ساکن کاخ سفید دوباره آمریکا را وارد نبرد نظامی در خاورمیانه میکند؟
بدیُمنی ترامپ در یمن
آمریکای ترامپ میخواهد بشکه باروت منطقه را منفجر کند؟ این پرسشی است که هیچ کس پاسخی برای آن ندارد. سیاست گیجکننده رئیس جمهوری آمریکا در خاورمیانه میتواند تمام بازیگران منطقهای و بینالمللی از جمله واشنگتن را با تبعات ویران کننده مارپیچ تنش در خاورمیانه مواجه سازد.
با حملات آمریکا به یمن، یک بحران جدید در نزدیکی یکی از مهمترین مسیرهای کشتیرانی جهان در حال شکلگیری است. در حملات ایالات متحده به یمن بیش از 150 نفر زخمی و کشته شدهاند. با این حال یمنیها از پا ننشسته و پاسخ متقابلی به آمریکا دادهاند. نیروهای مسلح این کشور در 2 نوبت ناوهواپیمابر هری ترومن به عنوان منشأ حملات به یمن را هدف موشکهای بالستیک و کروز قرار دادهاند.
طبق اعلام نیروهای مسلح یمن، یکشنبه شب کشتی جنگی آمریکایی هدف قرار گرفته و پس از آن ایالات متحده دوباره یمن را بمباران کرد.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن از حمله دوباره به ناو هواپیمابر آمریکایی و ناوگروه آن و به شکست کشاندن اقدام خصمانه آمریکا علیه یمن خبر داد.
در همین حال، سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن، بامداد دوشنبه مجدداً از حمله به ناو هواپیمابر آمریکایی
«یواساس هری ترومن» در شمال دریای سرخ خبر داد. این دومین حمله ارتش یمن به این ناو هواپیمابر در ۲۴ ساعت گذشته، در پاسخ به تجاوزات نظامی آمریکا به خاک این کشور است که حداقل ۱۵۰ شهید و مجروح برجای گذاشته است.
یحیی سریع اعلام کرد این عملیات با چندین موشک بالستیک و کروز و همچنین پهپاد انجام شد و این درگیری ساعتها به طول انجامید. او همچنین اعلام کرد نیروهای مسلح یمن موفق شدند حمله خصمانه ارتش آمریکا به این کشور را که در حال آمادگی برای انجام آن بودند به شکست بکشانند. یحیی سریع تصریح کرد: «جنگندههای دشمن پس از شلیک موشکها و پهپادهای ما به سمت ناو هواپیمابر و ناوگروه آن، مجبور شدند به محل اولیه خود بازگردند.»
سخنگوی نیروهای مسلح اعلام کرد: «با توکل بر خدا، با تجاوزات مجرمانه مقابله خواهیم کرد و تنش را با تنش پاسخ خواهیم داد.»
همچنین محمد علی الحوثی، عضو شورای عالی سیاسی یمن هم تأکید کرد: «موضع واقعی ما در حال حاضر این است که گرسنگی و محاصرهای علیه مردمان غزه وجود نداشته باشد و ما تسلیم هیچ کس نمیشویم و از کسی هراسی نداریم.» وی خطاب به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و آمریکاییها گفت: «موضع شما در پشتیبانی از جنایتها در غزه و بمباران یمن مسألهای جدید نیست و این تروریسم و ننگ و عاری بر شما است.»
این مقام انصارالله تأکید کرد: «ما هراسی نخواهیم داشت و عقب نخواهیم نشست و با تشدید تنش، مقابله به مثل خواهیم کرد.» الحوثی گفت: «مردم یمن به هیچ وجه از حملات، تجاوزات، زورگوییها و تروریسم آمریکا هراسی نخواهند داشت و مردم یمن جز خدا هراسی از کسی ندارند.» وی خطاب به فلسطینیها تأکید کرد: «ما همواره در کنار شما هستیم و شما را تنها نخواهیم گذاشت.»
نیک برامفیلد، تحلیلگر مستقل یمن، به الجزیره گفت: «حمله [ترامپ] به وضوح رهبری انصارالله را هدف قرار داد و به نظر نمیرسید که اهمیتی بدهد اگر غیرنظامیان سر راه قرار بگیرند. حملات در صنعا یک محله مسکونی را هدف قرار داد که مشخص است بسیاری از رهبران یمن در آن ساکن هستند.» ایالات متحده مدعی شده است تا زمانی که اقدامات یمن در دریای سرخ متوقف نشود، یمن را بمباران خواهد کرد. این عملیات، مهمترین اقدام نظامی ترامپ در دوره جدید ریاست جمهوریاش است. کاخ سفید اعتراف کرده که حملات یمنیها (به منافع و اهداف اسرائیل) در دریاها از سال 2023، تأثیر منفی بر تجارت دریایی و امنیت اقتصادی آمریکا گذاشته است.
