رئیس‌کل بانک مرکزی می‌گوید به سروصداها توجهی ندارد

تخصیص ۷۰۰ همت بدون چاپ پول برای تأمین مالی تولید

رئیس‌کل بانک مرکزی می‌گوید تا ۷۰۰ هزار میلیارد تومان از طریق ابزار‌های تأمین مالی و بدون اتکا به چاپ پول در نظر گرفته شده است. 
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، عبدالناصر همتی در نشست با اعضای مجمع کارآفرینان ایران با اشاره به شرایط سخت کشور و تأکید بر ضرورت صحبت صادقانه با مردم گفت: «شرایطی که در ۶ ماه گذشته داشتیم بسیار سخت بود، اما مجموعه دولت و بانک مرکزی تلاش کردند با وجود مشکلات جدی مردم، جریان زندگی در کشور ادامه داشته باشد و تاب‌آوری داشته باشیم.»
وی تأکید کرد: «سختی کشیدن، با فروپاشی و آنچه آمریکا به دنبال آن است، تفاوت دارد. صحبت کردن درباره مشکلات به معنی سیاه‌نمایی نیست و مردم شرایط کشور را به‌خوبی درک می‌کنند.» همتی تصریح کرد: «در سال ۹۹ کل درآمد نفت و گاز دولت ۷ میلیارد دلار بود. در آن شرایط که ترامپ روی کار بود، ایستادگی کردیم و آن شرایط را گذراندیم و در حال حاضر نیز گذر خواهیم کرد.»
رئیس‌کل بانک مرکزی اظهار کرد: «مهم‌ترین وظیفه بانک مرکزی، کنترل تورم است و دولت نیز باید در دستیابی به همین هدف به بانک مرکزی کمک کند. نمی‌توانیم بی‌هدف، پول چاپ کنیم و نقدینگی را بالا ببریم.»
همتی افزود: «۲۰ میلیارد دلار برای صنعت تا پایان سال تأمین ارز انجام خواهیم داد و به سروصدا‌ها توجه نمی‌کنیم، متأسفانه مقررات دست‌وپاگیر زیادی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان وضع شده که باید این موضوعات را حل کنیم. ممکن است منشأ ارز را برای برخی کالا‌ها بی‌اهمیت کنیم و به تولیدکنندگان اعتماد کنیم.»
رئیس‌کل بانک مرکزی تأکید کرد: «آمریکا در همه طرح‌های تحریمی خود تلاش می‌کند اشتغال را در کشور با مشکل مواجه کند، اما کلید حل اشتغال در کشور افزایش تولید است. در این شرایط خاص توانستیم شتاب تورم را متوقف کنیم. تورم در مرداد حدود ۴ درصد بود و میزان رشد نقدینگی نیز کاهشی شده است.»
همتی گفت: «برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا ۷۰۰ همت از طریق ابزار‌های تأمین مالی و بدون اتکا به چاپ پول برای تولید تأمین شود. در خصوص افزایش فرصت برای صادرکنندگان نیز پیگیری‌ها انجام شده و با قوه قضائیه جلساتی داشته‌ایم تا بخشی از مسائل را در داخل بانک مرکزی و با همکاری دستگاه‌های مرتبط حل کنیم.»
وی خاطرنشان کرد: «در مورد فاصله نرخ ارز در بازار نیز معتقدم، افزایش این فاصله موقتی است و نباید به دلیل نوسانات کوتاه‌مدت، مسیر سیاست‌های ارزی را تغییر دهیم. من نسبت به آینده اقتصاد خوشبین هستم و معتقدم بسیاری از مشکلات موجود قابل حل است.»
رئیس‌کل بانک مرکزی در پایان، اظهار کرد: «در این شرایط سخت از ابتدای سال تاکنون به ‌طور میانگین روزانه ۱۷۵ میلیون دلار ارز تأمین شده است؛ در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته حدود ۲۰۵ میلیون دلار بوده است و تفاوت چندانی وجود ندارد. البته کاهش فعالیت‌های اقتصادی موجب شده بخشی از درآمد‌های دولت از محل مالیات و حق بیمه کاهش پیدا کند و فشار بیشتری به دولت وارد شود، اما این به معنای توقف فعالیت اقتصادی کشور نیست.»

ابزار‌های تأمین مالی توسعه می‌یابد
وحید ماجد، معاون سیاست‌گذاری پولی بانک مرکزی نیز در این نشست، گفت: «تأمین مالی غیرتورمی و پایدار در دستورکار قرار دارد و در همین راستا، توسعه ابزار‌های تأمین مالی و استفاده از آنها در زنجیره تولید دنبال می‌شود. استقبال خوبی از این ابزار‌ها صورت گرفته و عملکرد آنها نیز نسبت به سال گذشته افزایش یافته است؛ به ‌طوری که در چهار ماهه امسال به ۱۹۷ همت رسیده است.»
ماجد تأکید کرد: «مزیت این ابزار‌ها آن است که در زنجیره تولید مورد استفاده قرار می‌گیرند و بویژه می‌توانند به تولیدکنندگان حاضر در این زنجیره کمک کنند.»

توافق واردکنندگان و صادرکنندگان
حسین تاجیک‌نژاد، مدیر اداره تخصیص ارز بانک مرکزی نیز در این نشست، گفت: «امسال در بانک مرکزی تلاش شد روند صادرات و روش‌های بازگشت ارز تسهیل شود و در همین راستا، سازوکار‌هایی مانند توافق مستقیم میان واردکننده و صادرکننده و حذف برخی واسطه‌ها ایجاد شده است.»
وی بیان کرد: «در بانک مرکزی وارد سیاست تجاری نمی‌شویم و تصمیم‌گیری در این حوزه بر عهده دستگاه‌های تخصصی است؛ البته پیشنهاد‌های خود را ارائه می‌کنیم اما در سیاست‌گذاری تجاری دخالت نمی‌کنیم.»
تاجیک‌نژاد افزود: «در خصوص مهلت اعتبار تخصیص ارز نیز نمی‌توان صرفاً با افزایش این مهلت از یک ماه به دو یا سه ماه موافقت کرد، چراکه در این صورت باید ارز را برای مدت طولانی‌تری نگه داریم و صف تخصیص ارز نیز طولانی‌تر می‌شود. به همین دلیل، در سامانه این امکان را ایجاد کرده‌ایم که متقاضی اعلام کند ریال مورد نیاز را در اختیار دارد و پس از آن تخصیص ارز انجام شود.»
مدیر اداره تخصیص ارز بانک مرکزی عنوان کرد: «در موضوع مغایرت‌های سامانه جامع تجارت نیز در حال پیگیری و رفع مشکلات هستیم.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره نه هزار و صد و شش
 - شماره نه هزار و صد و شش - ۰۳ شهریور ۱۴۰۵