رئیس‌جمهوری به مناسبت ۹۰سالگی خبرگزاری جمهوری اسلامی در «ایرنا» حضور یافت

پزشکیان:کار رسانه مقابله با دروغ است

در آستانه 90 سالگی خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، دیروز قدیمی‌ترین خبرگزاری رسمی ایران میزبان رئیس‌جمهوری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، الیاس حضرتی رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت و سیدمهدی طباطبایی رئیس روابط عمومی نهاد ریاست‌جمهوری بود. حسین جابری انصاری مدیرعامل خبرگزاری ایرنا و جواد دلیری معاون وی، به همراه دبیران، خبرنگاران و دیگر مدیران از رئیس‌جمهوری و هیأت همراه میزبانی کردند. حضور رئیس‌جمهوری در ایرنا، دو بخش داشت؛ بخش اول، نشستی با مدیرعامل، معاونان و مدیران ارشد خبرگزاری و بخش بعدی حضور در تحریریه، بازدید از بخش‌های مختلف ایرنا و گفت‌و‌گو با خبرنگاران و کارکنان ایرنا بود. در این دو بخش، رئیس‌جمهوری در سخنان خود به مسائل روز جامعه، مانند استیضاح وزیر اقتصاد که امروز در مجلس بررسی می‌شود هم اشاره کرد. اما مهم‌ترین تأکید و مهم‌ترین بخش سخنان او، توجه و تأکیدی بود که نسبت به نقش رسانه در جامعه امروز ایران داشت؛ مثلاً اینکه جامعه باید از بازی در زمین اختلافات خودداری کند یا اینکه دروغ نباید گفت.

ضرورت تقویت اعتماد مردم به حاکمیت
پزشکیان در نشست با مدیران ارشد و دبیران این خبرگزاری، یک مسأله مهم ملی را به بحث گذاشت: «تلاش برای افزایش و تقویت اعتماد عمومی مردم به حاکمیت به عنوان مهم‌ترین وظایف امروز رسانه‌های کشور.» ادامه سخنان رئیس‌جمهوری هم اشاره به این داشت که چرا این اعتمادسازی اکنون ضروری شده است و برای این اعتمادسازی چه باید کرد؟
پزشکیان با ابراز تأسف از اینکه «اقداماتی در حوزه اطلاع‌رسانی صورت گرفته که موجب بی‌اعتمادی جامعه شده و قدم اول کار ما این است که با مردم صادق باشیم» ابتدا از منظر اخلاقی به ضرورت صدق گفتاری و رفتاری اشاره کرد: «اگر ما مسلمانیم و به اعتقادات خود باور داریم باید بدانیم که از همه انسان‌ها پیمان گرفته شده که جز حق نگویند، چراکه عاقبت با کسی است که با حق است و عاقبت دروغ، شایعه و تهمت باطل است.»
وی در ادامه با ارائه یک آسیب‌شناسی اخلاقی فضای رسانه‌ای کشور، به این واقعیت‌ها اشاره کرد که «متأسفانه در فضای مجازی توصیه‌های قرآنی را مراعات نمی‌کنیم، راحت تهمت و افترا می‌زنیم و همدیگر را تا جایی که ممکن است فاسد، خائن، جاسوس، ضد نظام و غیره خطاب می‌کنیم.» به گفته پزشکیان «اینقدر این حرف‌ها را به افراد می‌چسبانیم که تا بخواهند از خود رفع اتهام کنند زمان می‌برد و کار از کار گذشته‌ است. این کار شیطان است.»

رسانه با دروغ پراکنی مقابله کند
پس از بیان این کاستی‌های جدی اخلاقی در عرصه عمومی جامعه، پزشکیان بر «رسالت سنگین رسانه‌ها در مقابله با دروغ، تهمت و افترا به‌عنوان نیاز فوری و اصلی جامعه» تأکید کرد و گفت: «امروز وظیفه شما در این فضای نابسامان این است که با مقابله با دروغ‌پراکنی‌ها، تهمت‌ها و افتراها، تا جایی که می‌توانید با شفافیت و صداقت - نه فقط در سیاست‌، بلکه در دیگر مسائل - اطلاع‌رسانی کنید، مردم را خبردار کنید تا مردم اعتماد کنند که این حرف دیگر شایعه و دروغ نیست.»
رئیس‌جمهوری در ادامه به این واقعیت اشاره کرد که «جلب‌ اعتماد مردم سرمایه بزرگی است که به این سادگی هم به‌ دست نمی‌آید.» زیرا «کافی است یک‌بار دروغ بگوییم تا بگویند اینها خودشان دروغگو و غیر قابل‌اعتماد هستند.»

