تمهیدات انجام سفرهای اربعین اعلام شد

۷۰ درصد ناوگان جاده‌ای در خدمت زائران اربعین

سهیلا یادگاری
گروه اقتصادی

    
ممنوعیت فروش بلیت اتوبوس در مسیرهای بین شهری در اوج سفرهای اربعین، خبری است که برخی رسانه‌ها به نقل از کمیته حمل‌و‌نقل و سوخت ستاد اربعین اعلام کرده‌اند، اما مهدی خضری معاون حمل‌و‌نقل سازمان راهداری، در گفت‌و‌گو با «ایران» ممنوعیت فروش بلیت در این ایام را تأیید نکرد و گفت: «با برنامه‌هایی که در نظر گرفته شده، 30 درصد ظرفیت ناوگان اتوبوس بین شهری، برای پاسخ به سفرهای تابستانی در نظر گرفته شده است.»
کاهش اتوبوس‌های فعال در مسیرهای متوسط و طولانی از 16 هزار دستگاه به حدود 6500 دستگاه در طول سال‌های گذشته، محدودیت‌هایی در عرضه بلیت و ناوگان بخصوص در اوج سفرها مانند اربعین یا نوروز، بوجود می‌آورد. معاون حمل‌و‌نقل سازمان راهداری تأکید کرد: «با توجه به حجم سفرها در اربعین که با سفرهای تابستانی همزمان شده است، تمهیداتی در نظر گرفته شده تا به تقاضای بیشتری پاسخ داده شود.»
افزایش بازه زمانی سفرهای اربعین یکی از تمهیداتی است که برای کاهش ازدحام سفرها بخصوص در مرزها در نظر گرفته شده است. به گفته خضری سفرهای اربعین که سال‌های قبل از دهم ماه صفر شروع می‌شد امسال از اول ماه شروع می‌شود به این ترتیب مردم برای انجام سفر اربعین زمان بیشتری دارند و از طرف دیگر ایجاد درصدی از ظرفیت ناوگان برای تقاضاهای دیگر و سفرهای بین شهری تخصیص داده می‌شود.
ممنوعیت فروش اینترنتی
با توجه به اینکه اوج تقاضای سفر اربعین از 21 مرداد آغاز می‌شود و تا 29 مرداد ماه ادامه پیدا می‌کند، در این زمان، فروش اینترنتی و پیش‌فروش بلیت اتوبوس بین شهری ممنوع شده است. خضری با اعلام این موضوع گفت: «در پیک سفرهای اربعین همیشه مشکلاتی بوجود می‌آمد و سوء‌استفاده‌هایی انجام می‌گرفت، امسال هم به‌خاطر محدودیت ناوگان هم برای جلوگیری از سوء‌استفاده‌ها، فروش اینترنتی بلیت در پیک سفرهای اربعین، برای انجام سفرهای دیگر ممنوع شده است. البته درخواست ما این است در مدت پیک سفرهای اربعین، مردم سفرهای غیرضروری انجام ندهند یا با استفاده از سایر ناوگان عمومی، سفر بروند.»
وی گفت: «در سال‌های قبل در اوج بازگشت زائران، شرکت‌های مسافری اعلام می‌کردند بلیت را پیش فروش کرده‌اند، درحالی که در مواردی پیش فروش هم نشده بود به همین دلیل در چند روز خاص برای اوج بازگشت زائران، ممنوعیت فروش اینترنتی و پیش فروش اجرا می‌شود. اتوبوس در این چند روز باید در خدمت جابه‌جایی زائران باشد و در صورت ظرفیت اضافه، ناوگان به مسیرهای بین شهرها اختصاص داده می‌شود.
خضری همچنین به استفاده از ناوگان شرکت‌ها و کارخانجات برای سفرهای اربعین اشاره کرد و گفت: «با مصوبه ستاد اربعین، استانداران موظف شده‌اند از ظرفیت ناوگان در سایر دستگاه‌ها در ایام اربعین استفاده کنند.»
خضری گفت: «سال گذشته 2 میلیون نفر از ناوگان عمومی جاده‌ای برای سفر به عتبات استفاده کردند. با توجه به محدودیت پروازها در شب، پیش‌بینی این است امسال 10 تا 15 درصد افزایش تقاضای سفرهای جاده‌ای در اربعین را داشته باشیم.»
وی با اشاره به آمادگی زیرساخت‌ها در مرزهای 6 گانه اربعین افزود:« 60 درصد عبور و مرور از مرز مهران است به همین دلیل در مرز مهران تدابیر ویژه‌ای برای خدمت به زائران در نظر گرفته شده است.»

تأمین سوخت ناوگان
با توجه به پیش‌بینی افزایش تقاضا در سفرهای جاده‌ای اربعین، سوخت ناوگان در مسیرهای اربعین با تخصیص 2 هزار لیتر تنخواه افزایش می‌یابد. معاون سازمان راهداری با اعلام این موضوع گفت: «همچنین محدودیت هر بار سوختگیری از 150 به 400 لیتر برای ناوگان فعال در ایام اربعین، افزایش یافته است. این تنخواه در طول سال از سهمیه ناوگان به تدریج کم می‌شود.»

تخفیف قیمت بلیت
بر اساس این گزارش نرخ کرایه اتوبوس‌های 22 تا 25 نفره از مبدأ تهران به مقاصد مهران، شلمچه، چذابه، خسروی، باشماق و تمرچین به ترتیب یک میلیون و 462 هزار تومان، یک میلیون و 737 هزار، 1.7 میلیون، یک میلیون و 316 هزار، یک میلیون و 225 هزار و یک میلیون و 426 هزار تومان است.
معاون سازمان راهداری در خصوص تعیین بهای بلیت اتوبوس سفرهای اربعین گفت: «نرخ بر اساس نفر-کیلومتر تعیین شده است. این نرخ در روزهای عادی 850 تومان است که با در نظر گرفتن یک سر خالی تردد اتوبوس‌ها در ایام اربعین به یک هزار و 828 تومان افزایش یافته است البته نرخ محاسبه‌ای بیشتر از این عدد می‌شد که بخش حمل‌و‌نقل 30 درصد تخفیف را در نظر گرفته‌اند.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و هشتاد و نه
 - شماره هشت هزار و هفتصد و هشتاد و نه - ۲۶ تیر ۱۴۰۴