نگاه گردشگران به سیستان و بلوچستان تغییر کرده است
اقامت نوروزی یک و نیم میلیون نفر در نیمروز
شیما جهانبخش
خبرنگار
نگاهها به پهناورترین ودر عین حال محرومترین استان ایران تغییر کرده است. سیستان و بلوچستان در تعطیلات نوروزی امسال میزبان بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار میهمان نوروزی در فضایی امن و مملو از زیبایی بوده است.
با عزم جدی دولت مبنی بر زدودن محرومیت از چهره سیستان و بلوچستان و با برنامهریزیهای جامع و هماهنگی بین دستگاههای مختلف، امسال این استان به یکی از مقاصد مهم سفرهای نوروزی تبدیل شد. تا جایی که بنا بر گفته استاندار سیستان و بلوچستان مردمان این دیار در تمامی حوزهها با افزایش گردشگران و مسافران نوروزی روبهرو شدند. حتی آمار فروش صنایع دستی نیز افزایش داشت و هنرمندان محلی که بسیاری از آنها در قالب مشاغل خانوادگی و زنان سرپرست خانوار فعالیت میکنند، فرصت یافتند تا تولیدات خود را مستقیم و بدون واسطه به گردشگران عرضه کنند. این امر نه تنها منجر به فروش محصولات و گردش مالی بیش از ۵۵ میلیارد ریالی شد، بلکه تصویری زیبا از سیستان و بلوچستان در ذهنها ساخت.
میزبانی امن برای بیش از 1.5 میلیون مسافر
«منصور بیجار»، استاندار سیستان و بلوچستان در گفتوگو با «ایران» ورود بیش از یک میلیون گردشگر و مسافر نوروزی به سیستان و بلوچستان را نشاندهنده امنیت و آرامش منطقه عنوان و اظهارکرد:«امسال با تلاشهای مردم و دستگاههای اجرایی خدمات مطلوب به مسافران ارائه شد. البته باید افق دیدمان را گسترش دهیم و برای سالهای بعد برنامهریزی هدفمندتری داشته باشیم.» وی ادامه داد:« با تلاشهایی که انجام شد امسال در همه حوزهها از جذب گردشگر گرفته تا فروش صنایع دستی شاهد رشد شاخصها و آمارها بودهایم. براین اساس جذب گردشگر بیش از ۲۵ درصد و تعداد ترددها حدود ۲۹ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.»
استاندار سیستان و بلوچستان بر ضرورت جذب سرمایهگذار در بخش اسکان و هتلینگ تأکید کرد و افزود: «از فرمانداران میخواهم تابرای رسیدن سیستان و بلوچستان به جایگاه واقعی خود بستر اجرای طرحهای گردشگری را فراهم کنند تا بتوانیم بهعنوان مقصدی برجسته در کشور معرفی شویم.»
بیجار با تأکید بر اینکه با برنامهریزیهایی که انجام شد مشکل خاصی در ایام نوروز برای گردشگران ایجاد نشده است، افزود: «برای تأمین مایحتاج و اسکان مسافران برنامهریزی بسیار خوبی انجام شده بود. نکته مهم این است که بر خلاف تبلیغات رسانههای بیگانه با تلاش اعضای شورای تأمین استان خوشبختانه مشکل امنیتی هم نداشتیم یعنی تمام آمارهای جرایمی در ایام نوروز کاهشی بوده است.»
کاهش تصادفات جادهای در استان
وی خاطرنشان کرد:« نقطه عطف سفرهای این دوره کاهش تلفات جادهای در استان بوده که امسال موفق شدیم با توسعه زیرساختها از یک سو و از سوی دیگر فرهنگسازی و همراهی مردم تعداد تلفات جادهای استان را بیش از 40 درصد کاهش دهیم.»
