گردشگری، دروازه رونق صنایع‌دستی

البرز، ایران کوچک با ۸۳ رشته صنایع‌دستی از استان‌های فعال کشور است

بر اساس تحقیقات، نزدیک به ۷۰درصد تولیدات صنایع‌دستی جهان یا توسط توریست‌ها خریداری می‌شود یا به کشورهای دیگر صادر می‌شود. رونق صنعت گردشگری، حذف قوانین دست و پاگیر و بوروکراسی حاکم بر گمرکات مهم‌ترین عامل رونق تجارت صنایع‌دستی کشور شمرده می‌شود.
به گزارش میراث آریا، رونق اقتصاد صنایع‌دستی بدون رونق صنعت گردشگری و ورود مسافران و جهانگردان تلاشی بیهوده است‌، چرا که تمایل به خرید این آثار در میان مسافران، بیش از تمایل خرید خود مردم آن منطقه است و این امری اثبات شده است که آمار و ارقام و گزارشات شورای جهانی صنایع‌دستی نیز حکایت از آن دارد.
راز رونق‌بخشی صنایع‌دستی، گشایش‌های مرزی و تسهیل ورود جهانگردان به کشور است که این مهم به شرط فراهم بودن زیرساخت‌های گردشگری لازم از جمله امنیت، بهداشت و درمان، استاندارد راه‌ها و شریان‌های مواصلاتی، وسایل حمل و نقل عمومی مدرن، هتل‌ها، بازارچه‌ها و مراکز اسکان و مهم‌تر از همه راهنمایان گردشگری آموزش‌دیده در سرتاسر کشور حاصل می‌شود.
ایران به‌عنوان کشوری چهارفصل، در هر زمان طیف گسترده‌ای از جاذبه‌های گردشگری را در خود دارد. کشور ما یکی از مهم‌ترین قطب‌های گردشگری و یکی از جذاب‌ترین و اصیل‌ترین میراث‌های تاریخی و فرهنگی جهان را دارد. زیبایی‌های طبیعی بکر، بناهای تاریخی، آداب‌ و رسوم جذاب، فرهنگ اصیل و وجود اقوام مختلف ازجمله عواملی هستند که می‌تواند کشور ما را محبوب گردشگران خارجی کند.
صنایع‌دستی ایران یکی از سه قطب مهم صنایع‌دستی جهان محسوب می‌شود. قدمت، غنا، زیبایی و بویژه تنوع صنایع‌دستی ایران، کشور ما را تبدیل به مهم‌ترین قطب این صنعت هنری در دنیا کرده است. چین و هندوستان از دیگر کشورهای مطرح و بااهمیت حوزه صنایع‌دستی در جهان به شمار می‌روند.
هندوستان بیشترین میزان تولید، چین بالاترین کیفیت و ایران با بیشترین تنوع رشته، همگی در جایگاه برتر جهانی قرار دارند. کشورهای دیگری نیز در رقابت برای تصاحب این جایگاه‌ها در تلاش هستند. کشورهایی با پتانسیل بالای صنایع‌دستی چون ترکیه، پاکستان، تایلند، ژاپن، کامبوج، ویتنام و... در این زمره قرار دارند. خرید صنایع‌دستی و سوغات در سفرها، سنتی دیرینه است و تنها مختص کشور ما نیست. در تمامی دنیا جهانگردان و مسافران اعم از سیاحتی و زیارتی، خرید سوغات را مهم‌ترین بخش سفر خود می‌دانند. خرید صنایع‌دستی چه به‌منظور یادگاری که غالباً نشانه‌هایی از فرهنگ، هنر و تاریخ آن منطقه را در دل خود دارد و چه به منظور هدیه به نزدیکان همگی سهم بسزایی در رونق صنایع‌دستی آن منطقه خواهد داشت.
 استان البرز با داشتن ۸۳ رشته صنایع‌دستی از استان‌های فعال کشور در این بخش محسوب می‌شود. تنوع اقوام، قرار داشتن در مسیرهای مهم مواصلاتی کشور، همسایگی با ۴ استان و مهاجرپذیر بودن ترکیب اقوام لُر، کرد، گیلک، یزدی، ترک، مازندرانی و خوزستانی، این استان را تبدیل به ایرانی کوچک کرده است که فرهنگ، آئین، سنن و هنرهای خود را در این منطقه رواج داده‌اند. صنایع‌دستی البرز تاکنون توانسته ۷۸ نشان ملی کشوری و همچنین ۹ نشان بین‌المللی یونسکو (مهر اصالت) را نیز از آن خود کند.