مدیرعامل صندوق اعتباری هنر در گفتوگو با «ایران» :
خدمات بیمه هنرمندان تسهیل میشود
مشکل همپوشانی بیمه فرهنگ و هنر اعضای صندوق هنر حل شد. این خبر را مدیرعامل صندوق اعتباری هنر داد. با پیگیریهای به عمل آمده توسط صندوق اعتباری هنر، مشکل قطع بیمه اصحاب فرهنگ و هنر در هنگام دریافت مفاصاحساب بیمه در پروژههای قراردادی رفع و دیگر بیمه شدگان صندوق اعتباری هنر هنگام دریافت مفاصاحساب نیاز به قطع بیمه صندوق هنر ندارند.
سید مجید پوراحمدی، مدیرعامل صندوق اعتباری هنر در گفتوگو با «ایران» درباره این خبر و مسائل دیگری که این صندوق در بحث بیمه فرهنگ و هنر برای هنرمندان پیگیری میکند، گفت: «اهالی فرهنگ و هنر که از خدمات بیمه صندوق هنر برخوردار بودند زمانی که تغییر شغل میدادند و در جایی که حمایتهای بیمه تأمین اجتماعی داشتند مشغول به کار میشدند، مجبور به قطع خدمات بیمهای صندوق هنر میشدند و از این بابت گلایهمند بودند.» مدیرعامل صندوق اعتباری هنر در این خبر اعلام کرده که با توجه به رایزنیها و پیگیریهای صندوق اعتباری هنر با سازمان تأمین اجتماعی و حمایت این سازمان، این مشکل برطرف شده و اصحاب فرهنگ و هنر میتوانند همزمان از بیمه صندوق هنر و بیمه تأمین اجتماعی استفاده کنند.
مدیرعامل صندوق اعتباری هنر با ابراز خشنودی از نگاه مثبت سازمان تأمین اجتماعی به حوزه فرهنگ و هنر کشور گفت: «سازمان تأمین اجتماعی تعامل و همکاری خوبی با صندوق هنر دارد و تا به حال چند موضوع را با مجموعه تأمین اجتماعی تعیین تکلیف کردیم که یکی از این موضوعات رفع همپوشانی برای بیمه صندوق هنر و بیمه اجباری تأمین اجتماعی بود. موضوعات دیگری را هم با سازمان تأمین اجتماعی در حال گفتوگو هستیم و امیدواریم به نتیجه برسیم.» پوراحمدی با بیان اینکه این موضوع را از مدتها قبل با تأمین اجتماعی مطرح و پیگیری کردیم، اظهار داشت: «از گذشته بیمه دو نوع بود؛ بیمه اجباری و بیمه حرف و مشاغل آزاد. طبیعتاً کسی که بیمه اجباری میشد، نمیتوانست از خدمات بیمه حرف و مشاغل بهرهمند شود. بنابر تعریفی که ما توانستیم با سازمان تأمین اجتماعی درخصوص شغل هنرمندان داشته باشیم، هنرمندان گاهی براساس قراردادهای پیمانکاری تحت عنوان ماده 38 قانون تأمین اجتماعی وارد این نوع قراردادها میشدند. برای گرفتن مفاصاحساب بیمه صندوق هنر قطع میشد و این پروسه برای بازگشت مجدد به بیمه صندوق هنر زمانبر بود و بعضاً ممکن بود فاصله و تأخیر در پرداخت سنوات به وجود آید.
این موضوع از گلایههای مطرح از سوی هنرمندان و اهالی فرهنگ و هنر بود که خواستار حل این مسأله بودند. بر همین اساس توافقی با سازمان تأمین اجتماعی صورت گرفت و به تمام ادارات کل و شعبهها ابلاغ شد کسی که بیمه اجباری میشود همزمان بیمه فرهنگ و هنرش هم حفظ شده و نیاز به مفاصاحساب برای قرارداد ماده 38 تأمین اجتماعی ندارد .»
