معاون اول رئیس‌ جمهوری در دیدار وزیر و مدیران وزارت ارتباطات:

می‌خواهیم در حوزه فضایی پیشتاز باشیم

ماهواره «ناوک» در آینده‌ای نزدیک به فضا پرتاب می‌شود

معاون اول رئیس‌ جمهوری شنبه هفته جاری به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات رفت و در دیدار وزیر، معاونان و مدیران ارشد این وزارتخانه، با گفت‌و‌گو با آنان درباره مهم‌ترین مسائل و برنامه‌های این وزارتخانه بحث، گفت‌و‌گو و تبادل نظر کرد.
محمدرضا عارف در ابتدا به لزوم جدیت و پشتکار در انجام کارهای بزرگ اشاره کرد. وی مثال زد که در سال 59 وضعیت مخابرات و پست در کشور، بویژه در شهرستان‌ها و روستاها خوب نبود، اما با هدفگذاری و پشتکاری که به خرج داده شد، تا آخر سال بیش از 500 روستا از تلفن بهره‌مند شدند.
معاون اول رئیس‌ جمهوری درباره ضرورت خودباوری در حوزه دیجیتال نیز خاطره‌ای نقل کرد. در اولین سال‌های بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که ‌تکنیسین‌های خارجی مسئول راه‌اندازی شبکه مخابراتی بودند، کشور را ترک کرده و مراکز صد تا هزار شماره‌ای تلفن بدون استفاده مانده بود. در این میان ‌تکنیسین‌های جوان و باانگیزه ایرانی وارد کار شدند و توانستند این کار بزرگ را انجام دهند. عارف این اقدام را مقدمه حاکمیت دیجیتال و انتقال از آنالوگ به دیجیتال در کشور دانست.
در همین رابطه، عارف خطاب به مدیران وزارت ارتباطات تأکید کرد: در حوزه دیجیتالی شدن، تلاش کنید تا شکاف دیجیتالی بین شهرها و روستاها هر چه زودتر کم شود و اینترنت پرسرعتی که در شهرها هست، در روستا هم مورد استفاده قرار گیرد.

دو نقش مهم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
عارف در ادامه دو نقش مهم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را «ایجاد اشتغال» و «ارتقای سهم آن در تولید ناخالص داخلی» دانست و تأکید کرد: با آن که قانون، اشتغال ۲۰ درصدی در این بخش را تکلیف کرد و از هر یک میلیون ایجاد اشتغال، ‌۲۰۰ هزار شغل را به بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات تکلیف کرده است، اما این امکان وجود دارد تا در اقتصاد دیجیتال، اشتغال بیشتری حاصل شود.
وی ادامه داد:‌ طبق برنامه هفتم سهم ۱۰ درصدی در تولید ناخالص داخلی بر عهده این وزارتخانه است، اما معتقدیم ظرفیت این بخش بالاتر است و اگر ملزومات و الزامات فراهم باشد، رسیدن به سهم ۱۵ درصدی نیز دور از دسترس نیست.

همکاری‌های بین‌المللی جدی گرفته شود
همکاری با بخش خصوصی در پروژه‌ها، توصیه‌ عارف به وزارت ارتباطات بود. معاون اول رئیس ‌جمهوری با تأکید بر این موضوع گفت: کارها را به بخش خصوصی کاربلد بسپارید، شاید روزگاری با ورود بخش خصوصی مخالفت می‌شد اما اکنون این نتیجه برای همه قابل قبول است که اگر بخش خصوصی را فعال کنیم، درآمدهای دولت بیشتر می‌شود و ما می‌توانیم با رعایت ضوابط، درآمد بیشتری برای دولت کسب کنیم.
عارف، گریزی هم به چرایی ضرورت همکاری‌های بین‌المللی وزارت ارتباطات زد و خطاب به وزیر و مدیران این وزارتخانه تصریح کرد: ‌همکاری‌های بین‌المللی را بسیار جدی بگیرید، مزیت این بخش، نیروی انسانی کاربلد و برجسته و با انگیزه‌ای است که در این حوزه در کشور داریم، ما امروز حتی با وجود تحریم‌ها، در منطقه پیشتاز هستیم و اگر چه در برخی شاخص‌ها عقب هستیم اما بنیه علمی بسیار بالایی داریم و می‌توانیم از این توان خصوصاً در منطقه استفاده کنیم.
وی سخنان خود را اینطور ادامه داد:‌ راهبرد دولت چهاردهم، گسترش همکاری‌های منطقه‌ای بویژه با کشورهای همسایه است، ما در پیمان‌های اکو، شانگهای، بریکس و اوراسیا حضور داریم و این کشورها به دلیل ویژگی‌های فرهنگی، علاقه‌مند به همکاری با ما هستند، علاوه بر آن ما باید در مجامع علمی یا نهادهای مؤثر بین‌المللی نیز حضوری فعال داشته باشیم.
عارف به این موضوع هم اشاره کرد که ‌دیپلماسی‌های تخصصی می‌تواند به دیپلماسی سیاسی کمک‌های برجسته‌ای کند و ما نتیجه آن را در قاره آفریقا دیده‌ایم.
در پاسخ به این مطالبه عارف بود که سیدستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، از قرار گرفتن «دیپلماسی فناوری» در میان اولویت‌های وزارت ارتباطات در دولت چهاردهم خبر داد و تأکید کرد: «در بازه زمانی چهار ماه گذشته، با وجود تداوم و تشدید تحریم‌ها، دستاوردهای قابل دفاعی در سفرهای منطقه‌ای و بین‌المللی، از آمریکای لاتین تا کشورهای خلیج‌فارس داشته‌ایم. قراردادهای مهمی با محوریت توسعه همکاری‌ها و تقویت دیپلماسی ارتباطی و فناوری منعقد شده که بیانگر ظرفیت‌های بی‌بدیل و ارزشمند کشور است.»

