رئیس‌جمهوری در مراسم امضای قراردادهای ‌فشارافزایی پارس جنوبی اعلام کرد

تحولات مهم در رفع ناترازی‌ها

 قرارداد طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی روز گذشته با حضور رئیس جمهوری و مدیران ارشد صنعت نفت و با عاملیت 4 شرکت داخلی امضا شد.
این طرح با ساخت و نصب 420 هزار تن تجهیزات و سازه که 2 برابر تجهیزات موجود در میدان پارس جنوبی است و احداث 600 کیلومتر خط لوله زیردریایی اجرا خواهد شد و برای ایجاد حداقل 17 هزار فرصت شغلی مستقیم و 50 هزار فرصت شغلی غیرمستقیم، زمینه ارتقای سطح دانش و توانمندی شرکت‌های ایرانی و حمایت از تولید داخل را فراهم خواهد کرد. جمع‌آوری‌ها نشان می‌دهند که برای اجرای این پروژه، حدود 17 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خواهد شد و درآمدزایی آن تا سال 1430 به 780 میلیارد دلار خواهد رسید.
این قرارداد در 7 بخش و با مشارکت 4 شرکت و مجموعه فعال در صنعت نفت اجرا خواهد شد. همچنین باید به این موضوع اشاره کرد که شرکت پتروپارس در هاب 1 و 7 این پروژه در مجموع 4 میلیارد و 798 میلیون و 100 هزار دلار، شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت در هاب 2 و 5 در مجموع 4 میلیارد و 767 میلیون و 800 هزار دلار، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا در هاب 3 و 6 در مجموع  4 میلیارد و 931 میلیون و 800 هزار دلار و شرکت نیرپارس از شرکت‌های زیرمجموعه گروه مپنا در هاب 4 با سرمایه‌گذاری 2 میلیارد و 367 میلیون و 100 هزار دلار در اجرای این پروژه مشارکت خواهند داشت.
 
عذرخواهی رئیس‌جمهوری از مردم و صاحبان صنایع
امضای این قراردادها با سخنرانی رئیس‌جمهوری همراه بود. مسعود پزشکیان در این مراسم، به موضوع ناترازی‌های انرژی اشاره کرد و ضمن قدردانی از تلاش‌های صورت‌گرفته در تأمین انرژی، اظهار داشت: «امسال به دلیل اینکه ذخایر نفتی و گازی ما در مخازن برای پوشش کامل نیاز کشور کافی نبود زمستان سختی را پشت سر گذاشتیم اما با این‌حال، عزیزان ما با تلاش فراوان توانستند این شرایط را مدیریت کنند.»
همین اشاره کافی بود که رئیس‌جمهوری صادقانه، به خاطر قطعی‌های برق که در برخی مقاطع رخ داد، از مردم عذرخواهی کند. وی با اشاره به مشکلاتی که در جریان تأمین انرژی به وجود آمد، اظهار کرد: «از مردم عزیز کشورمان به دلیل قطعی‌های برق و مشکلاتی که در برخی مقاطع رخ داد، عذرخواهی می‌کنیم.»
علاوه بر مردم، رئیس‌جمهوری از صاحبان صنایع و تولیدکنندگان کشور هم پوزش طلبید. چرا که به زعم او، دولت نتوانست آن‌گونه که شایسته بود، از آنها پشتیبانی کند و در این مسیر، برخی از فعالان اقتصادی دچار ضرر و زیان شدند. پزشکیان به این موضوع هم اشاره کرد که تمام تلاش دولت این است که این کاستی‌ها را جبران کند.
 
قدردانی پزشکیان از دستگاه‌ها برای تأمین گاز در زمستان
تلاش دولت برای گازرسانی در زمستان، موضوع بعدی سخنان رئیس‌جمهوری بود. جایی که پزشکیان با تأکید بر اینکه با وجود تمام چالش‌ها، کشور در زمستان بدون گاز نماند، گفت: «با همه این سختی‌ها، خوشبختانه مردم عزیز ما بدون گاز نماندند و این مسأله چیزی جز نتیجه تلاش شبانه‌روزی همکاران ما در شرکت نفت و وزارت نفت نبود. وزارت نیرو نیز در این مسیر تلاش زیادی کرد تا نیروگاه‌ها را پایدار نگه دارد.»
پزشکیان همچنین با اشاره به نقش سایر نهادها در مدیریت بحران انرژی افزود: «وزارت کشور نیز در این فرآیند نقش مؤثری داشت و از مردم عزیز کشور که در آن فراخوان عمومی همکاری کردند و با کاهش حداقل دو درجه از دمای منازل خود، به ما در عبور از این چالش کمک کردند، قدردانی می‌کنم.»
 