افزایش سن بیمهپردازی هنرمندان
پوراحمدی درباره دیگر توافقهای صندوق هنر برای هنرمندان با سازمان تأمین اجتماعی که هنوز نهایی نشده، گفت: «دو موضوع اصلی دیگر توسط صندوق هنر در حال پیگیری است و خوشبختانه تأمین اجتماعی نگاه مثبتی دارد. یکی حداکثر سن شروع بیمهپردازی است که طبق قانون الان سن بیمهپردازی 50 سال است. کسی که به این سن رسید، اگرهیچ گونه سوابق بیمهپردازی نداشته باشد، طبق قانون تأمین اجتماعی دیگر بیمه نمیشود و از بیمههای تأمین اجتماعی محروم میشود و مجبور است از خدمات بیمه سلامت استفاده کند. الان در صندوق در حال تلاش هستیم سن بیمهپردازی را افزایش دهیم. عموماً فعالیت هنرمندان در رشتههای مختلف در سنین بالاست. از جمله مشکلات هنرمندان این است که سنشان بالا رفته و بیمهپردازی در جاهای مختلف برایشان صورت گرفته است و سوابق ندارند. حتی چهرههای مشهور با این مشکل روبهرو هستند. در تلاشیم در گفتوگو با سازمان تأمین اجتماعی، سن بیمهپردازی برای هنرمندان را بالا برده و حداکثر سن بیمهپردازی را به 55 تا 60 سال برسانیم.» موضوع دیگری که پوراحمدی گفت با سازمان تأمین اجتماعی در حال توافق و مذاکره است، مسأله اصلاح جدول نحوه پرداخت حداقل تا حداکثر مزد بیمهپردازی برمبنای مزد مبناست. در مشاغل آزاد جدولی است که تا 5 سال اول در بیمهپردازی میتوانند تا 7 برابر حداقل دستمزد نرخ بیمهپردازی داشته باشند و همین طور جلو میآید و تا 15 سال میتوانند افزایش دهند. اما از یک سنی تا 15 سال و 20 سال افزایش دیگر وجود ندارد و نمیتوانند بنابر انتخاب حداقلی که کردند تا 30 سال افزایش داشته باشند. در حال حاضر بسیاری از هنرمندان این مشکل را دارند. مراحل اولیه بیمهپردازیشان با حداقل نرخ دستمزد بوده که خودشان این نرخ را انتخاب کردند در حالی که میتوانستند نرخ بالاتری را انتخاب کنند. این مسأله باعث شده تا هنرمندان بگویند در مراحل بازنشستگیشان نهایتاً حقوق 7 یا 8 میلیونی میگیرند چون از اول نرخ حداقل دستمزد را انتخاب کردهاند .
مدیرعامل صندوق اعتباری هنر در این باره افزود: «در بیمه اجباری تا دو سه سال آخر بیمهپردازی امکان افزایش حداکثر را دارند اما در بیمه حرف و مشاغل آزاد روی 15 تا 20 سال دیگر افزایش حداقل حقوق برایشان امکانپذیر نیست. در تلاشیم این جدول اصلاح شود و امیدواریم به نتیجه برسیم تا هنرمندان که در سنوات بالا هستند، امکان بالا بردن حداقلها و چند برابر شدن حداقل حقوق را داشته باشند.»
خبری از کمک معیشتی عید و ماه رمضان نیست
پوراحمدی در پاسخ به این سؤال که در بحث کمک معیشتی برای اعضای صندوق هنر در ماه رمضان و سال جدید چه برنامهای دارید، گفت: «خدمات جاری صندوق در حال انجام است؛ سعی کردیم هیچ گونه وقفهای نباشد و شرایط استفاده از این خدمات برای همه روان باشد. برای کسی که درخواست بیمه و کمکهای دیگر مثل بیمه تکمیلی دارد یا سایر طرحهایی که در صندوق اجرا میشود، کمکهای معیشتی در دوران کرونا نیز در 5 مرحله پرداخت شد. در پیگیری با سازمان برنامه و بودجه موفق شدیم برای ایام کرونا پرداختیهایی داشته باشیم؛ برای کمک معیشتی ماه رمضان و عید پیشنهاد دادیم و شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آقای دکتر صالحی هم پیگیر هستند. با توجه به شرایط بودجهای کشور احیاناً اگر محقق شود، حتماً برای 100 هزار نفری که عضو صندوق هنر هستند پرداختی خواهیم داشت چون برای این تعداد با واریزی حداقل 2 میلیون تومان، 200 میلیارد تومان بودجه لازم است. در حال تلاش برای تأمین بودجه هستیم اگر موفق شدیم حتماً اعلام میکنیم.»
بیمه تکمیلی برای بیماران خاص
مدیرعامل صندوق اعتباری هنر از طرحی جدید برای هنرمندانی که بیماری خاص دارند توسط صندوق اعتباری هنر خبر داد و گفت: «صندوق هنر تلاش دارد تا طرح بیماران خاص را اجرا کند به همین منظور در حال مذاکره با وزارت بهداشت هستیم تا هنرمندان یا اعضای صندوق هنر که درگیر بیماری خاص هستند و بخش زیادیشان شناسایی شدهاند، در بحث بیمه تکمیلی سال آینده به صورت مجزا و ویژه تحت پوشش قرار گیرند و با صندوق بیماران خاص مذاکراتی کردیم که امیدواریم به نتیجه برسد و تا شهریور سال آینده این موضوع عملیاتی شود. درحال حاضر 63 هزار نفر تحت پوشش بیمه صندوق اعتباری هنر هستند.»