نمایش قدرت بازدارندگی

حسن هانی زاده
کارشناس مسائل بین‌الملل

 


رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح که از نوع پیشرفته بالستیک رادارگریز است، پیام بسیار مهم و شفافی برای مقامات رژیم صهیونیستی به همراه دارد؛ آن هم درست در هنگامه‌ای که مقامات این رژیم طی هفته‌های اخیر چندین بار، ایران را به حمله به تأسیسات هسته‌ای تهدید کرده‌اند.
جمهوری اسلامی با رونمایی از این موشک، این پیام را به جامعه جهانی منتقل کرده که ایران از قدرت بالای بازدارندگی برخوردار است و اگر رژیم صهیونیستی بخواهد دست به ماجراجویی در منطقه بزند طبیعی است که پاسخ کوبنده‌ای از سوی ما دریافت خواهد کرد. این اقدام هوشمندانه و راهبردی جمهوری اسلامی در دستیابی به حد بالایی از توان بازدارندگی، خواهد توانست معادلات منطقه‌ای را به سود ایران تغییر دهد. کما اینکه سلسله اقداماتی که در چند وقت اخیر هم در منطقه رخ داده، گامی اثرگذار در رسیدن به این هدف بوده و نیازمند برداشتن یک گام نهایی است. نزدیک شدن دیدگاه ایران و عربستان بعد از امضای توافقنامه پکن، یکی از همین اقدامات بوده که همگرایی بالایی را در سطح منطقه به وجود آورده و به انزوای رژیم صهیونیستی و کاهش هژمونی امریکا منجر شده است.
رویکرد جدید امارات و عربستان به همراهی پادشاهی عمان، برای تشکیل یک نیروی دریایی مشترک برای بومی‌سازی امنیت خلیج فارس در چهارچوب تلاش جمهوری اسلامی ایران برای کاهش حضور غیرمشروع قدرت‌های فرامنطقه‌ای هم در قالب همین اقدامات قابل تجزیه و تحلیل است. از همین رو، هم رژیم صهیونیستی از این همگرایی نگران شده و هم امریکا در تلاش است که مانع همکاری بین ایران و کشورهای عرب منطقه شود.
در این میان آنچه می‌توانسته این نگرانی‌ها را بیشتر ساخته و سبب افزایش قدرت بازدارندگی ایران شود، ساخت موشک رادارگریز فتاح است. حالا دیگر نه اسرائیلی‌ها می‌توانند رؤیای ماجراجویی را در سر بپرورانند و نه امریکایی‌ها خواهند توانست از پس هزینه‌های سنگین انسانی و لجستیکی حضور خود در منطقه بربیایند.