راهحلهایی برای مسائل جدایی و قلدری
کتابهایی برای مشکلات مدرسه
چالشهای مدرسه رفتن هنوز برای خیلی از کودکان ادامه دارد. با گذشت دو ماه از شروع مدارس، بعضی از کودکان نمیتوانند به راحتی از مادرشان جدا شوند و به کلاسشان بروند و مادران زیادی هنوز دم در کلاس مینشینند تا زنگ آخر بخورد و با کودکانشان به خانه برگردند.کودکانی که راحتتر به مدرسه میروند ممکن است چالشهای دیگری را در مدرسه تجربه کنند مثل قلدری، پرخاشگری، مسخره شدن و...در این نوشتار سه کتاب مرتبط با چالشهای دوران مدرسه معرفی میکنم که شاید برای شروع حل مشکل مفید باشد.
زهرا بزرگزاده
روانشناس کودک
۱- طناب نامرئی، نوشته پاتریس کارست، ترجمه آرین الحسینی، انتشارات مهرسا
طناب نامرئی داستان عشق نامرئی آدمها به یکدیگر است که باعث میشود به هم متصل بمانند و علیرغم فاصلهها با یکدیگر باشند. عشق نامرئی بین بچهها و پدر مادرشان تا مدرسه، تا اردو، تا جنگل و دشت و شهرهای دیگر ادامه پیدا میکند و هر وقت که هر کدام به دیگری فکر کند، عشق از طناب نامرئی میگذرد و به قلب دیگری میرسد. این گونه ما همیشه از حال هم باخبریم و همیشه میدانیم که یکدیگر را داریم حتی اگر دور از هم باشیم.
۳- پاستیلهای ضدقلدری، نوشته جولیا کوک، ترجمه عرفانه جوادپور، انتشارات نردبان
این داستان به قلدری در مدرسه میپردازد اما نکته مهمش اینجاست که علاوه بر اینکه جرأتورزی را به کودکان یاد میدهد، سعی میکند این حقیقت را نیز ببیند که قلدر و کسی که زورگویی میکند هم خودش مشکلاتی دارد و نباید از او غول بیشاخ و دمی ساخت که میشود فقط علیهاش مبارزه کرد. زورگو عمدتاً با این نقاب که بر چهرهاش زده سعی دارد، نقص و ضعفش را بپوشاند یا مسألهای که در خانه دارد را در مدرسه جبران کند. این کتاب به خوبی سعی میکند این مسائل را شفاف کند.
2- سطل مهربانی، نوشته تام راث و ماری رکمایر، ترجمه لیلا کاشانی وحید، انتشارات مهرسا
سطل مهربانی، ظرفیت مهربانی و اعتماد به نفس ماست که بالای سرمان آویزان است. وقتی دیگران ما را مسخره میکنند یا به بازی راه نمیدهند یا هر شکست دیگری، سطل مهربانیمان قطره قطره خالی میشود و وقتی به دیگران محبت میکنیم یا دیگران از ما قدردانی میکنند سطلمان قطره قطره پر میشود. این کتاب به کودکان یک ملاک عینی میدهد تا متوجه شوند وقتی با دیگران نامهربانی میکنند چه اتفاقی میافتد و وقتی به دیگران محبت میکنند چه طور حال خودشان هم خوب میشود. شاید توضیح این مسائل بدون داشتن یک مثال عینی برای کودکان بسیار سخت باشد.