استاندار سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد:« اجرای پویش «نه به تصادف»، توسعه ایستگاههای نوروزی و فرهنگسازی گسترده در میان رانندگان و مسافران از جمله اقداماتی بوده که در کنار پروژههای عمرانی، موجب کاهش چشمگیر تصادفات در این استان پهناور شد.»
جهش چشمگیر در توسعه شبکه بزرگراهی
نماینده دولت در سیستان و بلوچستان با اشاره به این تحول زیرساختی، تأکید کرد:« توسعه راهها در این استان، نهتنها از بروز تصادفات جلوگیری کرده بلکه موجب افزایش سرعت و سهولت جابهجایی مردم و کالاها شده است. یکی از مهمترین اقدامات دولت چهاردهم در سیستان و بلوچستان، توسعه شبکه بزرگراهی در محورهای اصلی و پرخطر بوده است. تکمیل بزرگراه زاهدان - زابل، بهرهبرداری از بیش از ۱۰۰ کیلومتر مسیر جدید در شمال و جنوب استان و رفع گرههای ترافیکی درونشهری با ساخت پلهای روگذر و تعریض محورهای مواصلاتی، تنها بخشی از این اقدامات است.»
استاندار سیستان و بلوچستان از تلاشهای صورتگرفته برای ارائه خدمات مطلوب به مسافران قدردانی کرد و گفت: «تقویت زیرساختهای گردشگری و خدماترسانی بهینه به مسافران، نهتنها رضایت عمومی را افزایش میدهد، بلکه زمینهساز توسعه اقتصادی و فرهنگی منطقه خواهد بود.»
رشد ۶۹ درصدی بازدید از جاذبههای گردشگری
«محمدهادی طهرانی مقدم»، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی سیستان و بلوچستان اظهار کرد:« از ابتدای آغاز به کار فعالیت ستاد خدمات سفر استان (۲۳ اسفند ۱۴۰۳) بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار گردشگر از جاذبههای فرهنگی، تاریخی و طبیعی استان بازید کردهاند.» وی با بیان اینکه این آمار نسبت به زمان مشابه سال گذشته رشد ۶۹ درصدی داشته است، افزود: نکته مهم این است که میزان اقامت گردشگران این استان در نوروز امسال رشد چشمگیری داشته و نسبت به مدت مشابه سال گذشته 457 درصد افزایش را نشان میدهد.» این مقام مسئول افزایش فروش صنایعدستی را از دیگر نکات مهم نوروز امسال در استان عنوان کرد و افزود: «گردشگران بالغ بر ۴۷ میلیارد ریال صنایع دستی خریداری کردهاند که نسبت به زمان مشابه سال قبل رشد ۲۲۱ درصدی داشته است.»
فروش صنایع دستی رکورد زد
دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر نوروز سیستان و بلوچستان بااشاره به اینکه شهرهای چابهار، سراوان، زاهدان و کنارک بیشترین میزان فروش صنایع دستی را داشتهاند، گفت: «حضور گردشگران در ایام نوروز موجب رونق بازارهای محلی، رشد مشاغل خانگی، افزایش فروش محصولات صنایع دستی و تقویت زیرساختهای پذیرایی و اقامت شد؛ امری که بویژه در روستاها و مناطق کمتر توسعهیافته، تأثیر مستقیم بر معیشت مردم بومی داشته است. در این زمینه 290 غرفه عرضه صنایع دستی در بازارچههای دائم و موقت نوروزی فعالیت داشتند که فروش آنها در ایام نوروز 1404 بیش از 55 میلیارد ریال بوده وبه نسبت مشابه سال قبل حدود ۳.۵ برابر افزایش داشته است.»
طهرانی مقدم افزود: «تعداد تمام بازدیدهای نوروزی از جاذبههای گردشگری مختلف اعم از تاریخی، فرهنگی و طبیعی استان ۲میلیون و۶۲۰ هزار و ۷۵۳ نفربازدید بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۲.۵ برابر افزایش بازدید از جاذبهها را شاهد هستیم.»