سید وحید موسوی، دبیر جشنواره تئاتر فجر در گفت‌وگو با «ایران»:

تئاتر ایران محدود به تهران نیست

 جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، با حضور خوب هنرمندان از تهران و استان‌های سراسر کشور، همچنان به عنوان مهم‌ترین رویداد تئاتری ایران، عرصه‌ای برای نمایش تنوع و خلاقیت هنری است. این جشنواره فرصتی است تا مخاطبان با جریان‌های متنوع تئاتری آشنا شوند.
سیـــــد وحیــــد فخرموسوی، دبیــــر چهل‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، در گفت‌وگو با «ایران»، تئاتر را بازتاب مستقیم زندگی و هنر جامعه می‌داند.
او در این گفت‌وگو درباره ضرورت تئاتر و اجرای آن در شرایط کنونی جامعه بیان کرد: «به عقیده من، تئاتر نه چیزی جدا از زندگی، بلکه آینه تمام‌نمای آن است. جشنواره تئاتر فجر فرصتی فراهم می‌کند تا فعالیت‌های یک‌ساله هنرمندان سراسر کشور، از تهران و استان‌ها، به نمایش گذاشته شود و مخاطبان بتوانند با جریان‌های متنوع تئاتری ایران آشنا شوند.»
این هنرمند ادامه داد: «این جشنواره محلی برای تعامل هنرمندان سراسر کشور است؛ جایی که گروه‌های استانی و تهرانی آثار خود را ارائه می‌کنند. هدف ما صرفاً روی صحنه بردن آثار نیست، بلکه ایجاد فضایی برای دیده شدن زحمات و خلاقیت‌های هنرمندان است. در طول سال‌ها، نمونه‌های قابل توجهی از آثار استان‌ها در جشنواره اجرا شده و نشان داده‌اند که تئاتر ایران تنها محدود به تهران نیست.»
فخرموسوی در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به ترکیب آثار حاضر در این دوره از جشنواره تئاتر فجر گفت: «حدود ۷۰ درصد اجراها متعلق به تئاتر استان‌ها و ۳۰ درصد از تهران هستند. این نسبت نتیجه کیفیت آثار ارسالی است و نه امتیاز ویژه یا سهمیه‌بندی. همچنین تلاش کردیم با کاهش هزینه‌های ستادی، منابع جشنواره مستقیماً به گروه‌های هنری برسد تا کیفیت اجراها حفظ شود.»
او با معرفی بخش‌های مختلف این رویداد افزود: «چهل‌وچهارمین جشنواره تئاتر فجر در ۱۰ بخش برگزار می‌شود که یکی از بخش‌های تازه، «ایران‌من» است. این بخش به آثار با محوریت موضوعات ملی، مقاومت و دفاع مقدس اختصاص دارد و امکان ارائه آثار در قالب صحنه‌ای و خیابانی را فراهم می‌کند.»
به این ترتیب با توجه به تمرکززدایی از تهران، افتتاحیه و بخشی از برنامه‌ها مانند رادیوتئاتر، پوستر و عکس، پژوهش و بزرگداشت‌ها در کرمان برگزار شد.
فخرموسوی در ادامه صحبت‌هایش گفت: «در بخش بزرگداشت، هنرمندانی چون نادر رجب‌پور، مریم کاظمی، جواد پیش‌گر، میرطاهر مظلومی، رضا سلطانی‌زاده، علی کهن و زنده‌یاد مهدی ثانی مورد تقدیر قرار گرفتند و ۹ کارگاه تخصصی در این شهر برگزار شد تا تعامل و انتقال تجربه میان هنرمندان فراهم شود.»
دبیر این رویداد درباره بخش صحنه‌ای که همیشه مهم‌ترین بخش جشنواره تئاتر فجر به شمار می‌آید، بیان کرد: «۲۷۴ اثر متقاضی حضور بودند؛ از این میان ۱۰۵ اثر از تهران و ۱۶۵ اثر از شهرستان‌ها بودند. در نهایت ۱۶ نمایش قطعی و ۴ اثر رزرو برای اجرا انتخاب شدند. همچنین ۶۲ اثر از ۳۳ استان به بخش آثار استانی معرفی شدند که در نهایت ۱۴ اثر وارد جدول جشنواره شدند.»
او همچنین درباره بخش دیگرگونه‌های اجرایی جشنواره فجر توضیح داد: «۱۴۰ اثر متقاضی حضور در بخش دیگرگونه‌ها بودند که در نهایت ۱۴ اثر برای اجرا انتخاب شدند. در بخش نمایشنامه‌نویسی نیز ۷۰۷ اثر ارسال شد که ۳ اثر به عنوان برگزیده معرفی شدند. همچنین ۱۲۲ اثر در بخش رادیوتئاتر، ۱۱۵ اثر در بخش عکس و ۲۹۱ اثر در بخش پوستر ثبت‌نام کردند که پس از داوری، تعداد محدودی برای اجرا یا نمایش انتخاب شدند.»
