کشف معادن گمشده هخامنشی‌ در ایلام

باستان‌شناسان احتمال می‌دهند سه معدن سنگ گمشده هخامنشی را در دامنه‌های کبیرکوه در آبدانان استان ایلام کشف کرده‌اند.فرضیه آنها بر این است که این معادن، منبع اصلی تأمین سنگ‌های کاخ داریوش بزرگ هخامنشی در شهر باستانی شوش بوده است.
محمدابراهیم زارعی، رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری که خبر کشف این معادن را جمعه ۲۲ فروردین ماه ۱۴۰۴ اعلام کرد در اظهاراتی تازه‌تر گفت که آزمایش‌های دقیق‌تری برای بررسی نوع سنگ‌های مکشوفه با هدف مقایسه با نمونه‌های موجود در ستون‌های کاخ شوش در حال انجام است. این مطالعات تخصصی از دو هفته آینده وارد فاز جدیدی خواهد شد و در صورت اثبات هم‌خاستگاه بودن سنگ‌ها، پرونده ثبت‌ جهانی شوش می‌تواند با اطلاعات تازه‌ای به‌روزرسانی شود و گامی راهبردی باشد تا فرصت بازنگری و ارتقای موقعیت جهانی این محوطه باستانی و همین طور منطقه کشف معدن را فراهم آورد.
به گفته او، هنگام بررسی‌ [اولیه] این معادن، نشانه‌هایی از ابزارهای باستانی برش سنگ، بقایای استخراج و مقادیر معناداری از سنگ‌آهن نیز کشف شده است؛ سنگ‌ آهنی که به‌احتمال قوی برای تولید بست‌های فلزی در معماری سنگی هخامنشی به‌کار می‌رفته است. این کشفیات در کنار ویژگی‌های زمین‌شناختی منطقه، احتمال قدمت هخامنشی معادن را به شکل معناداری تقویت می‌کند.
لقمان احمدزاده شوهانی، باستان‌شناس و سرپرست پروژه معادن آبدانان که به پیشنهاد «محمد حیدری»، معلم آبدانانی به شناسایی آن موفق شدند، درباره جزئیات این کشف که باستان شناسان را شگفت زده کرده است، توضیح داد: «۱۰ مهرماه، به‌طور کاملاً اتفاقی ویدیویی از یک کوهنورد به نام محمد حیدری در اکسپلور اینستاگرام دیدم. او در حال معرفی معادنی در کبیرکوه بود و تصور می‌کرد این سنگ‌ها برای ساخت آسیاب استفاده می‌شدند. اما چیزی که دیدم، با چیزی که او تصور می‌کرد، تفاوت اساسی داشت. شیوه استخراج این سنگ‌ها شباهت زیادی به روش‌های دوره هخامنشی داشت و بلافاصله فهمیدم که این موضوع باید بررسی و پیگیری شود.»
این باستان‌شناس ادامه داد: «بدون همراهی و دقت‌نظر محمد حیدری، این کشف ممکن نبود. او سه معدن را شناسایی کرده بود که شواهد زیادی از بهره‌برداری مهندسی‌شده در دوران باستان داشتند. این معادن، نه‌تنها از نظر مکان‌یابی، بلکه از نظر الگوهای برداشت سنگ با معادن دوره هخامنشی هماهنگ بودند.این کشف سرنخی جدید از محل استخراج سنگ‌های کاخ داریوش بزرگ به‌دست می‌دهد. در نبشته معروف که بر کاخ آپادانای شوش حک شده است از منطقه‌ای به نام «ابیرادوش» به عنوان محل استخراج سنگ‌های این کاخ یاد شده است. تا پیش از این، مکان دقیق «ابیرادوش» در تاریخ گم بود، اما اکنون شواهد جدید می‌تواند نشان دهد که به احتمال بسیار زیاد معادن کشف‌شده در آبدانان همان نقطه گم‌شده‌اند.»
صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • زیست بوم
  • گزارش
  • علم و فناوری
  • ایران زمین
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و سیزده
 - شماره هشت هزار و هفتصد و سیزده - ۲۴ فروردین ۱۴۰۴