راهکاری اضطراری که تضمین‌کننده آب پایدار نیست

واگذاری تانکر به عشایر برای عبور از تنش آبی

خشکسالی و تغییر اقلیم، تأمین آب شرب عشایر را به یکی از چالش‌های جدی خدمات‌رسانی به این جامعه تبدیل کرده است؛ چالشی که در سال‌های کم‌بارش، دسترسی به منابع آب را دشوارتر کرده و وابستگی به آبرسانی سیار را افزایش داده است. اکنون دولت با اجرای طرح‌های اضطراری در کنار تدوین برنامه‌ای جامع، به دنبال آن است که آب شرب عشایر را از یک نیاز روزمره و وابسته به تانکر، به خدمتی پایدار تبدیل کند.
رئیس سازمان امور عشایر ایران با اشاره به تشدید خشکسالی و بحران آب، از اجرای برنامه تأمین آب شرب پایدار عشایر خبر داده و گفته است تلاش می‌شود این جامعه تا پایان دولت چهاردهم و در نهایت تا پایان برنامه هفتم توسعه از آب شرب پایدار برخوردار شود.
به گفته جهانبخش میرزاوند، در گام اول، تأمین تجهیزات آبرسانی سیار برای کاهش فشار ناشی از تنش آبی در دستور کار قرار گرفته است. بر همین اساس ۱۵۰ دستگاه تانکر ۱۰ تنی به‌ صورت متمرکز خریداری شده که قرار است با توجه به شاخص‌هایی مانند جمعیت عشایری، شدت خشکسالی، میزان محرومیت و تعداد دام، میان استان‌های مختلف توزیع شود.
فارس یکی از استان‌هایی است که اجرای این طرح در آن دنبال می‌شود. در مرحله اول ۱۵۰ دستگاه تانکر به عشایر کوچ‌رو استان تحویل شده و قرار است با تأمین تجهیزات بیشتر، تعداد تانکرهای توزیعی در استان به بیش از ۳۰۰ دستگاه برسد. ارزش هر دستگاه حدود ۱۵۰ میلیون تومان اعلام شده است و عشایر نیز حدود ۲۰ درصد در هزینه طرح مشارکت می‌کنند.
این طرح با تکیه بر ظرفیت خود عشایر اجرا می‌شود؛ به این معنا که تانکر در اختیار عشایری قرار می‌گیرد که خودرو و امکان انتقال آب دارند و آنان آب مورد نیاز خود را از منابع نزدیک که توسط دولت تأمین می‌شود، منتقل می‌کنند. به این ترتیب، بخشی از مسئولیت تأمین و جابه‌جایی آب به خود جامعه عشایری واگذار می‌شود.
مدیرکل امور عشایر فارس نیز با بیان اینکه این طرح می‌تواند به افزایش خوداتکایی عشایر در تأمین آب شرب و بهداشتی کمک کند، گفت:«با در اختیار داشتن تانکر، عشایری که امکان دسترسی و انتقال آب دارند، می‌توانند بخشی از نیاز خود را تأمین کنند و اداره ‌کل امور عشایر نیز تمرکز بیشتری بر حمایت از عشایری خواهد داشت که از امکانات و توان مالی کمتری برخوردارند.»
عبدالحمید کریمی در خصوص نحوه توزیع تانکرها اظهار کرد:«توزیع امکانات بر اساس شهرستان، جمعیت عشایری، ایلات و طوایف انجام می‌شود و عدالت و توزیع عادلانه از اولویت‌های اداره ‌کل امور عشایر فارس است.»با این حال باید در نظر داشت که واگذاری تانکر، طرحی موقت و اضطراری برای تأمین آب عشایر است. بر اساس برنامه اعلام‌ شده، طرح جامع تأمین آب شرب عشایر در حال مطالعه است و منابعی مانند چشمه‌ها، قنوات، رودخانه‌های دائمی و فصلی، منابع بین‌حوزه‌ای و ظرفیت آب‌شیرین‌کن‌ها در آن بررسی می‌شود. استحصال آب باران و تصفیه آب‌های نامتعارف نیز از دیگر گزینه‌های مورد توجه است.
صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • بین الملل
  • دیپلماسی
  • اقتصادی
  • ورزشی
  • زیست بوم
  • ایران زمین
  • کتاب
  • خودرو
  • حوادث
  • گزارش
  • اجتماعی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره نه هزار و صد و بیست و نه
 - شماره نه هزار و صد و بیست و نه - ۳۱ شهریور ۱۴۰۵