کمک رسانه به دولت برای رفع ناترازی
پزشکیان در بخش دیگر، یاری رسانه‌ها را در حل مهم‌ترین مسأله امروز کشور یعنی ناترازی‌ها خواستار شد. وی با بیان اینکه «اگر بتوانیم مصرف‌مان را بهینه کنیم بسیاری از مشکلات معیشتی مردم و نا بسامانی‌های اقتصادی قابل حل و اصلاح خواهد شد» این مسأله را موضوعی دانست «که رسانه، اهل قلم و اهل فکر باید در جامعه هر روز به مردم منتقل کنند.»
رئیس‌جمهوری البته تأکید کرد که «ما با خطاهایمان داریم این هزینه‌ها را می‌دهیم، می‌توانیم خطاهایمان را کمتر کنیم. نمی‌گویم خطا نکنیم، بلکه خطاهایمان را کمتر بکنیم و رسانه‌ها و فضاهای مجازی و نویسندگان و هنرمندان نیز در این مسیر می‌توانند تأثیرگذار باشند.»
پزشکیان با بیان اینکه «خیلی راحت می‌توانیم زندگی مردم‌مان را تغییر دهیم» یک مورد را در این زمینه مثال زد: «امروز به‌جای بهره‌برداری بهینه، داریم با مصرف بد علاوه بر هدررفت منابع، به محیط زیست هم ضربه می‌زنیم. چهار میلیارد دلار پول واردات بنزین داده‌ایم آن‌ وقت پول گندمکار و بازنشسته را نمی‌توانیم بدهیم.»
نقش رسانه در ایجاد تغییرات رفتاری جامعه
رئیس‌جمهوری در ادامه به نقش و مسئولیت رسانه‌ها در ایجاد تغییرات رفتاری در جامعه اشاره کرد و با بیان اینکه «در دنیای امروز رسانه خیلی مهم‌تر از مدیریت ماست» به مسأله قتل دانشجوی دانشگاه تهران اشاره و تصریح کرد: «از یک حادثه کوچک، یک حادثه‌ بزرگ می‌سازند. در ماجرای قتل جوان دانشجو می‌خواستند فاجعه بزرگی بسازند، رسانه‌های خارجی هم شروع به تحریک کردند اما با مدیریتی که شکل گرفت اجازه وقوع چنین فاجعه‌ای داده نشد.»
وی گفت: «اگر مدیران ما هوشیار نبودند، بقیه قسمت‌ها اگر مدبرانه عمل نمی‌کردند، تبدیل به یک فاجعه می‌شد. در ماجرای فوت مهسا امینی هم همین بود؛ اگر درست برخورد می‌کردیم اصلاً آن اتفاقات رخ نمی‌داد. روش ماست که باعث می‌شود مسائل کوچک به فجایع بزرگ تبدیل شود.»
رئیس‌جمهوری در پایان با تبریک 90سالگی خبرگزاری ایرنا از مدیران و خبرنگاران این رسانه خواست با گفت‌و‌گوها، مصاحبه‌ها و خبررسانی‌های دقیق و به‌موقع برای عزت و سربلندی کشور جریان‌ساز باشند.

مهم‌ترین دغدغه پزشکیان چیست؟
در حاشیه بازدید پزشکیان از (ایرنا) طبیعتاً پرسش‌های حاشیه‌ای هم از رئیس‌جمهوری پرسیده شد، مثلاً اینکه مهم‌ترین دغدغه شما چیست آقای رئیس‌جمهوری؟ پزشکیان مهم‌ترین دغدغه خود را سربلندی کشور و تحقق اهداف چشم‌انداز مورد نظر رهبری معظم انقلاب در رسیدن به جایگاه اول اقتصادی، علمی، صنعتی و فرهنگی در منطقه عنوان کرد، امری که بارها تکرار کرده است.
سؤال دیگر خبرنگاران ایرنا از پزشکیان، برنامه‌های دولت برای حل مشکلات اقتصادی کشور بود. رئیس‌جمهوری اینطور پاسخ داد: «قدم اول در این مسیر حل مشکلات معیشتی مردم هدفگذاری شده است که امیدواریم با توزیع کالابرگ بخشی از آن تحقق یابد و برای حل ریشه‌ای مشکلات که بخش عمده آن مربوط به ناترازی‌هاست، بنا داریم با مدیریت درست و اصلاح نحوه توزیع و مصرف بر این مشکل غلبه کنیم که اگر این موضوع را درست کنیم بسیاری از مشکلات به راحتی حل خواهد شد.»
پس از تأمین معیشت و رفع ناترازی، رئیس‌جمهوری از دو مسأله دیگر، یعنی تعامل با کشورهای منطقه و تقویت وحدت و انسجام در داخل کشور به عنوان دیگر برنامه‌های دولت برای غلبه بر مشکلات اقتصادی یاد کرد.
پزشکیان با تأکید بر اینکه اگر «تعامل، دادوستد و همکاری با کشورهای منطقه درست شکل بگیرد و از ظرفیت سازمان‌های منطقه‌ای همچون اوراسیا، بریکس و شانگهای به‌درستی استفاده کنیم، هیچ یک از تحریم‌های آمریکا کارساز نخواهد بود»؛ لازمه این امر را «وحدت و انسجام داخلی، توجه و ارزش قائل شدن به تجار و صنعتگران و دانشمندان و نخبگان و مدیران باکیفیت» برشمرد.

