برق سبز در تالار شیشه ای

در گام نخست برق 10 نیروگاه تجدیدپذیر در بورس انرژی وارد مرحله معاملات می شود

حضور ساتبا به نمایندگی از نیروهای کوچک در بورس با توجه به اینکه حجم تولید برخی نیروگاه‌های تجدیدپذیرکمتر بوده که ساتبا، آنها را تجمیع کرده و خود به نمایندگی از آنها در بازار حضور می‌یابد

همه چیز مهیاست، برای عرضه برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر در تالار شیشه‌ای در آینده‌ای نزدیک، از زیرساخت‌های مورد نیاز آن در بازار سرمایه گرفته تا مذاکرات نهایی با نیروگاه‌های تجدیدپذیر برای عرضه برق در بورس.
علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو، از راه‌اندازی تابلوی سبز انرژی‌های تجدیدپذیر در بورس انرژی در سال‌جاری خبر داده و گفته است که مصوبه هیأت دولت مبنی بر تأمین ۲۰ درصد برق بخش اداری از منابع تجدیدپذیر، امسال اجرایی می‌شود و افزوده که بر اساس این مصوبه، بخش اداری یا باید خود اقدام به تولید برق از انرژی‌های تجدیدپذیر کنند یا از بورس انرژی خریداری کنند. به گفته وی، راه‌اندازی این تابلو کمک خوبی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و سرمایه‌گذاری در این بخش است.
از افزایش ۳۵ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق نیروگاه‌ها در مدت زمان چهار سال به‌عنوان یکی از برنامه‌های مهم وزارت نیرو در دولت سیزدهم یاد می‌شود که ۱۰ هزار مگاوات آن سهم نیروگاه‌های تجدیدپذیر خواهد بود.
گفته می‌شود که از۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک، حدود ۷ هزار مگاوات آن سهم نیروگاه خورشیدی و ۳ هزار مگاوات بقیه هم سهم نیروگاه بادی است.
تولید برق توسط انرژی‌های تجدیدپذیر را می‌توان یکی از بهترین نوع برق تولیدی و انرژی پاک عنوان کرد که آسیبی به محیط زیست نمی‌رساند.
انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور شامل خورشیدی، بادی، برقابی کوچک، زیست توده و توربین انبساطی می‌شود که همه اینها فقط یک درصد سهم نیروگاهی کشور را به خود اختصاص داده‌اند.
آمارها نشان می‌دهد، ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور تا پایان اسفند پارسال به ۱۰۳۸.۰۳ مگاوات رسید که برآورد می‌شود حدود 310 مگاوات آن نیروگاه بادی و 390 مگاوات آن نیروگاه خورشیدی باشد.
هرچند که این عدد در مقایسه با پتانسیل بالای تأمین انرژی از این محل در کشور، بسیار ناچیز است.
کشور ایران به لحاظ دریافت انرژی خورشیدی در جهان در بالاترین رده‌ها قرار دارد، تا جایی که به طور میانگین سالانه بیش از 280 روز آن آفتابی گزارش شده است.
نیروگاه‌های تجدیدپذیر یکی از باصرفه‌ترین مدل‌های نیروگاهی هستند که از نظر محیط زیست چند شرایط ویژه دارند. این نوع در مقایسه با نیروگاه‌های حرارتی مصرف آب نداشته و بشدت اقتصادی هستند.
هیأت دولت شهریورماه سال 95، وزارتخانه‌‌ها، مؤسسات دولتی و نهادها و شرکت‌های دولتی را ملزم کرد 20 درصد از برق مصرفی ساختمان‌های خود را از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین کنند.
بر این اساس و با تصویب هیأت دولت و در اجرای قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، وزارتخانه‌‌ها، مؤسسات دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی و شرکت‌های دولتی موظفند تا مدت 2 سال حداقل 20 درصد از برق مصرفی ساختمان‌های خود را از انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین کنند.
هرچند که این امر در سالیان گذشته دچار فراز و فرود شد.
ناگفته نماند که مطابق ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان، صنایعی که دیماند آنها بیشتر از یک مگاوات است، موظفند که در سال نخست معادل یک درصد و تا سال پنجم معادل 5 درصد از مصرف برق خود را از طریق ساخت نیروگاه تجدیدپذیر تأمین کنند.
در غیر این صورت، یک تا 5 درصد از برق مصرفی این صنایع با نرخ تجدیدپذیر محاسبه و در قبض آنها اعمال می‌شود.
گفته می‌شود که این قانون نیز از ابتدای سال ۱۴۰۲ اجرایی می‌شود.
سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق ایران هم در این بین از اجرا و احداث ۱۱۰ هزار نیروگاه خورشیدی حمایتی با ظرفیت ۵ کیلووات برای اقشار کم درآمد در سال ۱۴۰۲ خبر داده و اعلام کرده است مناقصه احداث ۲ هزار و ۲۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی باقیمانده از طرح احداث چهار هزار مگاوات سال گذشته نیز امسال برگزار می‌شود.
با این‌همه، مدیرعامل بورس انرژی ایران درگفت‌و‌گو با «ایران» خبر داده است که در حال حاضر زیرساخت فنی عرضه برق انرژی‌های تجدیدپذیر در بورس انرژی آماده شده و تلاش می‌شود معاملات آنها نیز در اردیبهشت ماه امسال به مرحله اجرا برسد.
علی نقوی، احتمال داده که در گام نخست برق 10 نیروگاه تجدیدپذیر در بورس انرژی وارد مرحله معاملات شود و توضیح داده که در حال حاضر 90 نیروگاه تجدیدپذیر در کشور فعال هستند که از این مقدار، یکسری از نیروگاه‌ها در فاز نخست به صورت مستقیم وارد بورس می‌شوند.
به گفته وی، با توجه به اینکه حجم تولید برخی نیروگاه‌های تجدیدپذیرکمتر بوده که ساتبا، آنها را تجمیع کرده و خود به نمایندگی از آنها در بازار حضور می‌یابد.
نقوی، اذعان داشت که در حال حاضر برآوردی از میزان برق مورد معامله از نیروگاه‌های تجدیدپذیر وجود ندارد هر چند که به محض ارسال مدارک، این شرکت‌ها پذیرش و معاملات آنها هم اجرایی خواهد شد. 
 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و صد و شصت و پنج
 - شماره هشت هزار و صد و شصت و پنج - ۳۰ فروردین ۱۴۰۲