عاشورا با یاد صدها شهید تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان جلوه دیگری یافت

ایـران حسیـنی


عاشورا و تاسوعا این بار در ایران شور دیگری داشت. سوگ صدها شهید در 12‌روز جنگ و تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران با یاد شهدای جاودان کربلا پیوند خورد و مرثیه‌های درد و حماسه را در سراسر کشور تازه کرد.
نوحه ایران عاشورایی در بسیاری از هیأت‌ها و تکیه‌ها و حسینیه‌ها توسط مداحان باز تکرار شد تا پیام مقاومت و فداکاری حسینیان ایران در راه میهن و مکتب عاشورا طنین‌انداز شود. ای میهن خدایی/ صحن امام رضایی/ ایران ذوالفقار و ایران عاشورایی/ در روح و جان من/ می‌مانی ای وطن/ تویی تو هستی حرم/ تویی تو خانه من...

عاشورای حسینی در حرم رضوی
در دهمین روز از ماه محرم و همزمان با عاشورای حسینی، صحن و سرای حرم رضوی در سوگ سیدالشهدا(ع) سیاه‌پوش شده بود.  در روز عاشورا، ورودی‌ها و صحن‌های حرم مطهر با پارچه‌های سیاه و کتیبه‌های عزاداری مزین شده و زائران با دل‌هایی اندوهگین از جای‌جای ایران و سایر کشور‌ها در این آستان مقدس گردهم آمده‌اند تا در سوگ امام حسین(ع) و یارانش اشک ماتم بریزند. از کودک و نوجوان تا پیر و جوان، همه در کنار یکدیگر با لباس‌های مشکی به عزاداری مشغولند و هیئات مذهبی یکی یکی پس از ورود، در جای‌جای حرم به اقامه عزا و برپایی مراسم نوحه‌خوانی پرداختند.
 در این روز، خیل عظیم عاشقان اهل‌بیت(ع) با برگزاری آیین‌های عزاداری، بار دیگر وفاداری خود را به آرمان‌های حسینی نشان دادند. در میان ازدحام عزاداران، صدا‌های نوحه‌خوانی و سنج و طبل، با گریه‌های مردم درهم آمیخته و فضای حرم را لبریز از اندوه و شکوه کرده است.
همه آمده‌اند تا در روز عاشورا، یاد علمدار کربلا را گرامی بدارند و با اشک و ناله بگویند: ما پشت امام را خالی نمی‌کنیم و ایران امام حسین(ع) تا ابد پیروز است. مردم شهر مشهد، در عاشورای حسینی به سمت حرم مطهر رضوی روان شدند تا به مدد روح جاری در این روز و قلب زنده‌ای که در کربلا می‌تپد، حیات خویش در تاریخ را تکامل بخشند. خیابان‌های امام رضا(ع)، آیت‌الله شیرازی، طبرسی و نواب صفوی که چهار خیابان اصلی منتهی به حرم رضوی است، مملو از جمعیت حسینی و زینبی بود که بیرق‌های سرخ و سیاه بر سر در خانه‌ها و مغازه‌ها بر افراشته بودند .
 
حضور استاندار خراسان رضوی در
هیأت عزاداران افغانستانی مقیم مشهد
همچنین همزمان با تلاش رسانه‌های معاند برای تفرقه‌افکنی میان ملت ایران و افغانستان، استاندار خراسان رضوی در شب تاسوعای حسینی در موکب عزاداری افغانستانی‌های مقیم مشهد حاضر شد و مهاجران کشور همسایه ضمن استقبال از او به پذیرایی از عزاداران پرداختند.
 
