در سوگ استاد حسینی جلالی

درگذشت خادم فرهنگ در رمضان

ابوالفضل حافظیان نسخه‌پژوه و محقق/ استاد سید محمدرضا حسینی‌جلالی از ابتدای طلبگی تا آخر عمر زندگی زاهدانه‌ای داشت و در خانه‌ای معمولی در حد متوسط مردم، در یکی از کوچه‌های خیابان «‌چهار مردان قم» پذیرای میهمان‌های دانش‌پژوه داخلی و خارجی بود. خانواده علمی استاد، ستمدیده از ظلم و جور دیکتاتور عراق بودند. پدر بزرگوارشان که از علمای نامدار کربلا بودند، در حادثه‌ای مشکوک بر اثر سم به شهادت رسیدند. برادر بزرگ‌شان آیت‌الله شهید سید محمدتقی جلالی از شاگردان برجسته آیت‌الله‌العظمی سید ابوالقاسم خوئی (رحمةالله تعالی‌علیه) و فعال در گسترش حوزه‌های علمی شیعی در شهرهای مختلف عراق بود که رژیم سفاک عراق در مقابل این کوشش‌های دینی به واکنشی خصمانه و شدید دست زد و پس از شکنجه‌های طاقت‌فرسا، آن فقیه عزیز را به نحو فاجعه‌آمیزی به شهادت رساند.
استاد جلالی با خاندان مشهوری وصلت کرد و پدر همسر او که از علمای بزرگ شیعه بود، به همراه جمعی از فرزندان جوانش به درجه رفیع شهادت نائل آمدند. استاد عزیزمان در حوزه علمیه نجف اشرف از دروس اساتید ممتازی همچون امام خمینی(ره)، شهید آیت‌الله مدنی، آیت‌الله صدرا بادکوبه‌ای و... استفاده فراوانی برد و در حوزه تحقیق و تصحیح متون از محضر محقق نامی مرحوم سید محمدصادق بحرالعلوم بهره‌ها برد و در این زمینه با برادر بزرگ‌ترش مرحوم علامه سید محمد‌حسین جلالی همکاری‌های نزدیکی داشت.
استاد با کوله‌باری از دانش به حوزه علمیه قم قدم نهاد و ثمربخشی علمی‌اش از تدریس و تألیف بیشتر در قم پدیدار گشت و مورد استقبال قرار گرفت. یکی از آثار ارزشمندشان در دوره ریاست‌جمهوری مرحوم آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی، کتاب برگزیده سال شد. مدتی با مؤسسه آل البیت لإحیاء التراث همکاری علمی داشته است. در تصحیح متونی همچون کتاب شریف وسائل‌الشیعه مشارکت کرد و مقالات سودمندی در مجله وزین تراثنا منتشر ساخت.
مجله علوم‌الحدیث از آثار ماندگار ایشان است که 24 شماره از آن به چاپ رسیده؛ مملو از مقالات پژوهشی ابتکاری و مفید که پس از گذشت سال‌ها از زمان انتشار، هنوز مطالب آن بکر و قابل استفاده است.
حقا که استاد از عمر خود بهترین بهره‌ها را گرفت و ثمرهای شیرین و ماندگاری به عالم تحقیق تقدیم کرد و ابواب جدیدی در پژوهش‌های تراثی، حدیثی، رجالی و تاریخی گشود. در سال‌های اخیر بر اثر بیماری، دیدارها و بازدیدها کم و کمتر شد و قلم استاد از نگارش باز ایستاد اما همچنان آثار چاپ نشده‌ای از ایشان باقی مانده که امیدواریم بزودی به شکلی شایسته به زیور طبع آراسته شود.

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و نود و چهار
 - شماره هشت هزار و ششصد و نود و چهار - ۱۵ اسفند ۱۴۰۳