پیشخوان فرهنگی
روانشناسی جدید شادکامی
شاد زیستن و خوشحالی حلقه گمشده در زندگی انسان امروزی است که قربانی زندگی پرشتاب دغدغهمند است. انسانی که برای رهایی و فرار از نگرانیها و دغدغهها به دنبال راههای نجاتبخش است.
کتاب شادکامی درسهایی از یک علم جدید با مفاهیمی که در ارتباط با شادکامی وجود دارد بهترین پیشنهاد برای دمی آسوده شدن از مخاطرات ذهنی زندگی امروزی است. این کتاب نوشته ریچارد لیارد ترجمه گیتیپور زکی توسط انتشارات کرگدن وارد بازار شده است. نویسنده این کتاب اقتصاددان است و این رشته کمک زیادی به او کرده است. اما از نظر او، در علم اقتصاد تغییر در شادکامی جامعه با تغییر در قدرت خریدْ یکسان – یا تقریباً یکسان – انگاشته شده است. او چنین نگرشی را نمیپذیرد و بر این باور است که تاریخ پنجاهساله اخیر نیز نادرستی آن را نشان داده است. درعوض، از نظر او، در روانشناسی جدید شادکامی، امکان تدوین نگرشی جایگزین فراهم شده که بهجای ادعا، مبتنی بر شواهد و مدارک است.
روزمرگی یک دامپزشک در«برف آخر»
از فیلمهای خوبی که این روزها بر پرده سینماها نقش بسته، «برف آخر» است که در ژانر اجتماعی و خانوادگی تولید شده و روایتی از روزهای تکراری زندگی یک دامپزشک است. این اثر در دوران زمهریر شمال کشور فیلمبرداری شده و مملو از صحنههای برفی و بکر زمستانه است. کارگردان فیلم «برف آخر»، امیرحسین عسگری است که پیش از این برای فیلم «بدون مرز» جوایز نفیس بسیاری دریافت کرده. قصه فیلم «برف آخر» از این قرار است که یوسف در شهری کوچک دامپزشک است، او روزها به گاوداریها سرکشی میکند و شبها به شکار گرگ میرود.
او روزی به دل آتش میزند تا جان گاوها و گوسالهها را نجات دهد که بدنش دچار سوختگی میشود؛ این موضوع زندگی او را تحتتأثیر قرار میدهد و در این میان بهواسطه گرگی زخمی با زنی بهنام رعنا آشنا میشود که برای رهاسازی و کنترل جمعیت گرگها وارد شهر شده است.
نادر فلاح با گوزنها در تماشاخانه هما
نادر فلاح بازیگر مطرح و نامآشنای سینما، تئاتروتلویزیون این روزها نمایش «جایی که گوزنها آواز میخوانند »را روی صحنه برده است. این نمایش که به صورت تکنفره اجرا میشود زندگی یک عاشق سینما را در برهههای مختلف روایت میکند، آدمی که در مواجهه با دنیای پیرامونش آرام آرام به دریافتهای کاملاً تازهای میرسد.
فلاح که امسال با فیلم جنگی «خدای جنگ» در جشنواره سی و چهارم فیلم فجر حضور داشت، در این نمایش، خندهها، شادیها و واگویههای مردی پاک باخته به نام یاور خوشنام را روی صحنه آورده است. با وجود آنکه تنها چند شب از شروع اجرای این نمایش میگذرد و اثر به صورت تک نفره اجرا میشود اما استقبال تماشاگران از آن بسیار خوب بوده است. جایی که گوزنها آواز میخوانند به نویسندگی مهدی غلامحیدری و تهیه کنندگی افسانه کاشفی در سالن شیشهای تماشاخانه هما روی صحنه رفته است. «جایی که گوزنها آواز میخوانند» روایت آدمهایی است که جامعه هیچگاه آنها وعلایقشان را جدی نگرفته است. در این جا محور اصلی «سینما» ست که به همه چیز تشخص میدهد وبه همان نسبت نیز روابط آدمها را تحت تأثیر قرار داده است. جایی که گوزنها آواز میخوانند کاری از گروه تئاتر «زا» به نویسندگی مهدی غلام حیدری است.
جایی که گوزن ها آواز می خوانند، ادای دین به سینما و سینهفیلمهایی است که جان شان را برای آن گذاشتند ودر این راه به معنای واقعی پاک باخته شدند.