طراوت بخشی به رگ های قلبی با روزهداری
محدثه جعفری/ گروه اجتماعی
با فرا رسیدن ایام ماه مبارک رمضان یکی از دغدغههای افرادی که دارای بیماری های مختلف هستند، آن است که میتوانند روزه بگیرند یا نه و با وجود بیماری که دارند چه مواردی را باید رعایت کنند تا بتوانند از این ماه پربرکت فیض کامل ببرند؟ روزهداری جدا از اینکه بحثی اعتقادی است، از واجبات شرعی هر مسلمانی محسوب میشود و از بعد علمی هم برای بدن منفعتهایی دارد. در همین زمینه دکترعبدالرضا نوروزی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و متخصص تغذیه با بیان اینکه روزهداری میتواند سبب افزایش طول عمر شود، درخصوص مطالعات انجام شده و اثرات مثبت روزهداری، به «ایران» میگوید: «روزه گرفتن بهعنوان راهکاری برای افزایش طول عمر انسان و بهبود ضریب سلامتی محسوب میشود. روزهداری بحثی اعتقادی است، اما اگر بخواهیم از دید علم به این فرآیند نگاه کنیم، درمییابیم که روزه گرفتن بهعنوان یک روش برای بهبود سلامت بدن شناخته میشود. در دنیا، رژیم «فستینگ» یا روزهداری متناوب، برای کاهش وزن، حفظ وزن در محدوده نرمال و به عنوان بخشی از یک زندگی سالم به افراد توصیه میشود. بر اساس مطالعاتی که روی تأثیر روزهداری اسلامی انجام شده است، مشاهده میشود، افرادی که حداقل 22 روز در ماه مبارک رمضان روزه میگیرند، به طور متوسط حدود یک کیلو و 500 گرم از وزن بافت چربی را از دست میدهند که بسیار حائز اهمیت است. همه افراد بعد از 20 سالگی به طور طبیعی بین 300 تا 500 گرم در سال دچار افزایش وزن میشوند، حال اگر در طول سال شرایط خاصی همچون بارداری، مصرف داروی خاص، یا کاهش فعالیت بدنی هم رخ دهد، این افزایش وزن بیشتر هم میشود به همین دلیل روزهداری با کاهش 1.5 کیلوگرم چربی میتواند نقش بسیاری در حفظ سلامت داشته باشد.» یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و سندروم متابولیک چاقی و اضافه وزن است، این متخصص تغذیه در رابطه با تأثیر روزهداری بر سلامت بدن افراد میگوید: «در حال حاضر مهمترین عامل مرگومیر انسانها ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی است و روزهداری مسلمانان اثرات مثبتی روی بهبود سلامت قلب میگذارد. تحقیقات نشان داده است، افرادی که حداقل 24 روز در سال روزه میگیرند، بعد از روزهداری به طور متوسط حدود 3 ماه از سن عروقی قلبشان کم میشود، به عبارتی سن عروقی در آنها جوانتر میشود. هر چه قدر سن عروقی کمتر باشد، نشانه سلامت سیستم قلب و عروق انسان است. بنابراین جدا از بحث واجبات شرعی، روزهداری فرصتی را فراهم میسازد تا کیفیت زندگی افراد بهبود پیدا کند.»
توصیههایی برای روزهداری دیابتیها
دکتر نوروزی در مورد روزهداری بیماران مبتلا به فشارخون و دیابت هم بیان میکند: «شیوع بیماری دیابت و فشارخون در جمعیت بزرگسال ما بیشتر است. این افراد باید بدانند قبل از اقدام به روزهداری حتماً با پزشک مشورت کنند، اما به طور کلی افراد دیابتی که میخواهند روزهداری کنند، باید برای صرف سحری از خواب بیدار شوند، توصیه میشود در این وعده غذای سنگین میل نکنند. بهترین گزینه مصرف نان، تخم مرغ و حبوبات است، چرا که ترکیبات پروتئین موجود در این مواد غذایی به همراه نشاسته نان میتواند جلوی افزایش سریع قند خون را بگیرد. دیابتیها حتماً در وعده افطار دو عدد خرما میل کرده و بعد از 20 دقیقه، غذاهای سبکی همچون آش و سوپ بخورند و بعد از 30 دقیقه میتوانند غذای اصلی را میل کنند. مصرف مایعات در افراد مبتلا به دیابت بسیار مهم است و باید بین افطار تا خواب حتماً سه لیوان مایعات بنوشند اما هر زمانی که فرد دیابتی روزهدار دچار علائم افت قند خون شد، باید روزه را بشکند.»