ایران و کوبا ۶ سند همکاری امضا کردند

پیشنهاد رئیسی برای تشکیل کارگروه همکاری فناورانه ایران و کوبا


رئیس جمهور پس از سفر به ونزوئلا و نیکاراگوئه، ‌شامگاه چهارشنبه به وقت محلی با استقبال وزیر خارجه کوبا وارد فرودگاه «خوزه مارتی» هاوانا شد. «میگل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا هم صبح پنجشنبه به وقت محلی، در کاخ انقلاب شهر هاوانا، به شکل رسمی از آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی استقبال کرد. در این مراسم، پس از نواخته شدن سرود ملی دو کشور و ثبت عکس یادگاری، رؤسای جمهور ایران و کوبا از یگان تشریفات سان دیده و اعضای هیأت‌های عالی‌رتبه دو کشور را به یکدیگر معرفی کردند.

امضای 6 سند و تفاهمنامه همکاری
پس از انجام مراسم استقبال رسمی، مراسم امضای اسناد همکاری‌های دوجانبه ایران و کوبا در حضور رؤسای جمهور دو کشور برگزار شد و مقامات عالی‌رتبه دو کشور، 6 سند و تفاهمنامه همکاری امضا کردند. این تفاهمنامه‌ها در حوزه‌های قضایی، همکاری‌های جامع سیاسی، مناسبات گمرکی و مشارکت در حوزه فناوری اطلاعات بوده که به امضای مقامات عالی‌رتبه ایرانی و کوبایی رسید.

همکاری در حوزه‌های نانوتکنولوژی و بایوتکنولوژی
سید ابراهیم رئیسی در سفر رسمی خود به کوبا در نشست با تجار و بازرگانان ایران و کوبا روابط فیمابین را خوب و در حال توسعه توصیف کرد و با تأکید بر اینکه در ایران کارهای زیادی در حوزه دانش‌بنیان و فناوری‌پایه انجام شده است، گفت: ایران و کوبا می‌توانند در زمینه‌های نانوتکنولوژی و بایوتکنولوژی همکاری‌های خوبی با یکدیگر داشته باشند. رئیس‌جمهور با ضروری دانستن ارائه طرحی جدید برای همکاری‌های اقتصادی توسط کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و کوبا، بخش‌های نیروگاهی و معادن را از جمله حوزه‌هایی دانست که دو کشور می‌توانند با یکدیگر همکاری کنند. آیت‌الله رئیسی سیاست جمهوری اسلامی را همکاری در موضوعات فنی، اقتصادی، بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و بهداشت و درمان با کوبا عنوان کرد.

پیشنهاد رئیسی برای تشکیل کارگروه همکاری فناورانه ایران و کوبا
سید ابراهیم رئیسی در نشست مشترک هیأت‌های عالی‌رتبه دو کشور، پیشنهاد کرد با توجه به توانمندی‌های ایران در زمینه نانوتکنولوژی و نیز توانمندی‌های کوبا در عرصه بایوتکنولوژی، کارگروه مشترک همکاری‌های فناورانه میان دو کشور برای همکاری‌های مکمل در این زمینه‌ها تشکیل شود که این پیشنهاد با استقبال رئیس جمهور کوبا همراه بود. رئیس جمهور در ابتدای سخنان خود ضمن ادای احترام به مردم مقاوم و صبور کوبا و نیز قهرمانان ملی این کشور، یاد همه کسانی که برای استقلال و آزادی این سرزمین جان خود را از دست دادند، گرامی داشت.
 آیت‌الله رئیسی با اشاره به اینکه روابط ایران و کوبا از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی متحول شد، گفت: در سال‌های سپری شده از پیروزی انقلاب اسلامی، روابط دو کشور همواره رو به گسترش بوده و بویژه در سال‌های اخیر و در جریان همه‌گیری کرونا، همکاری‌های سازنده‌ای در زمینه تولید واکسن و در عرصه زیست‌فناوری میان دو کشور شکل گرفت.

ظرفیت همکاری برای ساخت نیروگاه
آیت‌الله رئیسی با اشاره به ظرفیت‌های متقابل در ایران و کوبا از جمله در حوزه‌های زیست‌فناوری، نانوفناوری و منابع معدنی متنوع تصریح کرد: تبادل این ظرفیت‌ها و نیز مبادله تجربیات فیمابین یکی از راه‌های گسترش همکاری‌ها بین دو کشور است. دو کشور همچنین ظرفیت‌های خوبی در زمینه‌های اقتصادی و تجاری و نیز همکاری برای ساخت نیروگاه برق دارند.