ضرورت اصلاح الگوی مصرف از زبان رئیس‌جمهوری
ضرورت اصلاح الگوی مصرف موضوع دیگری بود که پزشکیان به آن اشاره کرد. رئیس‌جمهوری با تأکید بر این امر، یکی از مشکلات کشور را مصرف نامناسبی دانست که در بسیاری از موارد بدون آگاهی انجام می‌شود. او تصریح کرد: «عادت کرده‌ایم که بیش از نیاز مصرف کنیم، درحالی‌که می‌توانیم با اصلاح این روند، هم از ضررهای بعدی جلوگیری کنیم و هم منابع را بهتر مدیریت کنیم.»
پزشکیان در ادامه صحبت‌های خود، لازم دید که اقدامات انجام شده برای بهینه‌سازی مصرف انرژی را مورد اشاره قرار دهد. وی در این باره گفت: «با کارهایی که اکنون در حال انجام است و پروژه‌های بزرگی که در حال شکل‌گیری است، شاهد تحولات مهمی در حوزه برق، نفت و گاز خواهیم بود.»
رئیس‌جمهوری یکی از نمونه‌های این اقدامات را جلوگیری از هدررفت گاز در خوزستان دانست که تاکنون نزدیک به 40 میلیون مترمکعب گاز در یک فاز و 40 میلیون مترمکعب در فاز دیگر مهار شده است. او همچنین ابراز امیدواری کرد که در اردیبهشت‌ماه سال بعد، حدود 40 میلیون مترمکعب دیگر نیز کنترل شود.
پزشکیان این اقدامات انجام شده را مؤثر بر کاهش آلودگی و افزایش بهره‌وری ارزیابی و تصریح کرد: «اگر این روند ادامه پیدا کند، تا پایان سال آینده دیگر فلرهایی که باعث آلودگی وسیع می‌شوند و موجب هدررفت سرمایه ملی هستند، از بین خواهند رفت. این گازها سال‌ها بدون استفاده می‌سوختند اما حالا که توانسته‌اند آنها را کنترل کنند و بهره‌وری را افزایش دهند، جای قدردانی دارد.»
چالش‌های پیش‌رو در حوزه آب و برق هم از جمله موضوعاتی بود که توسط رئیس‌جمهوری پیش کشیده شد. پزشکیان به این موضوع اشاره کرد که در حال حاضر، کشور با تنش شدید آبی مواجه است و اگر راهکاری برای آن پیدا نکنیم، شرایط سختی خواهیم داشت. وی افزود: «باید از همین حالا برای مصرف بهینه آب، برق و سایر منابع برنامه‌ریزی کنیم. اگر این اقدامات را جدی نگیریم، حتی اگر بهترین طرح‌ها را هم داشته باشیم، زمان کافی برای جبران نخواهیم داشت.»
رئیس‌جمهوری به افزایش تولید در بخش‌های مختلف انرژی هم گریزی زد. طبق اعلام پزشکیان، در همین مدت، تولید نفت خام، گاز خام، گازوئیل و بنزین نیز افزایش داشته است.
 
تأکید بر اهمیت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر
بخش دیگر صحبت‌های پزشکیان بر تشریح اهمیت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر گذشت. او با تأکید بر این مسأله گفت: «یکی از راه‌های اساسی برای افزایش بهره‌وری، توسعه انرژی‌های پاک است. برنامه‌ریزی شده که بیش از 30 تا 40 هزار مگاوات انرژی از طریق نیروگاه‌های خورشیدی و بادی تأمین شود. اگر بتوانیم میزان استفاده از این انرژی‌ها را افزایش دهیم، می‌توانیم گرمایش و سرمایش را نیز از طریق منابع تجدیدپذیر تأمین کنیم.» پزشکیان در ادامه سخنان خود، نیل به این اهداف را منوط به همکاری همه بخش‌ها دانست و گفت: «ما مصمم هستیم که مسیر توسعه را با نگاه علمی و آینده‌نگرانه دنبال کنیم. اگر همه بخش‌ها هماهنگ عمل کنند و از فرصت‌های موجود به درستی استفاده شود، می‌توانیم شاهد تحولی اساسی در تأمین انرژی کشور و بهبود شرایط اقتصادی باشیم.»
 
انسجام، راه حل مقابله با تهدیدهای آمریکا
رئیس‌جمهوری به فشارهای خارجی و تلاش آمریکا برای محدود کردن صادرات انرژی ایران هم اشاره کرد و گفت: «حالا آمریکایی‌ها، ترامپ یا هر کس دیگری که ادعا دارد می‌تواند ایران را زمین‌گیر کند و تلاش می‌کند که صادرات سوخت و نفت ما را به صفر برساند، باید بداند که اگر ما دست به دست هم بدهیم، بر اساس یک منطق علمی و با مشارکت داخلی عمل کنیم، هیچ‌کدام از این تهدیدها اثر نخواهد داشت.»
پزشکیان همچنین با تأکید بر ضرورت کوتاه کردن چرخه تصمیم‌گیری و تسریع در اجرای پروژه‌ها گفت: «به امید خدا و به حول و قوه الهی، تلاش خواهیم کرد که این فرآیندها را تا جایی که ممکن است کوتاه کنیم، تصمیمات را سریع‌تر جمع‌بندی کنیم و اقدامات لازم را در کمترین زمان انجام دهیم.»
طبق اعلام رئیس‌جمهوری، هدف این است که قبل از عید، تمام مشکلات جمع‌بندی شوند، تصمیمات نهایی اتخاذ شود و پیمانکاران کار خود را آغاز کنند تا پروژه‌ها بدون اتلاف وقت وارد مرحله اجرا شوند. رئیس‌جمهوری با تأکید بر اهمیت عمل‌گرایی در مدیریت کشور خاطرنشان کرد: «اگر قرار است کاری انجام شود، باید تصمیم بگیریم و آن را به سرانجام برسانیم. طولانی کردن روندها و کش دادن تصمیم‌گیری‌ها مشکلی را حل نمی‌کند.
باید مشخص کنیم که مسیر درست چیست و به‌سرعت در همان مسیر حرکت کنیم. این رویکرد باید در همه بخش‌ها اجرا شود تا بتوانیم در کمترین زمان به اهداف تعیین‌شده دست پیدا کنیم.»