وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:
عماد افروغ پرچمدار نقد درون گفتمانی بود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم هفتمین روز درگذشت استاد فقید عماد افروغ، استاد و عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی که روز گذشته با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تعدادی از استادان فلسفه و جامعهشناسی در تالار تمدن این پژوهشگاه برگزار شد، بیان داشت: من افتخار شاگردی دکتر افروغ را داشتم و در سال ۸۱ در مقطع دکتری دانشجوی رشته جامعه شناسی سیاسی در محضر ایشان بودم. نگاه اصولیشان به مسائل و پرهیز از مصلحتگرایی را در سلوک دکتر افروغ مشاهده کردم. همچنین در وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی در چهار حوزه ایشان افتخار دادند و با ما همکاری کردند. عضویت ایشان در شورای فرهنگ عمومی را نیز داشتیم. همچنین عضو هیأت نظارت بر کتابها و شورای پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و مرکز ملی رصد نیز بودند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ارتباطات من با ایشان از ۲۰ سال پیش آغاز شد و تا آخرین روزها تداوم داشت. در جلسات شورای فرهنگی عمومی جزو منظمترین اعضا بود و هر سهشنبه هفت صبح در جلسه شرکت میکرد. آخرین بار در بهمن ماه سال گذشته، زمانی که در بستر بیماری بودند، محضر ایشان رسیدم.
او با اشاره به روحیه انقلابیگری ، مطالبهگری و پرسشگری عماد افروغ توضیح داد: عماد افروغ پرچمدار نقد درون گفتمانی بود. او خیلی مخالف مصلحتسنجی بود. در همه حوزهها با صراحت نقدش را مطرح میکرد.
اسماعیلی افزود: اتهامی به جمهوری اسلامی زده میشود که کسی تاب انتقاد و مخالفت را ندارد. نوع کنشگری و گفتمان دکتر افروغ در این الگو خودش را نشان داد و اشتباه بودن این اتهام را ثابت کرد. نقد ایشان کاملاً مبتنی بر اصول علمی جامعهشناسی سیاسی بود و هیچ کسی هم مصون از انتقاداتشان نبود. جایی که میدانستند اشکالی هست با صراحت لهجه مطرح میکرد.
او با مرور تعاریف متنوع انقلابیگری تأکید کرد: انقلابیگری به این معناست که اگر احساس کردیم ناراستی وجود دارد، باید حرف بزنیم. یک انقلابی میتواند مثل عماد افروغ نسبت به مسائل مختلف در چهارچوب نظام جمهوری اسلامی نقد کند و محبوب باشد تا جایی که همه شخصیتهای نظام با اخلاص و شیفتگی از او یاد کنند. این یک الگوی رفتاری جدی در جمهوری اسلامی است. دکتر افروغ تا روز آخر اظهارنظرهایش را میکرد و ابایی نداشت که به کسی بربخورد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: هر چقدر ایشان به دوران پایان حیات مادیشان نزدیکتر میشدند، بهجت درونیشان بیشتر بود که این از ویژگیهای مؤمن است. افرادی نگران لحظات قبر و برزخ هستند که اعمالشان اشکال دارد. دکتر افروغ یک عمر پاکیزه زندگی کرد و با اشتیاق به دیدار خداوند متعال رفت.
مهدی گلشنی فیزیکدان و نظریهپرداز و پژوهشگر فلسفه، تقی آزادارمکی، سیدجواد میری، مهدی معینزاده و سیدمحمدرضا امیریطهرانی دیگر سخنرانان این مراسم بودند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در دولت در قبال رئیس جمهور و بهعنوان نمایندگان مردم تعهد داریم. محمدمهدی اسماعیلی روز گذشته در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران در رابطه با اظهارات رئیس جمهور مبنی بر آنکه چک سفید امضا به هیچ مدیری نداده است، تصریح کرد: ما در دولت دو تعهد داریم، یکی در قبال رئیس جمهور و دیگری در قبال نمایندگان مردم.
او در ادامه خاطرنشان کرد: اگر هرکدام از این تعهدات نقض شود، رئیس جمهور این حق را دارد که تصمیمات لازم را اتخاذ کند.