یادی از نادر ابراهیمی در پانزدهمین سالگرد درگذشتش

نویسنده و هنرمندی همه فن حریف

 امروز مصادف است با پانزدهمین سالگرد وداع با نادر ابراهیمی؛ نویسنده‌‌ای که طی سال‌ها فعالیت کاری‌اش تنها به داستان و رمان‌نویسی اکتفا نکرد و در حوزه‌های مختلفی از جمله فیلمسازی، ترانه‌سرایی، ترجمه و روزنامه‌نگاری هم صاحبنام شد. از جمله نکات قابل توجه درباره ابراهیمی، جایگاه خاصی است که اهالی فرهنگ، فارغ از برخی مرزبندی‌های فکری برای وی قائل هستند؛ عامه مردم بیش از همه وی را به نوشته مشهورش، کتاب «چهل نامه کوتاه به همسرم» می‌شناسند.

 چهره‌ای نام آشنا برای مردم
نادر ابراهیمی در زمره افرادی است که حتی برای آنهایی که پیگیر تولیدات فرهنگی و هنری نیستند هم چهره آشنایی به شمار می‌آید.همان‌طور که اشاره شد عامه مردم حتی اگر با دیگر آثار به یادگار مانده از او هم آشنا نباشند، هرازچندی سطرهایی از «چهل نامه کوتاه به همسرم»، نوشته مشهورش را در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی دیده و خوانده‌اند. این اثر در بردارنده چهل نامه نادر ابراهیمی به همسرش، فرزانه منصوری(مترجم و آموزگار) است، نامه‌های مذکور جدا از مضمون عاشقانه‌شان، دربردارنده مسائلی هستند که بسیاری از زوج‌های جوان ممکن است در زندگی با آنها روبه‌رو شوند و این یکی دیگر از عواملی است که نام وی را در ذهن اغلب مردم حک کرده است.
این نویسنده فقید، چهاردم فروردین ماه سال 1315 در تهران متولد شد، در خانواده‌ای که به او اجازه داد تا شخصیتی جسور و البته بلندپرواز پیدا کند و شاید به همین دلیل بود که در حوزه‌های مختلفی فعالیت کرده و به نامی شناخته شده بین مردم و اهالی فرهنگ تبدیل شد. از همین بابت، جست‌و‌جویی هرچند مختصر در صفحات فضای مجازی کافی است تا به مطالب متعددی درباره زندگی و آثار به یادگار مانده از وی دست پیدا کنیم.
این نویسنده و فیلمساز، تحصیلات دوران دبیرستانش را در دارالفنون به اتمام رساند و بعدتر مشغول ادامه تحصیل در رشته حقوق شد؛ هرچند که این حرفه چندان با روحیه‌اش سازگار نبود و در نتیجه‌ آن را نیمه‌کاره رها کرد و به سراغ رشته زبان و ادبیات انگلیسی رفت. از آنجایی که ابراهیمی طی دهه‌ها زندگی کاری خود، در مشاغل مختلفی فعالیت کرده، مطالعه دو کتاب وی با عنوان‌های «ابوالمشاغل» و «ابن مشغله» راه‌های خوبی برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نادر ابراهیمی و همچنین مسیری است که این نویسنده در پیش می‌گیرد؛ از کارگری در چاپخانه گرفته تا کشاورزی و فعالیت‌های فرهنگی‌اش نظیر فیلمسازی، خطاطی، نویسندگی و نقاشی. تا جایی که به لطف کسب تجربه در مشاغل مختلف، منتقدان فرهنگی- هنری از او به عنوان یک مرد همه فن حریف یاد می‌کنند.
 
 صاحبنام در حوزه‌های مختلف
نوشته‌ها و ترجمه‌های ابراهیمی در عرصه کتاب فقط به گروه سنی بزرگسالان محدود نمی‌شود، بخش قابل توجهی از آثار به یادگار مانده از او در حیطه ادبیات کودک و نوجوان جای می‌گیرد؛ با این حال اگر قرار به دسته‌بندی موضوعی و سنی کتاب‌های وی باشد باید بگوییم که کارنامه کاری وی ادبیات کودک و نوجوان، ادبیات بزرگسال، فیلمنامه‌نویسی، ترجمه و نمایشنامه‌نویسی و حتی شاعری و فیلمسازی را شامل می‌شود.
سه‌گانه عاشقانه نادر ابراهیمی، بویژه «یک عاشقانه آرام» از کتاب‌های مشهور وی هستند که عمده آنها با همراهی انتشارات روزبهان روانه کتابفروشی‌ها شده‌اند.«خانه‌ای برای شب» اولین نوشته‌ ابراهیمی است که سال 1342 با همراهی انتشارات یاد شده منتشر می‌شود. «مردی در تبعید ابدی» درباره سرگذشت ملاصدرا و همچنین «چهل نامه‌ کوتاه به همسرم» نیز ازدیگر نوشته‌های مشهور ابراهیمی هستند که بارها تجدید چاپ شده‌اند.
با این حال همان‌گونه که اشاره شد وی کتاب‌های بسیاری هم برای مخاطبان کودک و نوجوان به یادگار گذاشته؛ آثاری که شمارشان به بیش از 50 عنوان کتاب می‌رسد که تعدادی از آنها آثار ترجمه شده هستند. نکته قابل توجه اینکه وی تصویرگری تعدادی کتاب را هم برای همین گروه سنی بر عهده داشته است. علاوه بر این در زمینه کارگردانی و فیلمنامه نویسی هم در عرصه‌های مستندسازی و تولید مجموعه‌های تلویزیونی فعالیت کرده است. این نویسنده و کارگردان کشورمان پس از طی یک زندگی پرفراز و نشیب، در شانزدهم خرداد ماه سال 1387، بعد از حدود یک دهه ابتلا به بیماری در سن هفتاد و سه سالگی با زندگی وداع گفت و دو روز بعد با همراهی شمار بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر در بهشت زهرای تهران به آغوش خاک سپرده شد.

جستجو
آرشیو تاریخی