برنامهریزیهای گسترده وزارت راه و شهرسازی در گفتوگو با « ایران» اعلام شد
«بسته ویژه اربعین» برای سفر عتبات
سهیلا یادگاری
خبرنگار
ایام اربعین در پیش است و با توجه به پیشبینی تقاضای ۴ میلیون نفری برای سفرهای زیارتی به عتبات، برنامهریزی برای پاسخ به این تقاضا در دولت آغاز شده است و وزارت راه و شهرسازی، بهعنوان متولی اصلی حوزه حمل و نقل، دستورالعملهایی در دست اجرا دارد که هدف آن افزایش عرضه صندلی در بخشهای مختلف هوایی، جادهای و ریلی، با نرخ بلیت متعادل، تسهیل رفت و آمد زائران و حفظ امنیت و ایمنی سفرهاست.
در ابتدای هفته، فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی در نشستی با حضور معاونان حوزه حملونقل در خصوص ارائه برنامهها و اقدامات، همچنین لزوم آمادگی هرچه بیشتر این وزارتخانه در برگزاری مراسم اربعین حسینی ۱۴۰۴ تأکید کرد.
مهران قربانی، معاون حملونقل وزیر راه و شهرسازی در گفتوگو با «ایران» با اشاره به برنامههای انجام سفرهای اربعین، از «بسته ویژه مدیریتی در اربعین» خبر داد و گفت: «افزایش امکانات پایانههای مرزی، مهمترین دستورالعمل تسهیل سفرهای زیارتی اربعین است.»
وی گفت: «با توجه به اینکه امسال سفرهای اربعین از ابتدا تا انتهای مرداد انجام میشود و در این ماه اوج افزایش دما را خواهیم داشت، نصب تجهیزات خنک کننده در پایانهها و همچنین نظارت و بررسی سیستمهای خنک کننده موجود اجرا و زیرساختهای استفاده از دستگاههای خنک کننده توسط سازمان راهداری و حملونقل جادهای راهاندازی میشود و توسعه استفاده از این امکانات در دستور کار قرار دارد.»
معاون حملونقل وزیر راه و شهرسازی با اشاره به پیشبینی افزایش ۱۰ درصدی تقاضای سفر در اربعین امسال، گفت: «استفاده از ۳ هزار ناوگان سایر دستگاهها، که پلاک عمومی با غیرعمومی دارند در نظر گرفته شده است. سالهای قبل دستگاهها همکاری لازم را برای اختصاص ناوگان در ایام اربعین نداشتند اما امسال از این ناوگان استفاده میشود و اجرای آن در حال پیگیری است. این دستورالعمل در همان بسته ویژه مدیریتی دیده شده است.»
وی همچنین به افزایش عرضه صندلی در بخشهای ریلی و جادهای اشاره کرد و گفت: «تعیین قیمت بلیت ناوگان جادهای بر اساس قیمتگذاری سالهای قبل خواهد بود، در بخش ریلی افزایش قیمت بلیت مد نظر نیست و در بخش هوایی نیز شورایعالی هواپیمایی با توجه به چهارچوبهای تعیین قیمت در این بخش، پیشنهادهای خود را ارائه میدهد. »
به گفته قربانی، در حوزه حملونقل هوایی؛ آمادگی کامل شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) و شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران برای اعزام و پذیرش زائران، برپایی ۲۵ موکب و ۱۶ هزار پارکینگ رایگان خودرو در شهر فرودگاهی امام، افزایش ظرفیت ناوگان هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «هما» نسبت به اربعین سال گذشته، افزایش پروازها به کشور عراق طبق تفاهم به عمل آمده میان دو کشور و نظارت بر خدمات و عملکرد شرکتهای هواپیمایی در این ایام در دستور کار دستگاههای هوایی قرار گرفت.
ارائه ۶۰ هزار صندلی پروازی هما برای زائران اربعین
در سفرهای هوایی اربعین، هواپیمایی جمهوری اسلامی مانند سفرهای حج، برنامهریزی برای افزایش عرضه ناوگان را در دست اجرا دارد. زهرا بختیاری، مدیرکل روابط عمومی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در این خصوص به «ایران» اعلام کرد:«برای خدمترسانی به زائران اربعین حسینی در سال ۱۴۰۴، نزدیک به ۶۰ هزار صندلی برای جابهجایی مسافران پیشبینی شده است.»
به گفته وی، «هما» با انجام پروازهای برنامهریزیشده، آمادگی کامل دارد تا خدمات پروازی ویژهای را در ایام اربعین به زائران ارائه دهد. در نظر گرفتن مسیرهای پروازی از سایر ایستگاهها به مقصد فرودگاه نجف اشرف، مهمترین اولویت هما در بخش بازرگانی خواهد بود.