شور حسینی در سرزمین مقاومت
آیین عزاداری عاشورای حسینی، با حضور گسترده، پرشور و معنوی مردم مؤمن و انقلابی کرمانشاه برگزار شد و این شهر یکپارچه در ماتم شهادت سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، غرق در حزن، اندوه و حماسه شد.
 از نخستین ساعات بامدادیکشنبه، خیابان‌ها، میادین، مساجد و تکایای شهر کرمانشاه حال و هوایی دیگر به خود گرفتند؛ دسته‌های عزاداری، سینه‌زنی و زنجیرزنی در جای‌جای شهر به حرکت درآمدند و فریادهای «یا حسین»، «یا عباس» و «لبیک یا زینب» فضای شهر را از شور حسینی آکنده کردند. عزاداران حسینی، اعم از پیر و جوان، زن و مرد، با چشمانی اشکبار و دل‌هایی سرشار از عشق و ارادت، در صفوف منظم و گسترده، به خیابان‌ها آمدند تا با برگزاری آیین‌های سنتی و مذهبی، بار دیگر وفاداری خود را به آرمان‌های عاشورا و نهضت حسینی اعلام کنند.
شعارهای کوبنده و انقلابی چون «هیهات منّا‌الذله»، «ما ملت امام حسینیم»، «از دشمن هراسی نداریم»، «دشمن صهیونیستی را شکست دادیم» و «ما زیر بار ظلم نمی‌رویم»، در سراسر مسیرهای دستجات عزاداری طنین‌انداز بود؛ شعارهایی که نه فقط رنگ و بوی حماسی داشتند، بلکه پیام روشنی از ایستادگی، بیداری و مقاومت ملت ایران را به جهانیان مخابره کردند. همچنین همزمان با دهم ماه محرم نوای واحسینا در شهرستان مرزی قصرشیرین دروازه کربلا با حضور مرزنشینان عزادار اباعبدالله الحسین طنین‌انداز شد. مرزنشینان سوگوار حسینی در شهرستان مرزی قصرشیرین از صبح دیروز در قالب دسته‌های سینه زن و زنجیرزن با حضور در حسینیه‌ها، تکایا و خیابان‌های شهر در مظلومیت امام حسین(ع) به عزاداری پرداختند.
 سوگواران در قالب هیأت‌های عزاداری با بر تن کردن کفن و لباس سیاه و مالیدن گل بر سر و صورت خود ناله‌های یا حسین سر دادند.
 استاندار کرمانشاه با اشاره به آمار وزارت بهداشت، از تقدیم ۶۶ شهید از سوی استان کرمانشاه در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه خبر داد و گفت: «در حملات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی ۵۳۲ نفر در استان کرمانشاه مجروح شدند.» منوچهر حبیبی افزود: «پس از استان تهران، بیشترین شهید در استان کرمانشاه تقدیم ایران اسلامی شده است.»
به گفته وی، رژیم صهیونی در جریان حمله به ایران و استان کرمانشاه نه فقط مراکز نظامی که برخلاف تمام قوانین و مقررات بین‌المللی مراکز درمانی- بهداشتی، خدماتی، صنعتی، کشاورزی و ورزشی را در این استان هدف تجاوزات خود قرار داد.
حبیبی با اشاره به برنامه‌ریزی و تلاش‌های شبانه‌روزی مجموعه مدیریتی استان کرمانشاه از ابتدای تجاوز رژیم صهیونی بیان کرد: «نتیجه این برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات ثبات و آرامش مناسب در بازار و ارائه مطلوب خدمات مورد نیاز مردم بود.»
 
انزجار از یزیدیان زمان در نصف جهان
دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت در دیار نصف جهان در روز عاشورای حسینی به عشق سیدالشهدا مجالس عزا برپا کردند و مرثیه‌خوان غم خاندان رسول خدا شدند.
 دیروز شهر اصفهان غم گرفته و سیاهپوش گویا به پا خاسته تا زبان همه انسان‌هایی باشد که فریاد «هَل مِن ناصر یَنصُرُنی» را سر دهند. عزاداران با شرکت در مراسم سوگواری و عزاداری سالار شهیدان در قالب دسته‌های سینه زنی و زنجیرزنی به دنیا نشان می‌دهند که با تأسی به مولای خویش، حضرت امام حسین(ع) تن به ذلت نخواهند داد و در برابر هر ظلم و ذلتی در هر عصری و به هر شکلی خواهند ایستاد.  تفاوت عاشورای امسال با سال‌های گذشته این است که مردم ایران از یک طرف بغض اسرائیل و آمریکا را در سینه دارند و از طرف دیگر مبارزه با یزیدیان را در عاشورای حسینی تمرین می‌کنند.
 