از نگاه کارشناسان، این موضوع بیانگر سیاستهای نادرست منطقهای دونالد ترامپ بوده و به نظر میرسد او هم در راستای سیاست حمایت حداکثری از اسرائیل حاضر به نادیده گرفتن ضربه به منافع آمریکا در خاورمیانه است.
اگرچه مقامات آمریکایی وقوع هرگونه حمله توسط یمنیها را تکذیب کردند اما با وجود این واشنگتن از پاسخ یمن به حملات خود غافلگیر شده و به وضوح عصبانی است. این خشم از مواضع جدید ساکن هرج و مرجطلب کاخ سفید به خوبی پیداست.
«دونالد ترامپ» که در طول کارزار انتخاباتی خود، هدف خود را «ایجاد صلح» معرفی کرده، با حمله به یمن، باعث خشم جامعه آمریکایی و هراس آنها از کشاندهشدن پای آمریکا به جنگی دیگر در غرب آسیا شده است.
رئیس جمهوری آمریکا در حالی از عدم اقبال مردم یمن به انصارالله صحبت کرد که مردم یمن همین دیروز در تجمعی میلیونی، از سیاستهای ضد آمریکایی-اسرائیلی صنعا حمایت کردند.
یمنیها در تظاهرات میلیونی روز گذشته خود بر حمایت از فلسطینیهای ساکن غزه و محکومیت حملات متجاوزانه آمریکا به کشورشان تأکید کردند. راهپیمایی گسترده مردم یمن دوشنبه با شعار «در کنار غزه ایستادیم و با تنش آمریکا مقابله میکنیم» آغاز شد و جمعیت بزرگی از یمنیها برای تأکید دوباره بر حمایت خود از غزه و محکومیت حملات اخیر آمریکا به این کشور، در میدان «السبعین» شهر صنعا تجمع کردند.
به گزارش المیادین، در صنعا و دیگر استانهای یمن راهپیماییهای گستردهای در حمایت از غزه و محکومیت حملات آمریکا برگزار شد. در بیانیه منتشر شده از سوی برگزارکنندگان این راهپیمایی بزرگ بر موضع ثابت مردم یمن در حمایت از مردم غزه در مواجهه با تمامی خطراتی که آنها را تهدید میکند، تأکید شد. همچنین یمنیها تأکید کردند که بدون هیچگونه تردید یا ترسی برای مقابله با تمامی زورگویان جهان و جانفشانی در این راه آماده هستند.
رئیس جمهوری آمریکا که شاید از رسیدن به اهداف خود در حمله به یمن ناکام مانده، در بیانیه خود مدعی شد: «هرگونه حمله یا تلافی بیشتر از سوی یمن با قدرت زیادی پاسخ داده خواهد شد و هیچ تضمینی وجود ندارد که این پاسخ در آنجا متوقف شود.»
ترامپ همچنین در حالی مدعی شد که ایران تحرکات یمنی ها را دیکته می کند، که سردار سلامی، فرمانده سپاه پاسداران تاکید کرده تهران نقشی در تنظیم سیاست های ملی یمن ندارد.
خشم رئیس جمهوری آمریکا از حملات متقابل یمن ناشی از این واقعیت عینی و تجربه شده است که حملات آمریکا به یمن از بازدارندگی لازم برای توقف اقدامات این کشور در دریای سرخ، برخوردار نبوده و مقاومت یمن همچنان در این آبراه حساس بینالمللی، گلوگاه اقتصادی اسرائیل را مسدود کرده است.
ترامپ در اظهاراتش سلف خود در کاخ سفید، جو بایدن را به سهلگیری در برابر یمن متهم میکند اما 22 دی ماه سال گذشته بود که دولت بایدن آغاز کننده راهی بود که امروز ترامپ در پیش گرفته است. سال گذشته دولت دموکرات با کمک جنگندههای انگلیسی برخی شهرهای یمن را هدف قرار داد؛ اهدافی که اگر چه تعداد آن ۱۲ نقطه اعلام شد اما فرمانده نیروی هوایی آمریکا در غرب آسیا اعلام کرد: «ما با بیش از ۱۰۰ موشک هدایتشونده از هوا و دریا به ۶۰ هدف در ۱۶ پایگاه شبهنظامیان حوثی حمله کردیم.»
دولت بایدن البته از این تهاجم طرفی نبست و تنها اتفاقی که افتاد این بود که کشتیهای آمریکایی تا ماهها از دریای سرخ و تنگه باب المندب دور ماندند.