صفحات
شماره هشت هزار و نود و هفت - ۱۷ دی ۱۴۰۱
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و نود و هفت - ۱۷ دی ۱۴۰۱ - صفحه ۱۰

روی خط بازار

دبیر کمیته فقهی سازمان بورس:
مدیریت و شفافیت نرخ‌ سود اوراق، با قراردادهای آتی میسر شد

سنا- به گفته دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، با استفاده از «قرارداد آتی مبتنی بر اوراق تأمین مالی» این امکان در بازار سرمایه فراهم می‌شود تا نرخ‌های سود در یک فضای شفاف مصون از نوسانات قرار بگیرد و طرفین قرارداد نسبت به آینده نرخ سود به یک اطمینان خاطر نسبی دست یابند.
مجید پیره، دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه جلسه اخیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار به موضوع «توسعه راهکارهای پوشش ریسک در بازار سرمایه» اختصاص داشت و در این کمیته طرح «قرارداد آتی مبتنی بر اوراق تأمین مالی» مطرح شد، اظهار کرد: چگونگی پوشش مخاطرات فراروی کسب‌وکار فعالان بازار سرمایه از جمله موضوعات حائزاهمیتی است که در بازارهای توسعه یافته، مدنظر قرار می‌گیرد.
مجید پیره ادامه داد: این مخاطرات در دسته‌بندی‌های مختلفی قرار می‌گیرند و از انواع گوناگونی نیز برخوردار است. برای نمونه، نوسانات قیمت یک کالا می‌تواند در مواقع خاصی برای فعالان اقتصادی منشأ ریسک باشد یا عدم اطمینان نسبت به اینکه آیا در مقطع خاصی در آینده مشتری یا خریداری برای محصول وجود دارد یا خیر. گاهی نیز مخاطرات پیرامون تولیدکننده‌ای است که در مقطع خاصی در آینده به کالای خاصی در خط تولید نیاز دارد که آیا این کالا را در زمان مورد نیاز در اختیار خواهد داشت یا خیر.
او با بیان اینکه در حوزه بازار سرمایه و فعالیت‌های سرمایه‌گذاری نیز مخاطراتی وجود دارد، تصریح کرد: برای نمونه، سهامداری که سهم خاصی را در اختیار دارد و نیاز به اطمینان نسبی در ارتباط با قیمت سهام خود در مدت زمان مشخصی دارد، از این دست موارد است.
دبیر کمیته فقهی سازمان بورس افزود: برای پوشش این مخاطرات از ابزارهای مالی همچون قراردادهای آتی استفاده می‌شود. قراردادهای آتی و قرارداد اختیار معامله با تأیید کمیته فقهی سازمان و تصویب در هیأت مدیره سازمان بورس، در بازار سرمایه مورد استفاده قرار می‌گیرد.
او افزود: نکته مطرح شده در زمان فعلی این است که گاهی شرکت‌هایی که قصد دارند از محل صکوکی همچون اوراق مرابحه یا اوراق اجاره تأمین مالی کنند، این ریسک برای آنها مطرح است که از زمان انتشار این اوراق تا سررسید آن‌ها، اگر نوساناتی در نرخ‌های سود وجود داشته باشد، قیمت این اوراق بهادار چگونه تحت تأثیر قرار می‌گیرد؟
پیره با بیان اینکه در جلسه اخیر کمیته فقهی برای پوشش ریسک نوسانات نرخ‌های سود، موضوع «قرارداد آتی مبتنی بر اوراق تأمین مالی» مطرح شد، توضیح داد: برای نمونه، پس از گذر ۳ ماه از انتشار یک ورقه اجاره با نرخ اجاره بهای ۱۹ درصد و با سررسید ۲ سال، نرخ سود در بازار در تراز ۲۲ درصد قرار می‌گیرد؛ طبیعی است نوسانات نرخ‌های سود بر ارزش این اوراق بهادار نیز تأثیرگذار است.
به گفته دبیر کمیته فقهی سازمان بورس، در طرح «قرارداد آتی مبتنی بر اوراق تأمین مالی»، طرفین قرارداد آتی توافق می‌کنند تا ورقه تأمین مالی معینی، همانند ورقه اجاره دارای یک نماد خاص معاملاتی را در تاریخ معینی در آینده با قیمتی که از ابتدا توافق می‌کنند، معامله کنند.
او ادامه داد: زمانی که قیمت معامله در آینده از ابتدای معامله مشخص می‌شود، طرفین نسبت به نوسانات قیمت آن کالا در آینده اطمینان نسبی حاصل می‌کنند که نوسان قیمت به هر گونه‌ای که باشد، آنها به همان قیمت توافقی، خود آن کالا را مبادله خواهند کرد. 
پیره با اشاره به فاکتور نرخ سود در اوراق تأمین مالی اذعان کرد: اگر به این واقعیت توجه شود که درباره اوراق تأمین مالی با یک فاکتوری به نام فاکتور نرخ سود مواجه هستیم که آن اثر مستقیمی بر قیمت ورقه تأمین مالی دارد، این نتیجه حاصل می‌شود که اگر با استفاده از قرارداد آتی، قیمت این ورقه تأمین مالی معین شود و قیمت معاملاتی آن در آینده تثبیت شود، در عمل، طرفین قرارداد آتی در این قرارداد خود را نسبت به نوسانات نرخ سود پوشش ریسک داده‌اند.
او خاطرنشان کرد: با استفاده از قرارداد آتی مبتنی بر اوراق تأمین مالی این امکان برای فعالان بازار سرمایه فراهم می‌شود تا نرخ‌های سود در یک فضای شفاف مصون از نوسانات قرار بگیرد و طرفین قرارداد نسبت به آینده نرخ سود به یک اطمینان خاطر نسبی دست یابند. او در پایان عنوان کرد: این موضوع در جلسه اخیر کمیته فقهی مطرح شد و اعضای این کمیته با قرار گرفتن اوراق تأمین مالی همچون اوراق اجاره یا اوراق مرابحه به‌عنوان دارایی پایه در قرارداد آتی موافقت کردند و بر این مبنا در قرارداد آتی مبتنی بر اوراق تأمین مالی، یک ورقه تأمین مالی معین در آینده با قیمتی که در ابتدا توافق می‌شود، میان طرفین معامله می‌شود و ثمن مربوط به معامله این ورقه در مقطع سررسید قرارداد آتی پرداخت می‌شود.