دفاع سایبری، اولویت دولت
مسأله راهبردی «دفاع سایبری» موضوع دیگری بود که محمدرضا عارف به آن اشاره کرد. وی با تأکید بر اینکه دفاع سایبری برای ما بسیار مهم است، اظهار کرد: در این حوزه، کار را با جدیت با همکاری دانشگاه‌ها و وزارتخانه‌های ذی‌ربط دنبال کنید و از تحقیقات و پژوهش در این حوزه حمایت کنید و با همکاری اساتید و دانشگاهیان نخبه کار را پیش ببرید.
معاون اول رئیس ‌جمهوری فرهنگسازی در این حوزه را نیز ضروری دانست و تصریح کرد: در بحث امنیت و رمزنگاری، تلاش‌های خوبی در چند سال گذشته از سوی انجمن رمز ایران در همکاری با وزارت آموزش و پرورش صورت گرفته است که باید این گونه کارها تقویت شود.

راهی جز اولویت دادن به هوش مصنوعی نیست
«هوش مصنوعی» دیگر موضوعی بود که از سوی معاون اول رئیس ‌جمهوری مورد اشاره قرار گرفت. عارف ‌با تأکید بر اهمیت فناوری‌های نوظهور و خصوصاً هوش مصنوعی گفت‌: راهی جز اولویت بخشیدن به هوش مصنوعی نداریم و این حوزه و همچنین رمزگذاری کوانتومی را باید جدی بگیریم. عارف همچنین «شبکه ملی اطلاعات» را نیز از اولویت‌های کشور دانست که باید با جدیت دنبال شود.

پرتاب ماهواره «ناوک» در آینده‌ای نزدیک
اما مهم‌ترین بخش دیدار عارف، زمانی بود که حسن سالاریه معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فضایی کشور، از پرتاب ماهواره کلاس میکرو «ناوک» در آینده‌ای نزدیک خبر داد.
طبق اظهارات وزیر ارتباطات، این ماهواره کلاس میکرو (کوچک یا خرد) با وزن ۴۰ کیلوگرم، حاصل تلاش پژوهشگاه فضایی ایران است و با ماهواره‌بر ارتقایافته سیمرغ به فضا پرتاب خواهد شد. پرتابی که مشخصاً گامی کلیدی برای دسترسی به مدار ژئو و تقویت توان ارتباطی کشور محسوب می‌شود.
رئیس سازمان فضایی ایران، اولین هدف از پرتاب این ماهواره را آزمون عملکرد ماهواره‌بر خانواده سیمرغ در دستیابی به «مدار بیضوی کشیده با ارتفاع اوج بالا» دانست که مدار واسطی برای دسترسی به مدارهای زمین‌آهنگ و زمین‌ثابت محسوب می‌شود. دومین هدف، آزمون عملکرد زیرسامانه و محموله مخابراتی آن و برقراری ارتباطات در باند فرکانسی S در ارتفاع بالا و در واقع فاصله دور است که این نیز یکی از ضرورت‌های بهره‌برداری از مدارهای ارتفاع بالاست. سومین هدف نیز، آزمون زیرسامانه‌های مختلف ماهواره اعم از توان، کنترل وضعیت و پردازش در شرایط تشعشعی بالاست.
«ناوک» در کلاس ماهواره‌های کوچک دسته‌بندی می‌شود، اما پرتاب آن این پیام را مخابره می‌کند که به همت دولت چهاردهم، برنامه فضایی جمهوری اسلامی ایران در حال عبور از مرحله تحقیق و توسعه و ورود به عرصه صنعتی شدن است.
موضوعی که معاون اول رئیس ‌جمهوری نیز به آن اشاره کرد. عارف در جلسه خود با وزیر و مدیران وزارت ارتباطات، با قدردانی از فعالیت‌های سازمان فضایی گفت: نفس جسارت در فعالیت‌های فضایی برای ما بسیار مهم است و از این حوزه با تمام توان حمایت می‌کنیم‌. راهبرد دولت وفاق ملی این است که می‌خواهیم در این حوزه پیشتاز باشیم و چه خوب است که جسارت و جرأت ورود به مدارهای بالا را پیدا کرده‌ایم. عارف تأکید کرد که ‌در دولت وفاق باید جدی‌تر از گذشته و قدرتمندانه در صحنه‌ حضور داشته باشیم، برنامه‌ها را اجرا کرده و نقاط ضعف و آسیب‌ها را شناسایی کنیم.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • ایران زمین
  • گزارش
  • علم و فناوری
  • اطلاع رسانی
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و هشتاد
 - شماره هشت هزار و ششصد و هشتاد - ۲۹ بهمن ۱۴۰۳