اینکه با این تفاسیر بازهم نباید به بودجه عمومی متکی بود گفت: اما وابستگی ما، درقبال بودجه عمومی باید مورد توجه باشد؛ یعنی به این سمت برویم که منابع مالی دانشگاهها را تنوع ببخشیم. یعنی باید به سمتی برویم که دانشگاه از طریق دانش و پژوهش خودش درآمد داشته باشد. همچنین دانشگاهها باید به سمتی حرکت کنند که از طریق فروش فناوری کسب درآمد کنند.»
وی تأکید کرد: «ما پیشبینی کردیم در سالجاری درآمد اختصاصی دانشگاهها 10هزار میلیارد تومان خواهد بود. این پیشبینی درآمد مربوط به کل دانشگاههای وزارت علوم است. این عدد حاصل از فروش تحقیقات، فروش فناوری، قرارداد ارتباط با صنعت و همچنین حاصل از آموزشهای آزاد است.»
معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم در پاسخ به این سؤال که چقدر از مبلغ10 هزار میلیارد تومان بهطور مستقیم به خود دانشگاهها برمیگردد، گفت: «تمامی این هزینهها متعلق به خود دانشگاهها است، زیرا یک درآمد اختصاصی است بنابراین صد درصد آن به دانشگاهها تعلق میگیرد.»
این موضوع که دانشگاهها از طریق تحقیقات و فناوریهای خودشان و همکاری با شرکتهای دانشبنیان که ذیل آنها فعالیت دارند کسب درآمد کنند، از مدتها پیش مطرح شده است اما آیا نتایج و درآمدی هم به دست آمده است؟ وی در اینباره گفت: «این مسیر قبلاً مطرح شده و تاکنون نیز در جریان بوده است ولی اینگونه فعالیتها باید روز بهروز افزایش یابد. ما در صدد هستیم که مسیر حرکت رشد درآمدزایی را بیشتر کنیم. عمدتاً دانشگاههای صنعتی، دانشگاههای بزرگ که بُنیه علمی و تحقیقاتی بسیار قوی دارند، بیشترین فعالیت و بهترین درآمد را کسب کردهاند.»