شبکه توزیع و دلالان، مانع کاهش قیمت گوشت قرمز
با وجود کاهش 30 تا 40 هزار تومانی قیمت دام زنده اما همچنان گوشت قرمز کاهش قیمت محسوسی به خود ندیده است
امین محمودی
خبرنگار
از ابتدای سال تاکنون با توجه به عرضه انبوه دام در بازار و رسیدن به فصل گرم سال شاهد کاهش محسوس قیمت دام هستیم، بهطوری که روز گذشته مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور با اشاره به روند کاهشی قیمت دام زنده از اسفند سال گذشته تاکنون گفت: با توجه به این امر قیمت گوشت نباید با نرخهای بالا به دست مصرفکنندگان برسد. افشین صدر دادرس با بیان اینکه قیمت دام زنده از اسفندماه سال گذشته تا امروز کاهشی بوده است، گفت: قیمت هر کیلو دام سبک از ۱۸۰ هزار تومان به کمتر از ۱۵۰ هزار تومان رسیده است.
وی ادامه داد: با وجود این و با توجه به واردات اما کاهش قیمت به صورت کلی در بازار احساس نمیشود و طبیعتاً با این قیمت گوشت نباید با نرخهای بالا به دست مصرفکنندگان برسد. این گفته فعال بخش خصوصی صنعت دام مؤید آن است که وقتی هر کیلوگرم دام به نرخ 140 تا 150 هزار تومان در بازار عرضه میشود، باید توزیع لاشه گوسفندی در بازار دو برابر قیمت آن یعنی 280 تا 300 هزار تومان باشد، این در حالی است که مشاهدات بازار گویای قیمتهای بیشتری است. به همین دلیل در این گزارش به بررسی چهار دلیل عدم کاهش قیمت گوشت قرمز با وجود افت قیمت دام خواهیم پرداخت.
دلالان شبکه توزیع گوشت قرمز
از زمان ارسال دام به کشتارگاهها تا رسیدن آن به دست مصرفکنندگان و بازار عرضه، این محصول چندین دست میچرخد، بهطوری که فعالان صنعت گوشت قرمز میگویند حداقل دستبهدست شدن دام زنده چهار بار صورت میگیرد، بهطوری که هر کدام از این دلالان برای کسب سود خود بر قیمت آن میافزایند.
نظارت ضعیف دستگاههای متولی بر بازار گوشت قرمز
یکی دیگر از دلایل عدم کاهش قیمت گوشت قرمز متناسب با قیمت دام به ضعف نظارتی دستگاههای متولی بر این امر برمیگردد، بهطوری که قیمت این محصول توسط ستاد تنظیم بازار تعیین نشده و تنها در برخی اوقات سازمان میادین میوه و ترهبار قیمت گوشتهای منجمد وارداتی را اعلام میکند. همین امر سبب میشود که گوشت قرمز در مناطق مختلف کلانشهر تهران و سایر استانها قیمتهای متفاوتی داشته باشد، بهطوری که به وضوح میتوان اختلاف فاحش قیمت آن را در یک منطقه دید.
وزارت جهاد کشاورزی بارها از بازرسی و نظارت مستمر بر بازار گوشت خبر میدهد با این حال اما این اقدام نتوانسته مانعی بر گرانفروشی در این زمینه باشد و برخی کارشناس معتقدند تعداد بازرسان این وزارتخانه کم است.
وابستگی به واردات گوشت قرمز و نهادههای دامی
سالانه حدود 950 هزار تن گوشت قرمز در کشورمان مصرف میشود که 100 هزار تن آن به طور متوسط وارداتی است، از طرف دیگر حدود 16 میلیون تن نهاده دامی هر ساله وارد کشور میشود. با توجه به آنکه قیمت نهادههای دامی در بازار هرازگاهی با نوسان روبهرو میشود، قیمت گوشت قرمز نیز افزایش مییابد.
قاچاق دام به کشورهای همسایه
هماکنون صادرات دام زنده به کشورهای همسایه ممنوع است، از این رو به دلیل اینکه دامهای ایران خوشخوراک و ارزان هستند و از طرف دیگر قیمت ارز در کشورمان با نوسان روبهرو میشود، این دامها به دیگر کشورها خصوصاً عراق و کشورهای حوزه خلیجفارس قاچاق میشود.