 
برترین‌ها در بورس کالای ایران
رقابت خودرو و فولاد برای صدرنشینی

کالاخبر- بورس کالای ایران برترین‌های بورس کالا را در هفته منتهی به ۱۶ دی براساس ارزش فروش شرکت‌ها در بازار فیزیکی اعلام کرد.
براین اساس، گروه صنعتی ایران خودرو با ثبت معامله ۴ هزار و ۵۰۰ دستگاه خودرو پژو ۲۰۷ دستی و هایما S8 به ارزش نزدیک ۱۶۰۲ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. فولاد مبارکه اصفهان با فروش ۱۰۰ هزار تن تختال SM به ارزش بیش از ۱۵۰۸ میلیارد تومان، دوم شد. ملی صنایع مس ایران با فروش ۴ هزار و ۲۴۲ تن مس کاتد، سولفور مولیبدن و کنسانتره فلزات گرانبها به ارزش نزدیک ۱۴۰۲ میلیارد تومان، سوم شد. مجتمع صنعتی آرین پارس موتور با ثبت معامله ۵۰۲ دستگاه لاماری ایما به ارزش بیش از ۷۴۲ میلیارد تومان در رتبه چهارم ایستاد. فولاد هرمزگان جنوب با ثبت معامله ۴۰ هزار تن تختال C به ارزش بیش از ۷۱۰ میلیارد تومان، پنجم شد.
پالایش نفت اصفهان ۶۰ هزار و ۱۰۰ تن وکیوم باتوم، لوب کات سبک و آروماتیک سنگین را به ارزش بیش از ۶۳۰ میلیارد تومان فروخت و ششم شد. ذوب آهن اصفهان با فروش ۳۳ هزار و ۲۴۵ تن شمش بلوم، تیرآهن، میلگرد و ریل به ارزش نزدیک ۵۹۴ میلیارد تومان، هفتم شد. 
سنگ آهن گهرزمین با ثبت معامله ۱۶۰ هزار تن گندله و کنسانتره سنگ آهن به ارزش نزدیک ۵۲۶ میلیارد تومان، هشتم شد.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با فروش ۱۲۵ هزار تن گندله و کنسانتره سنگ آهن و شمش بلوم به ارزش بیش از ۴۶۶ میلیارد تومان در رتبه نهم ایستاد. پتروشیمی تندگویان نیز با ثبت معامله ۱۴ هزار و ۱۶ تن پلی اتیلن ترفتالات نساجی و بطری و نخ پلی استر در گریدهای مختلف و ثبت ارزش بیش از ۴۵۴ میلیارد تومان، دهم شد.
جستجو
آرشیو تاریخی