فخرموسوی درباره ترکیب هیأت داوری این دوره توضیح داد: «در بخش ایران‌من، کرامت رودساز، فرهاد بشارتی، ابوالفضل همراه، علیرضا استادی و وحید لک داوری آثار را بر عهده دارند. بخش فراگیر شامل آثار تولیدی سازمان بهزیستی است و داوری آن بر عهده قطب‌الدین صادقی، شهرام زرگر و شهرام کرمی است. بخش فجرپلاس نیز ۱۸ اثر دارد که آرش دادگر، محمد حاتمی و مریم کاظمی داوری آن را انجام می‌دهند. در بخش خیابانی، ۲۳ اثر توسط رامین راستاد، پریسا مقتدی، امیرحسین شفیعی، مجید امرایی و سامان خلیلیان داوری می‌شوند. بخش دیگرگونه‌ها و مسابقه صحنه‌ای ایران نیز توسط مجید رحمتی، مهرداد کوروش‌نیا، فرشاد یاری، فریبا کوثری، ایرج راد، حسین کیانی، رضا مهدی‌زاده و امیرکاوه آهنین‌جان داوری آثار را بر عهده دارند.»
فخرموسوی در بخش دیگری از صحبت‌هایش درباره انتقادها به بخش بین‌الملل این دوره از جشنواره و عدم حضور گروه‌های خارجی توضیح داد: «۲۲۳ اثر متقاضی حضور بودند که در نهایت ۷ اثر انتخاب شدند. به دلیل محدودیت‌ها، حضور این آثار در ایران میسر نشد، اگرچه نمایندگان کشورهایی چون ایتالیا، آلمان، گرجستان، ارمنستان، عراق و روسیه قرار بود حضور یابند.»
او همچنین درباره حمایت مالی از گروه‌های حاضر در جشنواره بیان کرد: «با هماهنگی انجمن هنرهای نمایشی، قسط اول کمک‌هزینه‌ها به گروه‌ها پرداخت شد و باقیمانده تا پایان جشنواره اختصاص خواهد یافت تا گروه‌ها با آرامش بیشتری آماده اجرا شوند.»
فخرموسوی افزود: «هتل‌هایی برای اسکان گروه‌های شهرستانی در نظر گرفته شده و گروه‌ها تا پایان جشنواره در این محل حضور دارند. همچنین پس از اجرای هر گروه، دو نماینده تا مراسم اختتامیه باقی می‌مانند و در صورت انتخاب اثر برای اختتامیه، امکان حضور با بلیت فراهم می‌شود.»
سیدوحید فخرموسوی در بخش دیگری از صحبت‌هایش درباره تمرکززدایی در این دوره از جشنواره تئاتر فجر توضیح داد: «ایده تمرکززدایی از سال‌های گذشته وجود داشت، اما ظرفیت برگزاری جشنواره در استان‌ها مهیا نبود. خوشبختانه امسال کرمان این ظرفیت را ایجاد کرد و امیدواریم در سال‌های آینده جشنواره در استان‌های بیشتری برگزار شود تا همه مردم ایران از آن بهره‌مند شوند.»
فخرموسوی همچنین درباره بخش خیابانی این دوره گفت: «این بخش همواره یکی از مردمی‌ترین و پرانرژی‌ترین بخش‌های جشنواره بوده است. تئاتر خیابانی با اجرا در فضاهای عمومی، مخاطبان گسترده‌ای را همراه خود می‌کند و جلوه‌ای زنده از تنوع فرهنگی و هنری کشور به نمایش می‌گذارد.»
او ادامه داد: «هنرمندان خیابانی با وجود برف، باران و سرمای هوا نیز آثار خود را اجرا می‌کنند تا لحظاتی خوش و به یادماندنی برای مردم رقم بزنند. امیدواریم توجه بیشتری به این بخش و هنرمندان آن شود، زیرا آنها بخشی از هویت جشنواره هستند.»
دبیر این رویداد درباره بخش فجر پلاس گفت: «این بخش شامل ۷ سالن خصوصی است و فضایی برای ارائه آثار خلاق و نوآورانه فراهم می‌کند. ۱۸ اثر در این بخش اجرا می‌شوند و فرصت خوبی برای هنرمندان است تا سبک‌های متفاوت و تجربی خود را به نمایش بگذارند.»
فخرموسوی با ابراز خوشحالی از استقبال مخاطبان از آثار حاضر در جشنواره گفت: «یکی از نکات برجسته جشنواره، استقبال قابل قبول مردم است. سالن‌ها با ظرفیت مناسب پر شده‌اند و این نشان می‌دهد تئاتر هنوز زنده و پویاست.»
او افزود: «حضور مخاطبان انگیزه مضاعفی برای هنرمندان ایجاد می‌کند و کیفیت اجراها را افزایش می‌دهد. هر نمایش با انرژی تماشاگران شکل می‌گیرد و این چرخه زنده بودن هنر را تضمین می‌کند.»
فخرموسوی در پایان گفت: «تئاتر و جشنواره تئاتر فجر بخشی از ملزومات فرهنگی کشور هستند و تعطیل شدنی نیستند. این جشنواره آینه‌ای از فعالیت‌های هنری سراسر ایران است و فرصت دیده شدن استعدادها و خلاقیت هنرمندان را فراهم می‌کند.»
او ادامه داد: «امیدوارم با توجه به کیفیت آثار، حضور فعال شهرستان‌ها و استقبال مخاطبان، جشنواره امسال تجربه‌ای موفق و به یادماندنی برای همه هنرمندان و تماشاگران باشد. جشنواره تئاتر فجر مسیر خود را با قدرت ادامه می‌دهد و امیدوارم تا این‌جا توانسته باشم حق تئاتر را که بر گردنم بوده، ادا کنم.»