اصلاح قیمت شیر برای حمایت از تولید دامداران
شورای قیمتگذاری نرخ خرید شیر خام را 15 هزار تومان اعلام کرد
امین محمودی
خبرنگار
قیمت نهادههای دامی در سال گذشته با افزایش محسوسی نسبت به گذشته روبهرو بود به طوری که همین امر سبب شد هزینههای دامداران بالا رفته و آنها طی جلسات متعدد از وزارت جهاد کشاورزی و شورای قیمتگذاری محصولات اساسی کشاورزی بخواهند قیمت شیر را افزایش دهند.
15 هزار تومان؛ نرخ جدید هر کیلوگرم شیر خام
از طرف دیگر کارخانههای لبنی نیز بارها اعلام کردند که دامداران شیر را با قیمتی بالاتر از قیمت مصوب به آنها فروخته و ضرر و زیان ناشی از این امر تنها با گسترش بازارهای صادراتی ممکن است.
به همین دلیل در سال موسوم به رشد تولید، شورای قیمتگذاری محصولات اساسی کشاورزی تصمیم گرفت جهت حمایت از دامداران قیمت شیر خام را افزایش دهد تا تولید محصولات لبنی و گوشتی و همچنین صادرات پرسود و ارزآور آنها کاهش نیابد.
به طوری که پیشنهاد اتحادیه سراسری دامداران برای تأیید هر کیلوگرم شیر خام 15 هزار و 500 تومان بود که شورای قیمتگذاری محصولات اساسی کشاورزی که اخیراً به جای ستاد تنظیم بازار موظف به تعیین قیمت این محصول است با قیمت 15 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم شیر خام موافقت کرد، این در حالی است که تا پیش از این، قیمت این محصول 12 هزار و 700 تومان بود و نشاندهنده رشد 18 درصدی قیمت این محصول در سالجاری است. در همین خصوص مجتبی عالی، مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران اظهار کرد: در صورتی که دامداران بتوانند شیر با کیفیت بالاتر، بار میکروبی کمتر و چربی بیشتری تحویل دهند جوایزی نیز بر اساس توافق با صنایع دریافت خواهند کرد و نرخ 15 هزار تومان کف قیمت شیر خام است.
تولید سالانه 11.5 میلیون تن شیر در کشور
سید احمد مقدسی، رئیس هیأت مدیره انجمن گاوداران کشور با ابراز رضایت از افزایش قیمت شیر اظهار داشت: سالانه حدود 11.5 میلیون تن شیر در کشور تولید میکنیم و به این ترتیب از نظر حجمی در دنیا رتبه نوزدهم را داریم. وی تصریح کرد: هر گاو در ایران در هر دوره ۱۰ تن و ۲۰۰ گرم تولید شیر دارد که عمدتاً هم به دلیل بهرهوری بالای واحدهای تولیدی است و هم به دلیل اصلاح نژادهایی است که در بخش دام سنگین صورت گرفته است.
افزایش 60 درصدی صادرات محصولات لبنی
براساس آمارهای گمرک در سال گذشته 497 هزار و 241 تن فرآوردههای لبنی به ارزش 716 میلیون و 469 هزار دلار صادر شده، بهطوری که طبق این آمار بیشترین میزان صادرات وزنی مربوط به خامه، شیر و شیرخشک و بیشترین صادرات از نظر ارزشی نیز مربوط به شیرخشک و پنیر بوده است.
این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال 1400 حدود 464 هزار و 42 تن فرآورده لبنی به ارزش 455 میلیون و 283 هزار دلار صادر شده بود که این امر نشاندهنده رشد 7 درصدی به لحاظ وزنی و حدود 60 درصدی به لحاظ ارزشی است.
تغییر قیمت لبنیات
هر چند متغیر اصلی افزایش هزینه تولید لبنیات «قیمت شیر خام» است و 70 درصد مواد اولیه محصولات لبنی را شیر تشکیل میدهد، اما هرگونه افزایش قیمت محصولات لبنی وابسته به متغیرهای دیگری همچون هزینههای انرژی، حملونقل، حقوق و دستمزد و … نیز است، به همین دلیل گفته میشود قیمت لبنیات با افزایش 10 تا 15 درصدی در بازار روبهرو خواهد شد.