شهرداد روحانی در رونمایی آلبوم و کتاب موسیقی «پیتر و گرگ» تأکید کرد

مقابله با ابتذال با خلق آثار فاخر

نداسیجانی
روزنامه‌نگار


چند سالی است که پرداختن به ژانر موسیقی کودک و نوجوان و تولید آثار در این زمینه کمتر مورد توجه مسئولان و آهنگسازان بوده و تلاش چندانی در این زمینه صورت نمی‌گیرد و اگرهم احیاناً کارهایی به بازار موسیقی می‌رسد، کم‌تعداد و محدود هستند. تولیداتی که می‌تواند خط مشی اولیه برای آشنایی کودکان و نوجوانان با موسیقی باشد و سبب شود از همان ابتدای کار، هنر موسیقی را به‌درستی بیاموزند و اجرا کنند. این دیدگاه در کتاب‌های آموزشی هم وجود دارد و شاید بهتر باشد بگوییم کتاب‌های موزیکال هم تولیدی در بازار موسیقی ندارد. این درحالی است که نوع ارتباط کودک و نوجوان با موسیقی در همراهی با تصویر بسیار اثرگذار است، مانند آنچه که به‌تازگی شهرداد روحانی از آن رونمایی کرده است؛ آلبوم و کتاب موسیقی «پیتر و گرگ» اثری ارزشمند برای کودکان و نوجوانان با همراهی ارکستر سمفونیک تهران.
این کتاب شامگاه جمعه 9 خردادماه با حضور اهالی هنر و فرهنگ در خانه هنرمندان رونمایی شد. برنامه‌ای با اجرای علی ضیا و گرامیداشت سالروز تولد شهرداد روحانی که ششم خردادماه بود.
شهرداد روحانی در این مراسم با ابراز خرسندی و قدردانی از مخاطبان برای حضور در این آیین بیان کرد: « آن زمان که سرگئی پروکفیف اثر «پیتر و گرگ» را ساخت، فکر نمی‌کنم به این خوبی استقبال شده باشد، از شما عزیزان بسیار سپاسگزارم.»
او در ادامه صحبت‌هایش گفت: «امیدوارم همه هنرمندان و دست‌اندرکاران هنر در هر رشته، برای مقابله با ابتذال هنری، آثار متعدد خلق و ارائه کنند تا این ابتذال هنری برچیده شود. من این استعداد را در هموطنانم می‌بینم و مطمئنم با حمایت مردم کارهای فرهنگی پویاتر و مؤثرتر خواهد شد.»
روحانی به تولید آلبوم- کتاب «پیتر و گرگ» اشاره کرد و افزود: «این آلبوم اولین اثر موسیقی کلاسیک است که با ارکستر سمفونیک تهران تولید و منتشر شده و امیدوارم این نوع فعالیت‌ها در آینده تکرار شود و بتوانیم آثار آهنگسازان بزرگ کشورمان و آهنگسازان کلاسیک جهان را با ارکسترهای خودمان اجرا و ارائه کنیم.»
محمدمهدی عسگرپور، مدیرعامل خانه هنرمندان ایران نیز در این مراسم بیان کرد: «در فضا و شرایطی زندگی می‌کنیم که متأسفانه عرصه در کل، برای فعالیت‌های فرهنگی و هنری نه در ایران بلکه در دنیا محدودتر شده است.»
او در ادامه صحبت‌هایش گفت: «اثر«پیتر و گرگ» برای نسل‌های دهه‌ ۳۰ و ۴۰ خاطره‌انگیز است. مدتی این افتخار را داشتم که مدیر گروه کودک تلویزیون بودم و فکر نمی‌کردم روزی به جایی برسیم که انجام کار فرهنگی برای کودک و نوجوان چنین ابعادی پیدا کند. ممکن است تعداد برنامه‌ها زیاد باشد اما تعداد آثار باکیفیت که رضایت مسئولان و والدین را در پی داشته باشد، تقریباً به صفر رسیده است، به همین دلیل ساخت اثری همچون «پیتر و گرگ» باید قدر دانسته شود و همه کمک کنیم تا این فضا گسترش پیدا کند.»
شاهین فرهت نیز در این مراسم به ویژگی‌های موسیقی کلاسیک اشاره کرد و گفت: «انواع موسیقی‌ دارای ارزش است. موسیقی کلاسیک اگرچه یک موسیقی علمی است اما یکی از بهترین شنوندگان و دوستداران آن ایرانیان هستند. ایران سرزمین شعر است و مردم همواره شعر می‌خوانند و شعر هم با موسیقی عجین است، من سال‌ها در مغرب‌زمین زندگی کرده‌ام اما تاکنون ندیده‌ام کسی شعر بخواند، به رغم اینکه شاعر هم در آن کشورها وجود دارد اما در اکثر اوقات همه موسیقی گوش می‌کنند و آگاه هستند.»