بختیاری افزود: «براساس برنامهریزی صورتگرفته، فروش بلیت ایام اربعین تنها بهصورت سیستمی و از طریق وبسایت رسمی هما انجام خواهد شد. زمان آغاز فروش بلیت از طریق همین وبسایت و سایر کانالهای ارتباطی اطلاعرسانی میشود و زائران میتوانند در بازه اعلامشده نسبت به تهیه بلیت خود اقدام کنند.»
وی ادامه داد:« بهمنظور تسهیل سفر زائران، راهنمای خرید بلیت و انجام تغییرات از طریق سایت هما در دسترس خواهد بود. همچنین، پاسخگویی ۲۴ ساعته برای رفع سؤالات و مشکلات احتمالی مسافران در نظر گرفته شده است. در بخش خدمات فرودگاهی، هما با هدف تسهیل سفر زائران، خدمات ویژهای را در ایستگاههای پروازی خود به مقصد نجف طراحی کرده است. این خدمات بویژه برای سالمندان و افراد نیازمند خدمات خاص، پیشبینی شدهاند.»
وی افزود: «همچنین مأمورانی به ایستگاههای عملیاتی و ایستگاههای غیرفعال به همراه تجهیزات اعزام خواهند شد تا پشتیبانی لازم برای خدمترسانی مطلوب فراهم شود. علاوه براین، برای تسهیل امور خدمات فرودگاهی در فرودگاه نجف، مأمور ویژهای از سوی هما به این فرودگاه اعزام خواهد شد.»
در حوزه کیترینگ نیز، بختیاری گفت: «جعبههای پذیرایی با طراحی ویژه متناسب با ایام اربعین، شامل منویی خاص و دسرهای مناسبتی نظیر حلوا و شلهزرد، برای زائران تدارک دیده شده است. این تغییرات در صورت درخواست، به شرکتهای طرف قرارداد نیز ارائه خواهد شد.»
مدیرکل روابط عمومی تأکید کرد: «تمام تلاش هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «هما» بر این است که با برنامهریزی دقیق و خدمات هوشمندانه، بهترین تجربه سفر را برای زائران حضرت اباعبدالله الحسین (علیهالسلام) فراهم سازد. توصیه میشود مسافران، بلیتهای خود را فقط از طریق وبسایت رسمی هما تهیه کنند.»
تعیین قیمت بلیت اتوبوس در ستاد اربعین
با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد سفرهای اربعین توسط ناوگان جادهای انجام میشود، تأمین تسهیلات و ناوگان در این بخش، در بسته سیاستی سفر به عتبات، اهمیت ویژهای دارد.
داریوش باقرجوان، معاون حملونقل مسافری سازمان راهداری و حملونقل جادهای در گفتوگو با «ایران»با اشاره به تدارک ۵۵۰۰ دستگاه اتوبوس برای ایام اربعین گفت: «بیشترین تقاضا در این ایام به مدت ۵ روز و قبل و بعد از روز اربعین است، بنابراین برای سفرهای بازگشت نیاز به تمهیدات ویژه داریم.»
وی افزود: «علاوه بر این تعداد اتوبوس، تعداد ۳ هزار دستگاه نیز از دستگاههای دیگر تأمین خواهد شد.»
معاون حملونقل مسافری سازمان راهداری، در خصوص قیمت بلیت اتوبوس در ایام اربعین گفت: «هنوز نرخ نهایی تعیین نشده است و ستاد مرکزی سفرهای اربعین نرخگذاری را انجام و آن را اعلام میکند.»
ریل باسهای رایگان در مسیر خرمشهر تا شلمچه
در حوزه حملونقل ریلی؛ تأمین حداکثری ناوگان مسافری برای سفرهای اربعین، تجهیز آمادهسازی لکوموتیوهای مسافری، برنامهریزی برای راهاندازی قطارهای فوقالعاده برای انتقال زائران به خرمشهر و شلمچه از مسیرهای تهران به خرمشهر و اهواز، تهران به کرمانشاه و تهران به همدان، مشهد به کرمانشاه و همدان، همچنین زاهدان و کرمان و یزد به خرمشهر و برای شهر ساری در استان مازندران، ارائه خدمات شبانهروزی رایگان توسط قطار حومهای خرمشهر-شلمچه انجام شده است. به گفته، سید محسن طباطبایی اتابک، مدیرکل برنامهریزی و خدمات مسافری شرکت راهآهن افزایش تعداد صندلی در دستور کار بخش حملونقل ریلی در ایام اربعین قرار گرفته است.
وی گفت: «ریل باسهای رایگان در مسیر خرمشهر تا شلمچه تدارک دیده شده است تا زائران را در امنیت و ایمنی کامل به مرز انتقال دهند.»