اختلاف، لبه آتش است
در میان این عوامل، رئیس‌جمهوری اهمیت وحدت و انسجام داخلی به عنوان یکی از راهبردهای مهم دولت را تبیین کرد.
وی با بیان اینکه «اختلاف لبه آتش است»، گفت: «اگر ما نتوانیم از این اختلاف بیرون بیاییم و دست به دست هم ندهیم اصلاً دشمن لازم نداریم و خودمان را زمینگیر خواهیم کرد، در نتیجه نیت اصلی و مهم‌ترین کاری که باید بکنیم حل این اختلافات بی‌مورد است.»
پزشکیان پس از آنکه اطلاع‌رسانی درباره مسائل کشور را ضروری دانست، با تأکید بر اینکه «ما باید در رسانه‌ها راه درست استفاده از نعمت‌های خدادادی را بگوییم و اطلاع‌رسانی کنیم و آگاهی مردم را بالا ببریم تا همه جامعه را برای آینده بچه‌هایمان همراه کنیم» به موضوع استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی هم اشاره کرد.
نگاه رئیس‌جمهوری درباره استیضاح که امروز بررسی می‌شود، از این جملات پیدا است: «این موضوع هم جزو همان مواردی است که گفتم نباید دعوا کنیم، این روندی که وجود دارد در عرض 6 ماه، یک یا دو سال به این سادگی درست‌شدنی نیست، برای همین می‌گویم کارشناسان بنشینند و دنبال راه‌حل باشند، در این رابطه حل یک مشکل ساده یک زمان مورد نیاز را‌ طلب می‌کند، حال آنکه اگر درست تصمیم بگیریم و درست هم اجرا کنیم زمان می‌طلبد، 6 ماه فرصت زیادی برای ارزیابی یک وزیر آن هم وزیر اقتصاد نیست.»

معنای واقعی استیضاح
پزشکیان با تکرار حمایت خود از سیاست‌های وزیر اقتصاد، با تکرار این واقعیت که «بسیاری از تصمیم‌هایی که در موضوعات مختلف اتخاذ کرده‌ایم با هماهنگی‌ و همفکری سران قوا بوده است»، اضافه کرد: «امروز شاهدیم کشور را در شدیدترین تحریم‌ها قرار می‌دهند، به جای اینکه اطلاع‌رسانی کنیم که این فشار و این مشکلات به خاطر آن تحریم‌ها و رفتارهاست، می‌گوییم وزیر اقتصاد مقصر است که این اتفاق رخ داده است.»
این سخن نشان می‌دهد پزشکیان استیضاح وزیر اقتصاد را به معنای تأیید اثرگذار بودن فشار حداکثری آمریکا می‌داند.
رئیس‌جمهوری با طرح این سؤال که «اگر وزیر اقتصاد را استیضاح کنند، مشکل حل می‌شود؟» گفت: «بنده اعلام می‌کنم غیرممکن است با این کارها مشکل اقتصاد حل شود، مشکل اقتصاد راه‌حل علمی دارد و وحدت و انسجام داخلی را‌ طلب می‌کند، به اضافه اینکه ما در قبال برخی از مسائل باید رفتار خودمان را اصلاح کنیم، باید الگوی مصرف در آب، برق و گاز را رعایت کنیم، این موضوعات کوچک به چشم نمی‌آید ولی اگر مدیریت کنیم بسیاری از مشکلات را حل خواهیم کرد.»
پزشکیان پس از بیان این نکات، از نمایندگان مجلس برای همراهی با دولت برای حل مشکلات کشور دعوت کرد. وی گفت: «رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه انصافاً تعامل خیلی خوبی با ما داشته‌اند. امیدواریم نمایندگان محترم نیز همراهی خودشان را بیشتر کنند تا برای حل این مشکل گام‌های اساسی برداشته شود.» وی یک راه دیگر هم پیشنهاد داد: «اگر راه‌حلی وجود دارد که ما اجرا نکردیم بیان کنند تا ما در جلسه سران قوا تصویب و اجرا کنیم نه اینکه دنبال مقصر بگردند که فلانی مقصر است.»
رئیس‌جمهوری در پایان این بخش از سخنان خود، بار دیگر حمایت از وزیر اقتصاد را تکرار کرد: «بنده می‌گویم وزیر اقتصاد تقصیر ندارد، اگر تقصیری هست برای همه ماست.»
وی با تأکید بر اینکه «در طول عمر خود هر کاری از دستم برمی‌آمده برای کشورم انجام داده‌ام» به دوران جنگ تحمیلی، ریاست بر دانشگاه، ساخت خانه‌ها و مراکز بهداشت و مانند این‌ها اشاره کرد و سخنان خود را با این جملات به پایان برد: «امروز به عنوان رئیس‌جمهوری هم به دنبال این هستم که برای حل مشکلات مردم تلاش کنیم.»