این آهنگساز تصریح کرد: «به دوستان توصیه می‌کنم برای آگاهی بیشتر از موسیقی مطالعه کنند تا با شناخت بهتر بدانند که چه چیزی گوش می‌دهند. این امر سبب می‌شود دانش‌مان نسبت به موسیقی افزایش پیدا کند.» بیژن بیرنگ کارگردان و فیلمنامه‌نویس، دیگر سخنران این مراسم بود، او اظهار کرد: « شخصاً آرزو داشتم موسیقی بخوانم و نوازنده ترومپت شوم، اما امکانش به وجود نیامد. هنرمندانی که در تلویزیون و سینما سعی کردند در کارهایشان موسیقی داشته باشند، دوران راحتی را سپری نکردند. در گذشته ها موسیقی جایگاه خیلی مناسبی نداشت، هنوز هم با جایگاهی که بایسته است، فاصله دارد. در گذشته «محله برو بیا» و «محله بهداشت» را به عنوان اولین آثار موزیکال برای کودکان ساختیم و آرزویم این است که روزی بتوانم فیلم موزیکال بسازم با اینکه سه بار اقداماتی انجام دادم اما در عمل این اتفاق نیفتاده است.»
 او بیان کرد: «درد موسیقی ایران، ممتد است، موزیک فاخر خیلی کم می‌شنویم، تالارهای ما پر از جوانانی است که موسیقی گوش می‌کنند اما اتفاقی برای موسیقی کشور رخ نمی‌دهد، ساخت اثر «پیتر و گرگ» شهرداد روحانی و همراهی ارکستر سمفونیک تهران قابل تقدیر است. در دوران جوانی و آشنایی که با شهرداد روحانی داشتم، هیچ موقع فکر نمی‌کردم او در آینده انسانی نام‌آور و باعث افتخار ایران و دنیا شود.» این کارگردان بیان کرد: «یک بار به پسر خودم که نوازنده و آهنگساز است گفتم و امروز هم به شهرداد روحانی می‌گویم که هنرمند، به خودش، خانواده، فرزندان و دوستانش تعلق ندارد، هیچ کسی حق ندارد مالک او باشد، هنرمند متعلق به تمام گوش‌هایی است که قرار است یک روزی آثار او را بشنوند، در تاریخ هنر و موسیقی کسی ماندگار نمی‌شود جز اینکه اثر و از همه مهم‌تر خود آن انسان محترم باشد.»
صوفیا محمودی، نویسنده و پژوهشگر نیز اظهار کرد: « «پیتر و گرگ»، قصه نمادین با مفاهیم ارزشمند همچون تنوع زیستی، صلح و دوستی، شجاعت، دگرپذیری، همیاری و پرهیز از خشونت است که می‌تواند در ذهن و باور کودک نهادینه شده و در ضرورت‌های آتی زندگی‌اش به کار آید؛ مفاهیمی که در جهان زخمی و رنجور از جنگ و خشونت و بی‌عدالتی اکنون بشدت مورد نیاز است، قصه‌ها دنیای خیالی کودکان را می‌سازند و کودکان با تکیه بر آن قصه‌ها دنیای واقعی خود را می‌سازند، امید که رهایی، آزادی، صلح و دوستی نه‌تنها در قصه‌های کودکان بلکه در واقعیت نیز محقق شود.»
عادل بزدوده، نویسنده و کارگردان به عنوان آخرین سخنران این برنامه با بیان خاطراتی از فعالیت در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: «در این سال‌ها افسوس می‌خورم که چرا موسیقی از کودکان دور شده است، هرچند که کانون پرورش فکری، فعالیت موسیقی خود را آرام انجام می‌دهد، کانون دست تنهاست، خواهش می‌کنم هنرمندان از ایران و هر جای دنیا دست به دست هم بدهیم تا کودکان هم موسیقی کهن ایران‌زمین را در جای‌جای ایران بشنوند و بیاموزند و از کاری که آقای روحانی درباره موسیقی انجام داد، بسیار سپاسگزارم.» بخش پایانی این مراسم نوازندگی پیانو شهرداد روحانی بود که با خاطری خوش به اتمام رسید.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و چهار
 - شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و چهار - ۱۱ خرداد ۱۴۰۴