رئیس جمهوری در دیدار با اعضای فراکسیون مستقلین مجلس تشریح کرد

چهار ملاحظه دولت در مذاکرات هسته‌ای

■ منویات رهبر انقلاب چراغ راه دولت است ■ معیشت ملت را به مذاکره گره نخواهیم زد ■ از اصول خود عقب‌نشینی نمی‌کنیم ■ تنش‌ هم نمی‌خواهیم

اظهارات مهم و جدی سیاسی، نتیجه نشست‌های مهم و گفت‌وگوهای جدی سیاسی است. مثل دیدار دوشنبه گذشته اعضای فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی با رئیس جمهوری. خبر منتشر شده از این دیدار، مفصل نبود، بلکه به نسبت کوتاه بود. اما هر جزء خبر بیانگر ضلعی از اضلاع راهبردهای دولت مسعود پزشکیان محسوب می‌شود. مهم‌ترین آنها، به ویژه در شرایطی که دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا سپری شده است، می‌تواند اصول چهارگانه دولت وفاق ملی در پیشبرد این مذاکرات باشد که پزشکیان به آن اشاره کرد. رئیس جمهوری گفت: «این مذاکرات در هماهنگی کامل با مقام معظم رهبری صورت خواهد گرفت و منویات ایشان چراغ راه ما در این مسیر خواهد بود، زندگی و معیشت ملت را به مذاکرات گره نزده‌ایم و نخواهیم زد. در مذاکرات ما به هیچ‌وجه از اصول خود عقب‌نشینی نمی‌کنیم و در عین حال تنش‌ هم نمی‌خواهیم.» براساس این بخش از اظهارات رئیس جمهوری، می‌توان گفت دولت چهاردهم این مذاکرات را با رعایت چهار اصل دنبال می‌کند. اولین اصل این است که منویات رهبر انقلاب چراغ راه دولت است، دومین اصل این که دولت معیشت ملت را به مذاکرات گره نخواهد زد. اصل سوم هم این است که دولت در این مذاکرات از اصول خود عقب‌نشینی نمی‌کند و درنهایت اصل چهارم که مکمل اصل سوم نیز هست، این است که دولت و اساساً جمهوری اسلامی به دنبال تنش نیست. به دیگر سخن، جمع اصل سوم و چهارهم، یعنی عقب‌نشینی نکردن از اصول و نیز به دنبال تنش نبودن، دارای دلالت‌های راهبردی در حوزه سیاست خارجی است.
 
دستیابی به زبان مشترک با قوا
بخش دیگر اظهارات رئیس جمهوری در این نشست، عملاً پاسخ به این سؤال بود که «پیشرفت و توسعه چگونه به دست می‌آید؟» پزشکیان این طور پاسخ داد: «لازمه این امر دستیابی به زبان مشترک است.» عبارت «دستیابی به زبان مشترک» به رغم کوتاهی، نشان دهنده مسأله‌ای مهم در حرکت کشورها به سمت توسعه است. آن مسأله مهم این است که اگر در کشوری فهم مشترک از هدف توسعه و مسیر رسیدن به این هدف نباشد، به جای توسعه، چندپارگی و هدررفت منابع و انرژی نصیب کشورها می‌شود.
رئیس جمهوری در ادامه به «تعامل گسترده دولت با مجلس در دوره اخیر» اشاره کرد و با تأکید بر اینکه «لازمه تحقق پیشرفت و توسعه، دستیابی به زبان مشترک و حرکت بر مدار شاخص‌های روشن در تعاملات میان قواست»، گفت: «دولت وفاق ملی طی 9 ماه گذشته، بیش از تمامی دولت‌های پیشین با نمایندگان محترم مجلس نشست، گفت‌وگو و تعامل داشته و این روند همدلانه، با جدیت استمرار خواهد یافت. چرا که در مسیر خدمت، هیچ تفاوتی میان دولتمردان و نمایندگان مجلس قائل نیستیم.»
 
