ارتباط مرگ زودرس و پیری با سبک زندگی
برسام جنتی
گروه علم و فناوری
مطالعه جدیدی که توسط محققان دانشگاه آکسفورد انجام شده، نشان میدهد طیف وسیعی از عادت ها و عوامل محیطی ازجمله سیگار کشیدن و نحوه فعالیت بدنی روزانه در کل، نحوه زیست و شرایط زندگی، بر ژنها تأثیرگذارند و سبک زندگی، حتی میتواند مرگ زودرس را به دنبال داشته باشد.محققان در این تحقیق از دادههای حدود نیم میلیون شرکتکننده در Biobank بریتانیا برای ارزیابی تأثیر 164 عامل محیطی و ژنتیکی بر بیماریهای مرتبط با افزایش سن و مرگ زودرس استفاده کردند.
نتیجه تحقیق نشان داد از 25 عامل محیطی شناسایی شده، سیگار کشیدن، وضعیت اجتماعی-اقتصادی
فعالیت بدنی و شرایط زندگی بیشترین تأثیر را بر مرگ زودرس و پیری بیولوژیکی دارند.عاملی مانند سیگار کشیدن با 21 بیماری،عوامل اجتماعی و اقتصادی مانند درآمد خانوار، مالکیت خانه و وضعیت شغلی با 19 بیماری و فعالیت بدنی هم با 17 بیماری مرتبط بوده است.
به گفته محققان، سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری، بر پیری بیولوژیکی و خطر مرگ زودرس هم تأثیر میگذارد.
همچنین طبق این مطالعه، قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی، تأثیر بیشتری بر بیماریهای ریه، قلب و کبد دارد، در حالی که عوامل ژنتیکی در زوال عقل و سرطان سینه مؤثرتر بوده
است.پروفسور Cornelia van Duijn، استاد اپیدمیولوژی در این باره گفت: «با این یافتهها می توان عوامل محیطی و نوع سبک زندگی مسبب پیری و مرگ زودرس را یافت و با تغییر آنها، میزان مرگ زودرس را کاهش داد. ما مدتهاست که میدانیم عواملی مانند سیگار کشیدن بر سلامت قلب و گردش خون ما تأثیر میگذارد، اما در تحقیق جدید بر این نکته تأکید شده است که این موارد چقدر بر میزان ابتلا به بیماریهای قلبی -عروقی و مرگ زودرس تأثیر دارد. نتایج این مطالعه همچنین میتواند راه را برای اتخاذ استراتژیهای یکپارچه و صحیح به منظور بهبود سلامت جمعیت سالخورده فراهم کند.
این تکنیکها را باید با پیشرفتهای جدید در فناوری هوشمند برای نظارت بر سبک زندگی و محیط زیست و همچنین با دادههای بیولوژیکی برای درک تأثیر محیط در طول زمان ترکیب
کنیم.»