الگو برداری از روزنامه «ایران»
علیاصغر کیا
رئیس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی
هر دورهای که مدیرعامل و شرایط سیاسی جامعه تغییر میکرد، طبیعتاً یکسری تغییرات نیز در عملکرد و سیاستگذاری روزنامه ایران به وجود میآمد. در دورههای مختلف هر تغییری که در کشور اتفاق میافتاد، روزنامه ایران نیز تحت تأثیر آن تغییرها و سیاستها بوده است. روزنامه ایران از لحاظ حضور در رسانه، یک کار حرفهای انجام میدهد و سعی میکند موضع گیریها و سیاستگذاریهای خود را بر اساس سیاستهایی که ابلاغ شده تعریف کند. به همین خاطر از لحاظ حرفهای توانمند است. این روزنامه همچنین در نگارش مقالات، طراحی صفحهها و گزارشها فعالیتی حرفهای دارد اما عدم استفاده و استقبال احتمالی مردم بهخاطر فناوری است؛ فناوری موجب شده که تیراژ مطبوعات به طور کلی کاهش پیدا کند و همه روزنامههای مکتوب تحت تأثیر این مشکل قرار گرفتهاند.
«ایران» روزنامهای جهتدار است که حرفی برای گفتن دارد و با هر تغییر و تحولاتی که در دولت اتفاق افتاده، این روزنامه سعی کرده اثرگذار باشد. همچنین روزنامه ایران الگو بوده است. به عنوان مثال تعدادی از روزنامهها از کاریکاتور صفحه آخر، گزارشهای روز و تنظیم مقالات آن الگوبرداری کردهاند چراکه در روزنامه ایران همه روزنامهنگاران کار حرفهای انجام میدادند.
من خاطرم هست در آن زمان روزنامهنگارانی از روزنامه ایران، در دانشکده خبر دوره آموزشی دیدند که این نشان میدهد روزنامه ایران سعی میکند اصول گزارش نویسی و خبرنویسی را رعایت کند. پیرو آن روزنامههای دیگر هم سعی داشتند طبق همین روال پیش بروند. بنابراین نمیخواهم بگویم افراط و تفریط وجود نداشته اما اقدامی که همه روزنامهها دارند این است که ابتدا هدفگذاری و سپس موضع خود را مشخص میکنند. روزنامه ایران از لحاظ اصول خبرنویسی تکنیکها را رعایت میکند. مابقی روزنامهها هم از این روزنامه به همین شیوه الگوبرداری کردند.