طنین یاحسین در قم
 عاشورای امسال در قم، در حالی برگزار شد که دل‌های قمی‌ها، از حوادث اخیر منطقه و تجاوز آشکار رژیم صهیونیستی به خاک کشور، آکنده از خشم و اندوه بود. این فضای احساسی، رنگی تازه به عزاداری‌ها بخشیده و مراسم را به میدان ابراز همبستگی با محور مقاومت و اعلام وفاداری به آرمان‌های انقلاب اسلامی تبدیل کرده بود. شعارهای «لبیک یا حسین»، «هیهات من‌الذله» و «مرگ بر اسرائیل» از دل دسته‌های عزاداری برخاست و در آسمان شهر طنین‌انداز شد.
 در طول روز، هزاران نفر از زائران ایرانی و خارجی، همراه با هیأت‌های مذهبی، طلبه‌های حوزه و مردم مؤمن، در مسیرهای منتهی به حرم مطهر و میدان‌های اصلی شهر حضور یافتند و جلوه‌ای کم‌نظیر از وحدت، ایمان و بیداری اسلامی را به نمایش گذاشتند.
 عزاداران با در دست داشتن تصاویر شهیدان محور مقاومت، به‌ویژه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، پیوند عاشورا با مقاومت را به‌روشنی نشان دادند.
 حضور چشمگیر جوانان و نوجوانان در مراسم، جلوه‌ای امیدبخش از تداوم مسیر عاشورایی در نسل جدید بود؛ گروه‌هایی که نه تنها در عزاداری‌ها، بلکه در خدمت‌رسانی، نظم‌بخشی و فعالیت‌های فرهنگی نیز نقش فعالی داشتند.  با مشارکت نهادهای اجرایی استان از جمله شهرداری، اورژانس، هلال‌احمر و نیروی انتظامی، این آیین‌ها در فضایی آرام و منظم برگزار شد و ایستگاه‌های صلواتی در سطح شهر به توزیع آب و شربت خنک، نذری و خدمات به عزاداران پرداختند.
 
مقتل‌خوانی در دیار نخل‌ها
حال و هوای شهرهای جنوب غرب خوزستان دیروز عاشورایی بود. سوگواری در دیار نخل‌ها در سالروز شهادت امام حسین(ع) در شهرها و روستاها برگزار شد و عزاداران در قالب دسته‌های سینه‌زنی، به یاد آن حضرت عزاداری کرده و برای مظلومیت سالار شهیدان اشک ماتم ریختند. در روز عاشورای حسینی، شهرهای اهواز، آبادان، خرمشهر، شادگان، دزفول و... سراسر در سوگ و اندوه فرو رفتند و از نخستین ساعات صبح دیروز، نوای «یا حسین(ع)» و نوحه‌سرایی عاشقان اهل‌بیت(ع) در کوچه‌ها و خیابان‌های این شهرها طنین‌انداز شد.
در کنار برگزاری آیین‌های عزاداری عاشقان امام حسین(ع)، گروه‌های تعزیه‌خوان برخی از داستان‌های مربوط به واقعه کربلا را پیش چشم تماشاگران بازآفرینی کردند تا به نوعی ارادت و دلدادگی خود را به خاندان عصمت و طهارت به نمایش بگذارند.
 
اجتماع بزرگ سوگواران حسینی
در گیلان
اجتماع بزرگ سوگواران حسینی همزمان با روز عاشورا با بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ هیأت از روستا تا شهرهای گیلان با طنین یا حسین(ع) برپا شد.
گیلان در تاسوعا و عاشورای حسینی از روستاهای دورافتاده تا کوچه پس‌کوچه‌های شهرها یکپارچه با نوای یا ابوالفضل(ع) به خروش آمد. بانگ جرس کاروان محرم در جای جای گیلان پررنگ‌تر از هر بار طنین‌انداز شده و هرکس مطابق آیین دیارش سوگوار بود؛ سه هزار و ۵۰۰ مسجد و هیأت مذهبی میزبان سوگواران حسینی در دهه نخست ماه محرم بودند؛ همزمان با ماه محرم سوگواره بصیرت عاشورایی در ۶۵۰ بقعه متبرکه، حسینیه‌ها و مساجد پیرامون امام‌زادگان استان گیلان به اجرا در آمد.
 مکان‌هایی از جمله حرم مطهر خواهر امام رضا(ع) رشت، بقعه آقاسیدعباس (از فرزندان امام موسی الکاظم(ع))، بقعه دانای علی (از عرفای رشت) و میدان شهرداری (شهدای ذهاب) و گلزار شهدای رشت در این ایام پذیرای دسته‌های عزاداری است و پیاده‌‌روی «حرم تا حرم» از حرم مطهر بانو فاطمه اخری خواهر امام رضا(ع) در رشت تا حرم آقاسیدجلال الدین اشرف در شهرستان آستانه ‌اشرفیه برگزار شد.
 