همبستگی کشورهای مستقل
«میگل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا نیز در این نشست با خوشامدگویی به رئیس جمهور کشورمان و هیأت عالی‌رتبه همراه و درخواست ابلاغ سلام و احترام وی به رهبر معظم انقلاب اسلامی گفت: سفر جنابعالی به کوبا بسیار پرمعنا و گواه وجود مجموعه‌ای از ارزش‌ها و دیدگاه‌های مشترک میان دو کشور است.
رئیس جمهور کوبا با اشاره به سفر منطقه‌ای رئیسی به امریکای لاتین افزود: سه کشوری که مقصد سفر منطقه‌ای شما بودند، رابطه معناداری با انقلاب ایران دارند. ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا همراه با ایران کشورهایی هستند که با مقاومت قهرمانانه خود با اقدامات مداخله‌جویانه و تحریم امپریالیسم مقابله کردند و این سفر نشانه همبستگی بین کشورهایی است که می‌خواهند سبک زندگی مستقلی داشته باشند. میگل همچنین سفر آیت‌الله رئیسی به کوبا را باعث ایجاد مسیرهای جدید همکاری دوجانبه و نیز تقویت تعاملات بین‌المللی دو کشور در راستای حل معضلات جهانی دانست و تصریح کرد: توافقاتی که در این سفر حاصل شد باعث تقویت همکاری‌های اقتصادی و تجاری دو کشور خواهد شد و بنده شخصاً اجرای این توافقات را دنبال خواهم کرد.

نقطه عطفی در تاریخ روابط دو کشور
رئیس جمهور کوبا با ابراز اطمینان از اینکه سفر آیت‌الله رئیسی به کوبا نقطه عطفی در تاریخ روابط دو کشور خواهد بود، گفت: روابط دو کشور بر پایه دوستی، احترام متقابل و درک مشترک از مسائل بین‌المللی استوار است و امروز زمینه‌های متنوع همکاری فیمابین در عرصه‌های تجاری، اقتصادی، نانوفناوری، زیست‌فناوری، علمی، انرژی، معدن، گردشگری و تولید مواد غذایی می‌تواند به قوام بیش از پیش این روابط بینجامد. میگل دیاز کانل با استقبال از سرمایه‌گذاری سرمایه‌گذاران ایرانی در کوبا اظهار داشت: از اینکه ایران بازیگری مؤثر و مهم در بازار کوبا باشد استقبال و حمایت کرده و فعال‌تر شدن کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور را برای تحقق این اهداف دنبال می‌کنیم.
 
بازدید از مرکز مهندسی ژنتیک
رئیسی همچنین در جریان این سفر از مرکز مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی (CIGB) در هاوانا بازدید کرد. رئیس جمهور در این بازدید در گفت‌و‌گو با مدیران این مرکز در جریان فعالیت‌ها، اقدامات و حوزه‌های تحقیقاتی آن شامل «زیست پزشکی (تحقیق و توسعه در زمینه واکسن‌ها و محصولات بیودارویی)‌، بیوتکنولوژی گیاهی، آنزیم‌های صنعتی و ‌بیوتکنولوژی حیوانات» قرار گرفت.

 

بــــرش

دیدار رئیس جمهور با رهبر معنوی کوبا
آیت‌الله رئیسی بعد از ظهر پنجشنبه به وقت محلی در آخرین بخش از برنامه‌های سفر رسمی دو روزه به کوبا در دیدار با آقای «رائول کاسترو» رهبر معنوی و رئیس جمهور سابق این کشور گفت: امروز روابط سیاسی تهران و هاوانا در عالی‌ترین سطح از ابتدای برقراری روابط دو کشور قرار دارد. رئیس جمهور با تمجید از صبوری، ایستادگی و روحیه آزادی‌خواهی دولت و ملت کوبا در برابر تحریم‌های ناعادلانه و یکجانبه امریکا علیه این کشور، 6 دهه اعمال تحریم علیه این کشور و نقض گسترده حقوق بشر علیه ملت کوبا از سوی مدعیان دفاع از حقوق بشر را محکوم کرد. آیت‌الله رئیسی همچنین بر ضرورت اتحاد و همفکری هر چه بیشتر کشورهای همسو در مقابل استکبار جهانی، بویژه در پی تحولات اخیر در عرصه بین‌الملل و‌گذار از نظام کنونی به نظام چندجانبه‌گرایی تأکید کرد. «رائول کاسترو» رهبر معنوی و رئیس جمهور سابق کوبا نیز در این دیدار با تمجید از مبارزات انقلابی ملت ایران و 44 سال ایستادگی آنان در مقابل زورگویی‌های استکبار و امپریالیسم جهانی گفت: امروز دوران یکجانبه‌گرایی به سر آمده و در حال‌ گذار به چندجانبه‌گرایی هستیم. رائول کاسترو همچنین به بیان خاطراتی از دوران مبارزات خود و برادر فقیدش پرداخت.