افزایش 4 برابری قیمت گل در روز معلم

گل از سبد خانوارها خارج شده است

نفیسه امامی
خبرنگار

 

 
 در سال‌های اخیر تولید و تجارت گل و گیاه در سطح جهانی با رشد گسترده‌ای همراه بوده است. با توجه به اینکه عوامل محیطی مناسب وتنوع آب‌وهوایی در حوزه تولید گل در کشور وجود دارد، می‌تواند مزیتی را برای حضور فعالانه بیشتر ایران در بازارهای جهانی فراهم بیاورد.
بازار جهانی صنعت جهانی گل و گیاه طی دهه‌های اخیر بسیار پویا شده و بر اساس گزارشات جهانی منتشر شده برآورد شده است ارزش بازار جهانی گل تا پایان سال ۲۰۲۶ به بیش از ۱۰۳.۹ میلیارد دلار می‌رسد. در حال حاضر 8 هزار گونه گیاهی در کشوروجود دارد که توسط 15 هزار تولید کننده گل و گیاه در کشور پرورش داده می شوند. میزان تولید گل در کشور به طور میانگین حدود 4 میلیارد شاخه است که از این میان در حدود ۲۰۰ میلیون آن صادر می‌شود و به طور تقریبی میزان صادرات ما در سال به 150 میلیون دلار نمی‌رسد. صادرات گل و گیاه از ایران در رتبه ۱۰۷ جهان قرار دارد در حالی که هفدهمین کشور تولیدکننده این محصول است. باید دید ایران با توجه به پتانسیل‌های محیطی خود چه تمهیداتی را برای حضور بیشتر در بازار جهانی و تخصیص دادن سهم بیشتری از این بازار به خود در نظر می‌گیرد.
تولید انواع گل و گیاه زینتی فرصت خوبی برای راه‌اندازی کسب‌وکار است و ایجاد گلخانه گل و گیاه زینتی در هر شهر می‌تواند به فرصتی درآمدزا تبدیل شود، اما متأسفانه  در شرایط فعلی میزان خرید گل رو به کاهش گذاشته است.
اکبر شاهرخی، رئیس اتحادیه گلفروشان در گفت‌و‌گو با «ایران» میانگین میزان خرید گل را رو به کاهش عنوان کرد و افزود: خریدار گل کم شده و در واقع از سبد خرید خانوار خارج شده است. برای نوروز امسال افزایش قیمت نداشتیم ولی باز هم خرید گل رونق زیادی نداشت. این در حالی است که اگر گل توسط مردم خریداری می‌شد، سر چهارراه‌ها یا در مسیرهای منتهی به بهشت زهرا در سطح بالا به فروش نمی‌رسید.
شاهرخی اضافه کرد: روز معلم یکی از مناسبت‌هایی است که در آن میزان خرید گل افزایش پیدا می‌کند و امسال هم به این مناسبت فقط دو روز بازار رونق گرفت. در دوران کرونا که مدارس حضوری نبودند خرید گل برای این مناسبت وجود نداشت اما امسال برای روز معلم قیمت گل 300 درصد افزایش قیمت یافت و این گرانی در بازار به وجود آمد، به طوری که دسته رز از 200 هزار تومان به 800 هزار تومان و دسته گل داوودی از 10 هزار تومان به 35 هزار تومان رسید، اگرچه اکنون قیمت گل پایین آمده است.
وی ادامه داد: برای صنف گلفروشان روز مادر یکی از مناسبت‌های خاص محسوب می‌شود و میزان فروش آنها حتی از ایام نوروز هم بیشتر می‌شود اما باز هم امسال در قیاس با سال‌های گذشته میزان فروش بالا نبود.
رئیس اتحادیه گلفروشان با اشاره به اینکه واردات گل به کشور انجام نمی‌شود، افزود: واردات رسمی گل به کشور وجود ندارد و فقط برای تکمیل سبد کشور انجام می‌گیرد. بیشتر هم شامل بذر و پیاز گل می‌شود که آن‌هم با اجازه جهاد کشاورزی صورت می‌گیرد. از سوی دیگر صادرات گل در سطح گسترده‌ای نیست و بیشتر به کشورهای همسایه انجام می‌پذیرد و شامل گل‌های آپارتمانی و باغچه‌ای می‌شود. گل شاخه‌ای در تعداد کم و بیشتر به اربیل عراق صادر می‌شود.
شاهرخی اضافه کرد: اگر صادرات شاخه گل افزایش داشته باشد قیمت آن از قیمت‌های فعلی بالاتر می‌رود و دلیل آن هم گران شدن ملزومات گل مانند کود، سم، کاغذ و سیم است. ما دو نوع فروش گل داریم: ساده‌فروشی که تزئینی ندارد و قیمت آن 30 درصد ارزان‌تر است اما در نوع دوم که فروش با تزئین همراه است، هزینه ملزومات و تزئینات گل از مشتری گرفته می‌شود.
وی درباره وضعیت تولید گل در کشور بیان کرد: بیشترین میزان تولید گل در ورامین، پاکدشت و استان‌های شمالی انجام می‌گیرد. بعضی از خانه‌ها در استان‌های شمالی دارای گلخانه‌های کوچکی هستند که تولیدات خود را به گلخانه‌های بزرگ می‌فروشند، گلخانه‌های بزرگ هم آنها را می‌خرند و پرورش می‌دهند و سپس به فروش می‌رسانند.
شاهرخی تأکید کرد: گلخانه‌های مجهز به تکنولوژی روز، گل و گیاهی پرورش می‌دهند که دارای سیستم آبیاری قطره‌ای هستند و دما و کود آنها به صورت مکانیزه تنظیم می‌شود اما هزینه تأسیس آنها بسیار بالا است. اگر چه گلخانه‌های سنتی در حال فعالیت هستند اما به تدریج جای خود را به گلخانه‌های مجهز می‌دهند.
رئیس اتحادیه گلفروشان کیفیت گل‌های تولید داخل را همتراز گل‌های هلندی دانست و افزود:ایران گل‌های باکیفیت خوبی تولید می‌کند اما در بسته‌بندی رشد زیادی نداشته‌ایم زیرا برای فروشنده گران تمام می‌شود. با توجه به بالا بودن قیمت‌ها امکان رقابت با کشورهای دیگر برای صادرات وجود ندارد، زیرا قیمت تولید در ایران بالاتر از میانگین‌های جهانی است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و صد و هشتاد
 - شماره هشت هزار و صد و هشتاد - ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۲