عاشورای حسینی در ایران کوچک
عاشورای حسینی دیروز با حماسه‌سرایی در استان البرز دیار اقوام ایرانی همراه شد؛ مردم با طنین فریادهای یا حسین(ع) عشق و ارادت خود را به سرور و سالار شهیدان کربلا به اوج رساندند. ایستگاه‌های صلواتی و موکب‌های پذیرایی استان البرز در مسیر عزاداران حسینی با پخش نوای دلنشین زیارت عاشورا و سلام بر سالار شهیدان کربلا به پذیرایی از عزاداران حسینی پرداختند. این عزاداری‌ها در استان البرز با حضور دسته‌ها، هیأت‌ها و گروه‌های مختلف مردمی در مناطق مختلف شهری و روستایی حال و هوای خاصی به خود گرفت.
هیأت‌های عزاداری در سوگ شهیدان دشت کربلا و شهدای مقاومت و اقتدار ایران اسلامی اشک ماتم ریختند و مردم یکصدا فریاد یا حیدار کرار(ع)، یا حسین(ع) و یا ابوالفضل(ع) سردادند.
همچنین در این آیین‌ها دسته‌‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی به عزاداری و سوگواری پرداختند و سخنرانان و مرثیه‌سرایان برنامه اجرا کردند. قرائت زیارت عاشورا با طنین لبیک یا حسین(ع) در استان البرز همراه شد؛ مردم نذورات خود را از طریق موکب‌ها بین عزاداران توزیع کردند.
 علم‌گردانی، چرخاندن پرچم‌های منقش به نام حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) از سنت‌هایی است که در بیشتر مناطق کشور به ویژه استان البرز انجام می‌شود و دیروز نیز مردم نذورات خود را با قربانی کردن گوسفند پای علم‌ها ادا کرده و گوشت‌های قربانی را بین نیازمندان و مردم توزیع کردند .
 
عزاداری در پایتخت شور و شعور حسینی
همزمان با فرارسیدن روز عاشورای حسینی، هزاران نفر از عزاداران در جای جای استان زنجان از ساعات نخست دیروز با سیاه‌پوش کردن شهر و برپایی دسته‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی، عشق و ارادت بی‌کران خود را به خاندان اهل بیت(ع) به نمایش گذاشتند.
دسته‌های عزاداری با نوحه‌خوانی و سینه‌زنی، مسیرهای منتهی به میعادگاه‌های اصلی عزاداری از جمله حسینیه‌ها و مساجد را طی کردند. در این میان، جلوه‌هایی از سنت‌های دیرینه عزاداری زنجان، از جمله حمل بیرق‌ها و علم‌های عزاداری، با نظم و شکوه خاصی به نمایش درآمد.
در عاشورای حسینی اکثر هیأت‌ها و دسته‌های عزاداری شهر زنجان از نخستین ساعات روز عاشورا در معابر عمومی به حرکت درآمده و با اجتماع در مقابل امامزاده حضرت سید ابراهیم(ع)، به سوگواری و مدیحه‌سرایی پرداختند.  
نذورات مردمی در قالب اطعام، توزیع شربت و شیر به یاد تشنگان کربلا و قربانی کردن دام، بخش جدایی‌ناپذیر آیین‌های عزاداری است. بسیاری از عزاداران با حضور در مساجد و حسینیه‌ها، نماز ظهر عاشورا را به جماعت اقامه کردند و یاد آخرین نماز امام حسین(ع) در صحرای کربلا را زنده نگه داشتند.

 

برش

وحدت شیعه و سنی در غم کربلا

مردم سنندج از اقشار مختلف و با مذاهب گوناگون، در فضایی آکنده از اندوه و ارادت، با برپایی آیین‌های عزاداری، یاد و نام سیدالشهدا(ع) را گرامی داشتند.
همزمان با عاشورای حسینی، فضای شهر سنندج رنگ و بوی ماتم گرفت؛ شیعه و سنی، زن و مرد، پیر و جوان، شانه‌به‌شانه در کنار یکدیگر ایستادند تا با حضور در دسته‌های عزاداری، عشق و ارادت خود را به ساحت حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) و یاران وفادارش ابراز کنند. از اولین ساعات صبح روز دهم محرم، هیأت‌های عزاداری از نقاط مختلف شهر راهی میدان آزادی شدند و از آنجا با حرکت دسته‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی به ‌سوی حسینیه بزرگ سنندج، آیین‌های عاشورایی را برپا داشتند.
در این مسیر، صدای نوحه و طنین لبیک یا حسین(ع) در کوچه‌پس‌کوچه‌های شهر پیچیده بود و عزاداران با پای دل، لحظه‌به‌لحظه واقعه کربلا را در ذهن و جان مرور می‌کردند.
جوانان، همان‌گونه که علم حضرت عباس(ع) در دستان وفادارترین یار کربلا بود، علم‌ها را بر دوش گرفتند و با گام‌هایی استوار در دل عزاداری‌ها حضور یافتند؛ علم‌هایی که در دست آنان، نشانی از غیرت و تعهد نسل امروز به پیام عاشورا داشت.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و هشتاد
 - شماره هشت هزار و هفتصد و هشتاد - ۱۶ تیر ۱۴۰۴