معنای مردم‌محوری در دولت پزشکیان
رئیس جمهوری در بخش دیگر سخنان خود، بر رویکرد مردم‌محور دولت تأکید کرد. اما اگر «مردم محوری» تشریح نشود، این حرف بیشتر به یک شعار شبیه خواهد بود تا اینکه پایه‌ای در واقعیت داشته باشد.
شاید به همین دلیل بود که پزشکیان سخن خود را با تعریف این مفهوم ادامه داد. وی گفت: «دولت در هر اقدام و تصمیمی در سطح کلان، خود را متعهد به مشارکت و اقناع مردم می‌داند و هیچ تصمیمی بدون در نظر گرفتن افکار عمومی و جلب همراهی جامعه اتخاذ نخواهد شد.»
پزشکیان درعین حال بر «نگاه کرامت‌محور دولت در قبال مردم» هم اشاره کرد، اما برای آن نیز شاخصی در نظر گرفت، شاخصی که با آن می‌توان سنجید که آیا دولت، آن طور که ادعا می‌کند کرامت‌محور هست یا نیست؟
رئیس جمهوری در ادامه تأکید بر «نگاه کرامت‌محور دولت در قبال مردم» این طور گفت: «هیچ‌گونه رفتار و اقدام سلبی در مواجهه با مردم در دستور کار دولت نیست و تمام تلاش ما آن است که مردم احساس کنند این دولت برای خدمت به آنان آمده است، نه برای منافع شخصی یا جناحی.»
به این ترتیب «رفتار و اقدام سلبی در مواجهه با مردم» را می‌توان در زمره اقداماتی دانست که عمل به آن را باید دورشدن از نگاه کرامت محور دولت به مردم ارزیابی کرد. هرچند پزشکیان «خدمت‌رسانی بدون تبعیض به همه ایرانیان» را هم به فهرست راهبردهای دولت در قبال ملت اضافه کرد.
در ادامه همین بخش، رئیس جمهوری «آموزه‌های دینی مبنی بر برابری انسان‌ها فارغ از نژاد، مذهب و قومیت» را برای دولت الهام‌بخش و از شاخصه‌های مهم حکمرانی دانست و اضافه کرد: «تمام اقشار ملت ایران، فارغ از قومیت، نژاد، مذهب و باور، از حقوق برابر برخوردارند و دولت خدمت‌رسانی بی‌تبعیض به همه شهروندان را وظیفه قطعی خود می‌داند.»
 
رفع ناترازی نیازمند زمان و خرد جمعی
پزشکیان از جمله رؤسای جمهوری است که نه خود را و نه دولت خود را، جدای از ملت و دولت‌ها و نهادها و بخش‌های دیگر نمی‌داند. او به جای اینکه مدام تأکید کند دولت قادر است فلان مشکل را حل کند، همواره بر حل مشکلات تأکید دارد، اما با خرد جمعی و همکاری همه بخش‌ها، از دانشگاه و ملت و دولت و نهادهای دیگر. در این نشست هم وقتی رئیس جمهوری به بحران ناترازی‌ها به‌ویژه در حوزه انرژی اشاره کرد، گفت: «رفع این ناترازی‌ها مستلزم زمان، خرد جمعی و کار کارشناسی است. تاکنون جلسات متعددی با صاحب‌نظران موافق و منتقد برگزار شده و دیدگاه‌های آنان در سیاست‌گذاری‌های دولت در این زمینه لحاظ شده است.»
پزشکیان پس از آنکه مسئولیت ریاست جمهوری را امانتی الهی برای خدمت به مردم دانست و پس از آنکه گفت: «برای خدمت به مردم و کشور، سختی‌ها و محدودیت‌های فراوان این مسئولیت را پذیرفته‌ام و مسئولیت و قدرت، جز به عنوان فرصتی برای گره‌گشایی از مشکلات مردم، برای من هیچ جذابیتی ندارد» سخن خود را این گونه به پایان برد: «طبعاً در شرایط فعلی اصلاح مشکلات به‌سادگی ممکن نیست، اما با همدلی، خرد جمعی و همراهی مردم و نمایندگان این مسیر دشوار نیز طی شدنی خواهد بود.»

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • اندیشه
  • دولت چه کار می‌کند
  • علم و فناوری
  • اطلاع رسانی
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و سی و نه
 - شماره هشت هزار و هفتصد و سی و نه - ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