برنامهریزی برای واردات 200 هزار تن گوشت قرمز در ماههای آینده
کاهش 40 هزار تومانی قیمت دام زنده، گوشت را به زیر 400 هزار تومان رساند
امین محمودی
روزنامه نگار
قیمت گوشت قرمز پس از دو ماه نوسان به ثبات رسیده و با توجه به افزایش قابل توجه عرضه دام داخلی و واردات گوشت قرمز تنظیم بازاری به نظر میرسد این روند ادامهدار باشد.
بطوری که مشاهدات بازار نشان میدهد، قیمت گوشت قرمز که تا بیش از 500 هزار تومان نیز افزایش یافته بود، حالا در خردهفروشیهای مناطق مختلف کشور به 300 تا 380 هزار تومان رسیده است. با این حال گوشت قرمز تنظیم بازاری در میادین میوه و ترهبار با قیمت 280 هزار تومان نیز عرضه میشود.
با این حال خبرها حاکی است هماکنون به دلیل زاد و ولد فراوان دام و افزایش علوفه مراتع کشور با مازاد عرضه دام به بازار روبهرو هستیم به طوری که قیمت دام زنده عرضه شده در کشتارگاهها با کاهش محسوسی روبهرو بوده است.
این در حالی است که در زمستان سال گذشته دامداران ترجیح میدادند گوسفندان خود را به افرادی که دام یا گوشت قاچاق میکنند و به دلیل نوسانات قیمت دلار منفعت زیادی کسب میکردند، بفروشند اما حالا با کاهش محسوس قیمت دلار در کشور، قاچاق دام چندان صرفه اقتصادی ندارد.
هم اکنون قیمت دام سبک عرضه شده در بازار 140 هزار تومان بوده که طبیعتاً قیمت لاشه یا شقه گوسفندی براساس نظر فعالین صنعت دام باید چیزی بیش از دو برابر آن یعنی حدود 280 تا 310 هزار تومان باشد.
کاهش 45 هزار تومانی قیمت دام سبک
افشین صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک در گفتوگو با «ایران» اظهار کرد: قیمت دام سبک در وضعیت فعلی به 135 تا 140 هزار تومان رسیده، این در حالی است که طی دو ماه گذشته هر کیلو دام با قیمت 180 هزار تومان عرضه میشد.وی افزود: میتوان گفت که افزایش عرضه دام سبک در بازار و توزیع گسترده گوشت قرمز وارداتی دو عامل اصلی کاهش قیمت دام در بازار است.مدیرعامل اتحادیه دام سبک بیان داشت: با زایش زیاد گوسفندان در زمستان سال گذشته هم اکنون ورود دامها به کشتارگاهها با افزایش قابل توجهی روبهرو بوده است. از طرف دیگر در 6 ماه نخست هر سال شاهد این افزایش عرضه دام در بازار و کاهش تقاضا به دلیل گرمای هوا هستیم.صدر دادرس در ادامه گفت: اگر دولت در فصل افزایش عرضه دام از دامداران حمایت نکند، طبیعتاً در نیمه دوم سال جاری هم مصرفکنندگان با کمبود گوشت قرمز در بازار و گرانی آن دست و پنجه نرم خواهند کرد و هم واردات گوشت قرمز ارزبری بیشتری برای دولت به همراه خواهد داشت.
وی گریزی به نحوه حمایتهای دولت از دامداران زد و خاطرنشان کرد: مطابق ماده 20 قانون نظام دامپروری دولت هر ساله باید در نیمه نخست سال دام مازاد دامداران را خرید تضمینی کند و قیمت آن براساس نظر شورای قیمتگذاری کالاهای اساسی و محصولات کشاورزی باشد. صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک در پایان افزود: همچنین با توجه به کمبود تقاضا در بازار و افزایش عرضه در نیمه نخست سال باید صادرات دام براساس نظر تشکلها صورت گیرد، این در حالی است که به اشتباه در سال گذشته در نیمه دوم سال که با کاهش عرضه روبهرو هستیم، دام صادر شد.
تداوم واردات گوشت قرمز به کشور
زمستان سال گذشته بود که سید محمد آقامیری، سرپرست فعلی وزارت جهاد کشاورزی از صدور مجوز برای واردات 250 هزار تن گوشت قرمز خبر داد و گفت: این میزان واردات میتواند سهم زیادی در کنترل قیمت گوشت قرمز و تنظیم بازار داشته باشد.
از طرف دیگر شاهپور علایی مقدم، سرپرست معاونت برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: واردات روزانه گوشت گرم و فرآیند توزیع و عرضه در بازار برای کاهش قیمت آن تا پایان اردیبهشت سال آینده ادامه دارد.
با این حال طبق آمار گمرک در سال گذشته 48 هزار و 348 تن و 929 کیلوگرم گوشت قرمز به ارزش 213 میلیون و 314 هزار و 270 دلار وارد کشور شده است. این در حالی که در سال 1400 حدود 31 هزار تن انواع گوشت قرمز به ارزش 189 میلیون و 600 هزار دلار وارد کشور شده بود، بنابراین، این آمار نشان دهنده آن است که طی یک سال گذشته واردات گوشت قرمز با رشدی 17 هزار تنی روبهرو بوده است. در نتیجه واردات گوشت قرمز گاوی و گوسفندی در یک سال به لحاظ وزنی رشدی 56 درصدی و به لحاظ ارزشی رشدی 13 درصدی داشته است. از این میزان 44 هزار و 429 تن و 372 کیلوگرم به ارزش 192 میلیون و 969 هزار و 237 دلار مربوط به گوشت گاوی و 3 هزار و 919 تن و 557 کیلوگرم به ارزش 20 میلیون و 345 هزار و 33 دلار مربوط به گوشت گوسفندی بوده است.
بر این اساس امارات متحده عربی (به عنوان واسطه تجاری)، برزیل، ترکیه، روسیه، گرجستان، مغولستان، هلند و هندوستان در سال گذشته به عنوان 8 مبدأ واردات گوشت قرمز گاوی و گوسفندی بودهاند.