وزیر امور خارجه در نشست «دوستان بریکس» حضور یافت
ایران، شریک مطمئن بریکس
۵ کشور عضو بریکس از عضویت ایران در این گروه حمایت کردند
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان، بامداد پنجشنبه در رأس هیأتی برای شرکت در نشست «دوستان بریکس» که در حاشیه اجلاس وزیران خارجه بریکس برگزار شد، به کیپ تاون پایتخت آفریقای جنوبی سفر کرد.
نشست دوستان بریکس (بریکس پلاس)، ابتکار عملی از سوی وزیر خارجه آفریقای جنوبی در حاشیه اجلاس وزیران خارجه عضو بریکس بود که از ۲۲ وزیر خارجه غیرعضو این اجلاس، از جمله وزیر خارجه کشورمان که متقاضی عضویت در بریکس هستند، برای شرکت در نشستی تحت همین عنوان دعوت به عمل آورد. گروه بریکس شامل کشورهای نوظهور اقتصادی جهان اعم از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است که حدود نیمی از جمعیت جهان و ۳۰ درصد مساحت آن را به خود اختصاص دادهاند. یک چهارم سرمایه گذاریهای صورت گرفته در جهان هم در این کشورها جذب شده است. دولت سیزدهم به دنبال تحقق شعار خود مبنی بر حضور فعال در مجامع بینالمللی، این بار به دنبال عضویت در بریکس است و آنگونه که امیرعبداللهیان هم در این سفر اعلام کرد، ۵ کشور عضو، از عضویت ایران در این گروه حمایت کرده و ایران هم منتظر اعلام سازکار پذیرش عضو جدید خواهد بود.
رایزنیهای دوجانبه
امیرعبداللهیان در این سفر با نمایندگان هر چهار کشور عضو بریکس به مذاکره و رایزنی پرداخت. دیدار با نالدی پاندور وزیر خارجه آفریقای جنوبی، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، سوبرانیام جایشانکر وزیر خارجه هند و مائورو ویرا وزیر خارجه برزیل از نخستین برنامههای سفر وزیر امور خارجه کشورمان بود. در ادامه این سفر 4 دیدار دوجانبه با محوریت مسائل منطقهای و بینالمللی هم انجام شد. وزیر امور خارجه کشورمان با شیخ عبدالله بن زائد آل نهیان وزیر خارجه امارات متحده عربی و بن فرحان وزیر خارجه عربستان گفتوگو و بر ضرورت تقویت روابط تجاری و اقتصادی دو کشور تأکید کرد. رایزنی با دو کشور آفریقایی کومور و گابن هم در دستور کار سفر کوتاه مدت امیرعبداللهیان به کیپ تاون قرار گرفت.
تقویت بریکس با پیوستن کشورهای همسو
امیر عبداللهیان در سخنانی در اجلاس دوستان بریکس، با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران با توجه به سیاست چندجانبهگرایی خود و ظرفیتهایی که برخوردار است، میتواند شریک مطمئنی برای اعضای بریکس باشد گفت: ایران با تجربه بالای حضور فعال در نهادها و ابتکارات بینالمللی، برخورداری از ذخایر کامل انرژی، شبکههای حملونقل و ترانزیت کوتاه و ارزان، نیروی انسانی آموزشدیده و دستاوردهای علمی چشمگیر و بالاتر از همه ارادهای قوی برای مشارکت در ایجاد نظمی عادلانه در جهان، میتواند شریک مهمی برای بریکس باشد. وی ادامه داد: گروه بریکس به دلیل توان خود و به جهت تلاش برای رفع برخی کاستیها در نظام بینالملل و تقویت چندجانبه گرایی، جایگاه مهمی در عرصه مبادلات جهانی کسب کرده است. قطعاً این جایگاه با پیوستن دیگر قدرتهای منطقهای و همسو، تقویت خواهد شد. او گفت: یک «بریکسِ گسترده» میتواند الگوهای موفقی از «حکمرانی جمعی و شمولی»، «همکاریهای نوین جنوب-جنوب» و «ائتلاف اقتصادهای نوظهور» را ارائه دهد. امیرعبداللهیان در پایان اعلام کرد: بزودی کنفرانسی را در تهران با همکاری سفارتخانههای کشورهای عضو بریکس میزبانی خواهیم کرد تا ظرفیتهای همکاری ایران با بریکس را تبیین نماییم. وی از همه کشورهای عضو برای شرکت در این کنفرانس دعوت به عمل آورد.