عکاسی فناورانه از دنیای زیر آب

میترا جلیلی
دبیر گروه علم و فناوری

اقیانوس سرشار از حیات است اما گاهی تصویربرداری از آن چندان ساده نیست چراکه آب می‌تواند به عنوان یک پوشش عمل کند؛ نوری که به اقیانوس می‌تابد می‌تواند به سرعت محو شود زیرا از میان محیط متراکم آب عبور می‌کند. این امر ثبت رنگ واقعی اشیا در اقیانوس را بدون تصویربرداری از آنها در فاصله نزدیک بسیار
چالش برانگیز می‌کند. برای حل این مشکل، فناوری به کمک محققان آمده است و با یک تکنیک تصویربرداری با نام SeaSplat، می‌تواند ویژگی‌های دنیای زیر آب را آشکار و اثر آب را در صحنه‌های زیر آب حذف ‌کند.
اکنون تیمی از محققان دانشگاه MIT و مؤسسه اقیانوس‌شناسی Woods Hole (WHOI) این ابزار را برای تجزیه و تحلیل تصویر توسعه داده‌اند که می‌تواند اثر نور اقیانوس را از بین ببرد و تصاویری از محیط‌های زیر آب را به گونه‌ای تولید کند که گویی آب وجود ندارد به همین دلیل هم رنگ‌های واقعی اقیانوس آشکار می‌شود. این تیم ابزار تصحیح رنگ را با یک مدل محاسباتی پیچیده ترکیب کردند که تصاویر یک صحنه را به یک «جهان» سه‌بعدی زیر آب تبدیل می‌کند. در این روش، تصاویری از یک صحنه گرفته می‌شود و درنهایت، این عکس‌ها به هم چسبانده می‌شوند تا یک نمایش سه‌بعدی کامل ایجاد شود که با جزئیات قابل مشاهده است.
دانیل یانگ، دانشجوی فارغ‌التحصیل MIT دراین باره گفت: «با SeaSplat، می‌توان دنیای زیر آب را مدل‌سازی کرد و مدل‌های سه‌بعدی بهتری از یک صحنه زیر آب تولید کرد.» به گفته وی، این ابزار علاوه بر عکاسان به زیست‌شناسان کمک می‌کند تا سلامت جوامع اقیانوسی خاصی را رصد کنند. به عنوان مثال وقتی یک روبات زیرآبی یک صخره مرجانی را کاوش می کند و از آن عکس می‌گیرد، SeaSplat به طور همزمان تصاویر را پردازش کرده و یک نمایش سه‌بعدی با رنگ واقعی ارائه می‌دهد. دانشمندان می‌توانند بسرعت صحنه زیر آب را بررسی کنند و به عنوان مثال نشانه‌هایی از سفیدشدن مرجان‌ها را بیابند و هرچه سریع‌تر به فکر درمان آن بیفتند.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه
 - شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه - ۰۶ خرداد ۱۴۰۴