 

برش

جابری انصاری راهبردهای ایرنا در دولت وفاق را تشریح کرد

مدیرعامل ایرنا دیروز در بازدید رئیس‌جمهوری از خبرگزاری، راهبردهای این رسانه در دولت وفاق را تشریح کرد. حسین جابری انصاری با اشاره به اینکه امروز ایران با بحران تصویری و ناکارآمدی در عرصه رسانه مواجه است و بخش مهمی از مرجعیت خبری از داخل کشور خارج شده است، گفت: «در این دوره مدیریتی در دولت وفاق ملی، با نگاهی مسأله‌شناسانه به رسانه، نظام مسائل ایرنا و برنامه راهبردی آن را بازبینی کرده‌ایم و بر‌اساس آن سه رویکرد کلان را برای فعالیت در دولت وفاق ملی تعیین کرده‌ایم.» وی ادامه داد: «اول اینکه ایرنا باید خبرگزاری ملی ایران و پل ارتباطی دوسویه دولت و ملت باشد. دوم اینکه رسانه‌ای حرفه‌ای برای ایران باشیم، یعنی رسانه قرار نیست جارچی یا تبلیغات‌چی مستقیم باشد و سومین رویکرد ما حرکت از رسانه‌های متنی به سمت رسانه‌های تصویری و تلویزیونی است.» جابری انصاری با بیان اینکه در راستای این رویکرد کلان، چهار سیاست اساسی را دنبال می‌کنیم، گفت: «اول آنکه معتقدیم ایران تنها تهران نیست، سیاست دوم ما این است که مسائل ایران تنها موضوعات سیاسی نیستند، سیاست سوم اینکه ایرنا تنها متعلق به مقامات و نخبگان رسمی نیست، بلکه متعلق به ملت و اقشار مختلف جامعه رنگارنگ ایران است و سیاست چهارم ما این است که ایران در خلأ زندگی نمی‌کند و باید نگاهی منطقه‌ای و جهانی به مسائل داشته باشیم.»

 

برش

صالحی: مرجعیت خبری ایرنا هنوز باقی است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار رئیس ‌جمهوری از ایرنا به مناسبت ۹۰ سالگی این خبرگزاری، «ایرنا» را یک سرمایه برای کشور خواند و گفت: «مرجعیت خبری ایرنا هنوز هم به مقدار قابل توجهی باقی مانده است. آرشیو ایرنا و منابعی که به عنوان یک سرمایه در این رسانه وجود دارد، از اهمیت خاصی برخوردار است.‌ سیدعباس صالحی با اشاره به رویکردهای جدیدی که حسین جابری انصاری در جایگاه مدیرعامل ایرنا مطرح کرد، گفت: «این رویکرد در عین نوآوری تداوم رویکردهای پیشین نیز به شمار می‌آید، دولت وفاق نیازمند رسانه‌ای است که وفاق اجتماعی را در جامعه برقرار کند. رسانه‌ای که صرفاً به وفاق بین اجزای حاکمیت نپردازد، بلکه ارتباط و اعتماد متقابل میان حاکمیت و ملت را نیز تقویت کند. اعتماد ملی و درون حاکمیت در این مسیر بسیار پراهمیت است، بویژه در شرایط خاص سیاسی و موقعیت‌های بین‌المللی که در حال حاضر داریم.‌ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه سرمایه اجتماعی دولت اکنون تضعیف شده و نیازمند ترمیم است، افزود: «این ترمیم می‌تواند از طریق رسانه‌ای که صدای مردم را به گوش حاکمیت برساند، اتفاق بیفتد. رسانه‌ای که صدای نخبگان، اقشار مختلف جامعه و حتی کسانی که کمتر شنیده می‌شوند، به حساب بیاید. در این مسیر ممکن است بعضی از مجموعه‌ها نگرانی‌هایی در مورد امنیت خاطر داشته باشند اما رسانه‌های حاکمیت باید این اطمینان را ایجاد کنند که صدای بی‌صداها شنیده می‌شود و هیچ‌کس مغفول نمی‌ماند و نادیده گرفته نمی‌شود.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • زیست بوم
  • گزارش
  • علم و فناوری
  • اطلاع رسانی
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و نود و یک
 - شماره هشت هزار و ششصد و نود و یک - ۱۲ اسفند ۱۴۰۳